Gå direkt till innehåll
Med ett nytt fördröjningsmagasin kan risken för översvämning i staden minskas.     Foto: pixabay.com
Med ett nytt fördröjningsmagasin kan risken för översvämning i staden minskas. Foto: pixabay.com

Nyhet -

Kommunens klimatanpassning tar ett kliv framåt med MSB:s stöd på 9,6 miljoner

Igår kom beskedet att Piteå kommun får 9, 6 miljoner kronor för att bygga ett fördröjningsmagasin för dagvatten, som ett sätt att öka beredskapen vid skyfall. Redan idag är kommunens klimatanpassning god och Piteå ligger på en 12:e plats i landet i Svenska miljöinstitutets undersökning. Med det efterlängtade bidraget till det nya magasinet ökar vi förmågan att samla upp vatten vid kraftiga regn för att minska risken för översvämningar.

Merparten av stödet från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska gå till ett klimatanpassningsmagasin som kommer att placeras i anslutning till bangården, parallellt med Bergsviksvägen. Magasinet kommer att vara som ett avancerat dike med uppgiften att fördröja effekterna av skyfall, för att undvika översvämningar liknande det Piteå drabbades av 2014.

- Vi ansökte för ett par år sedan så vi är väldigt nöjda över beskedet. Pengarna är en förutsättning för att kunna bygga magasinet och när det är klart kommer vi att känna oss mycket säkrare i händelse av ett nytt skyfall, säger Maria Widman, samhällsutvecklare på kommunens planeringsavdelning.

Satsningen på magasinet är en samverkan mellan Piteå kommun och Pireva, Piteå Renhållning och vatten, som ser fram emot förverkliga detta.

- För att tackla utmaningar kring dagvatten krävs ett samarbete mellan flera delar av en kommun. Min erfarenhet är att denna samverkan fungerar väldigt bra i Piteå, vilket detta arbete är ett bra exempel på, säger Fredrik Bellander, VA-chef Pireva.

En del av pengarna går också till andra justeringar och anpassningar i stadskärnans infrastruktur som handlar om att leda vattnet till magasinet. Även den stora ombyggnationen av Västergatan är en del i detta, där man skapat en bättre trafikmiljö men också försett gatan med fler brunnar.

- Vi ser effekter av klimatförändringarna på olika sätt beroende på var vi bor. Det känns därför viktigt att vi gör kloka anpassningar för att mildra effekten av sådant som kan drabba oss här, bland annat översvämningar. Detta känns som en bra satsning och vi är tacksamma över MSB:s stöd, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

12:e plats i landet på klimatanpassning

Arbetet med klimatanpassning har pågått i Piteå kommun en längre tid. I årets undersökning om klimatanpassning som Svenska miljöinstitutet gjort placerar sig Piteå på en 12:e plats i landet och näst bäst i länet efter Boden som blev 2:a i landet.

- Det känns som ett kvitto på att det vi gör ger resultat. Inom kommunen jobbar vi brett och löpande med frågan, vi har också ett inarbetat sätt att jobba med klimatanpassningen. Dessutom har vi politiska beslut att arbeta med detta, vilket är avgörande för att komma vidare och nå resultat, säger Maria Widman.

Även i Miljöbarometern som genomförs av Aktuell Hållbarhet ligger vi bra till. De senaste fyra året har Piteå kommun hamnat i topp i länet - 1:a tre gånger (2023, 2022, 2020) och 2:a en gång (2021).

Vid årets undersökning hamnade Piteå på plats 67 bland landets kommuner i motsvarande storlek, en förbättring från fjolåret med 13 platser (plats 80 2022).

Kontakt
Maria Widman, samhällsutvecklare planeringsavdelningen, tel. 0911-69 70 64, e-post maria.widman@pitea.se

Patrik Lundström, kontaktuppgifter nedan.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen