Gå direkt till innehåll
Redaktionen för Åssit 2023. Åssit är Strömbackaskolan i Piteås skoltidning och tidningen är för femte gången nominerad till Årets skoltidskrift. Foto: Piteå kommun
Redaktionen för Åssit 2023. Åssit är Strömbackaskolan i Piteås skoltidning och tidningen är för femte gången nominerad till Årets skoltidskrift. Foto: Piteå kommun

Pressmeddelande -

Åssit - återigen nominerad till Årets skoltidskrift

Vårens nummer av Strömbackaskolans skoltidning Åssit är en av fyra tidningar som nominerats till Årets skoltidskrift. Åssit har varit nominerad 2010, 2018, 2019, 2021. 2010 hette det Lilla Journalistpriset, då fick tidningen juryns specialpris och 2019 vann Åssit det fina priset - Årets skoltidskrift. I år är alltså Strömbackaskolans tidning nominerad för femte gången.

-Det är så kul och verkligen välförtjänt att tidningen är nominerad! Eleverna ville att deras nummer skulle stå ut från mängden, och det har de verkligen lyckats med. De bestämde sig för ledorden rebelliskt, normbrytande och engagemang och det genomsyrar hela tidningen, både innehållet och formgivningen, som är kraftfull, punkig och färgstark. Att vi gör en tryckt tidning som slutprojekt i kursen grafisk kommunikation under tredje året på Estetiska programmet estetik och media fungerar så bra, det blir verkligen på riktigt och de får nytta av allt de lärt sig, både tekniskt och formmässigt. Som lärare är det roligt att se hur de tar ansvar och driver arbetet framåt och man själv kan ta ett kliv tillbaka, säger Sara Kåhrström, lärare Strömbackaskolan.

Tidningen är nominerad med följande motivering:

”Åssits redaktion backar inte från att ta sig an svåra ämnen som dödshjälp, kroppsideal och förintelsen, men skildrar också gymnasieelevernas vardag på ett kreativt sätt. Det är välskrivet och layouten är både innovativ och högkvalitativ.”

-Att vi är nominerade visar att vår vision med ett normbrytande och rebelliskt tema med en punkig layout står ut, väcker tankar och lockar till läsning. Vi är stolta och glada, säger Tea Baas, chefredaktör Åssit.

Länk till numret digitalt

Om Årets Skoltidskrift

Priset är ett viktigt pris för att stärka ungas engagemang för tidskriftsbranschen och främja kreativitet och yttrandefrihet. För att kunna delta måste publikationen ha anknytning till en skola.

Årets Skoltidskrift ges till en tidskrift som:

  • På bästa sätt inspirerat och informerat sina läsare med ett genomtänkt och välformulerat innehåll.
  • Har ett självständigt, relevant och träffande redaktionellt innehåll.
  • Har en bildhantering och en layout som är anpassad till formatet och plattformen, men uppfinningsrikedom och att hitta bild och illustrationsmaterial som arbetar i samklang med det textmässiga innehållet är än viktigare.
  • Vinnaren ska under det gångna året (1 september 2022 – 31 augusti 2023) ha utmärkt sig inom ovanstående kriterier.

Priset delas ut under Tidskriftsdagen den 25 oktober på Cirkus i Stockholm.

Kontaktperson:
Sara Kåhrström, 070-342 88 00
sara.kahrstrom@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll