Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Munksund 5 bärgas i veckan om allt går enligt den planering som finns. Foto: Malte Eriksson via Bengt Westin

Historisk kran bärgar Munksund 5

Munksund 5 har legat på botten av Piteälven i närmare 60 år, men i veckan ska fartyget bärgas. Och arbetet görs inte mindre av ponton-kranen Lodbrock som deltog i bärgningen av regalskeppet Vasa. ”Det här kommer bli en dag att skriva ner i historieböckerna”, säger Johan Wirtala, avdelningschef planeringsavdelningen Piteå kommun.

Med ett nytt fördröjningsmagasin kan risken för översvämning i staden minskas.     Foto: pixabay.com

Kommunens klimatanpassning tar ett kliv framåt med MSB:s stöd på 9,6 miljoner

Piteå kommun får 9, 6 miljoner kronor av MSB för att bygga ett magasin för dagvatten, som ett sätt att öka beredskapen vid skyfall. Kommunens klimatanpassning är god och Piteå ligger på en 12:e plats i landet i Svenska miljöinstitutets undersökning. Med bidraget till det nya magasinet ökar vi förmågan att samla upp vatten vid kraftiga regn för att minska risken för översvämningar i staden.

Klart med bidrag till ungdomsgårdsprojektet Malmgatan 5

Klart med bidrag till ungdomsgårdsprojektet Malmgatan 5

Kultur- och fritidsnämnden har beviljat projektet Malmgatan 5 ett bidrag på 40 000 kronor. Malmgatan 5 är ett projekt som drivs av ideella krafter vars främsta syfte är att skapa en trygg plats för Piteås ungdomar att träffas på. Platsen är EFS lokaler på Malmgatan 5 och projektet beräknas pågå från oktober 2023 till maj 202

Ateljégruppen från Piteå reser till Island för att delta i en internationell konstutställning.

Piteåungdomar deltar i internationell konstutställning på Island

Femton konstintresserade ungdomar från Piteå reser till Island för att delta i en internationell konstutställning med temat Daniel Solander. De visar egna konstverk och ett gemensamt alster tillsammans med isländska ungdomar. De besöker även svenska och EU-ambassaderna och dokumenterar resan för en utställning i december.

Jonas Carlzon, lärare på Strömbackaskolan medverkar i nationell konferens och berättar om samarbetet med handeln i Piteå.

Skolverket uppmärksammar Strömbackaskolans branschsamarbete

Strömbackaskolans samarbete med handelsbranschen i Piteå lyfts fram av Skolverket. Jonas Carlzon, förstelärare på Försäljnings- och serviceprogrammet, kommer att delta i Skolverkets nationella konferens för yrkesutbildning.

Pressinbjudan - Invigning Christina Kultur 7/10

Christina Kultur invigs med ett fullspäckat program för stora och små. Renoveringen har tagit vara på den tidstypiska arkitekturen och man har både återskapat och sparat många originaldetaljer. Invigningshelgen bjuder på nycirkus, disco, spelningar, familjeaktiviteter, utställningar, författarföreläsning och dans. Media välkomnas att närvara lördag 7/10 kl 12-16.

Filmen ”Onsdagen som aldrig existerade” utsägs till vinnare i tävlingen Ung Film i Norr. Foto Piteå kommun

Strömbackaskolans elever vinnare i filmtävling för unga

Elever från Strömbackaskolan vann tävlingen "Ung Film i Norr" med sin film "Onsdagen som aldrig existerade". Filmen kommer att representera Norrbotten i finalen på Novemberfestivalen i Trollhättan. Juryn beskrev filmen som underhållande och reflekterande och berömde elevernas tekniska och innehållsmässiga färdigheter.

En DigiGuide är en utskriven manual med bilder och text som hjälper digitala nybörjare.

Biblioteken i Piteå lanserar DigiGuiden

Biblioteken i Piteå lanserar DigiGuiden, en kostnadsfri tjänst som syftar till att stärka det digitala självförtroendet hos mindre teknikvana besökare. DigiGuiden erbjuder utskrivna manualer med bilder och text som förklarar digitala appar och funktioner. Biblioteket vill främja digital delaktighet och självständighet för alla.

Redaktionen för Åssit 2023. Åssit är Strömbackaskolan i Piteås skoltidning och tidningen är för femte gången nominerad till Årets skoltidskrift. Foto: Piteå kommun

Åssit - återigen nominerad till Årets skoltidskrift

Strömbackaskolans skoltidning Åssit har blivit nominerad för femte gången till Årets skoltidskrift. I nomineringen lyfts Åssits redaktion som tar sig an svåra ämnen som dödshjälp, kroppsideal och förintelsen, men skildrar också gymnasieelevernas vardag på ett kreativt sätt. Det är välskrivet och layouten är både innovativ och högkvalitativ. Priset delas ut under Tidskriftsdagen den 25 oktober.

Visa mer