Gå direkt till innehåll

Ämnen: Universitet, högskola

Ledningsgruppen för Skolverkets analysavdelning flankerade av skolchef Malin Westling, BUN:s ordförande Hans Öhlund och kommunalrådet Kata Nilsson. Foto: Maria Fäldt

Skolverket på besök i Piteås skolor och förskolor

Under gårdagen besökte ledningsgruppen för Skolverkets analysavdelning Piteå för att göra studiebesök på ett antal olika förskolor och skolor i kommunen. Totalt besöktes åtta olika skolor och förskolor. Man hann även med en träff med politiker samt information om bland annat ”Skola på vetenskaplig grund”, där Piteå är ledande i landet.

Studera till legitimerad lärare i fritidshem samtidigt som du jobbar!

Arbetsintegrerad utbildning för lärare i fritidshem

Tack vare ett samarbete med Umeå universitet kan Piteå kommun nu erbjuda en utbildning där man studerar till legitimerad lärare i fritidshem samtidigt som man jobbar i skolan. Arbetsintegrerad lärarutbildning ger den som saknar lärarlegitimation möjligheten att utbilda sig och samtidigt ha tryggheten i en anställning.

Landsbygdskonferens Pite älvdal - 26-27 oktober

Orterna längs Pite Älvdal samarbetar kring ny Landsbygdskonferens

Den 26–27 oktober kommer det att anordnas Landsbygdskonferens Pite Älvdal 2023.
Piteå är årets värdkommun.
Ett nytt koncept/samarrangemang mellan kommunerna Piteå, Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn samt Region Norrbotten via Utveckla Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten via projekt Nära Mat och Sparbanken Nord. Tanken är att konferensen ska vara årligen återkommande och värdskapet roterar

Sven-Gösta Pettersson, Hanna Nordvall, Eva Börjesson Öman, Ann-Christine Nedlund och Robert Winneborn firade att Ängsgården blivit stjärnmärkt. Foto: Helene Markström

Festligt firande när Ängsgården stjärnmärktes av Svenskt Demenscentrum

Under drygt ett års tid har hela personalen på Ängsgården utbildats i personcentrerad demensvård enligt Stjärnmärkt – en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum. I förra veckan var det dags att fira och ta emot utmärkelsen i form av ett inramat diplom med Stjärnmärkts symbol.

Funkishyllan för barn har bland annat böcker med TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) Foto: Piteå kommun

Två nya Funkis-hyllor för ökad tillgänglighet på Piteå Stadsbibliotek

Piteå stadsbibliotek har två nya hyllor, Funkishylla vuxen och Funkishylla barn, för att främja delaktigheten för personer med funktionsnedsättningar. Biblioteksadministratör Desiree Stensdotter har lett initiativet och utformat de nya hyllorna för att passa behoven hos personer med olika funktionsnedsättningar.

Ekonomiprogrammet åk 3 på Strömbackaskolan Foto: Sara Holm

Nytt samarbete med Strömbackaskolan lyfter Piteås byar och bostadsområden

I höstas gjordes det en utredning av vad potentiella inflyttare ville ha inför en eventuell flytt. Då stod det klart att näst efter möjligheter till arbete efterfrågades möjligheten att läsa om livet i Piteå samt kunna utforska staden på distans. Piteå har många bostadsområden och byar som alla har sitt unika utbud och sin unika prägel.

Övre raden fr vänster: Anna Åström, Affärsrådgivare i Piteå, NyföretagarCentrum Nord, Anna Engström, Verksamhetschef, NyföretagarCentrum Nord Nedre raden från vänster: Nicklas Winblad von Walter, Näringslivschef Piteå Kommun, Ulf Fjällström, Näringsl

Nu öppnar NyföretagarCentrum i Piteå

NyföretagarCentrum Nord, regionens starka samverkansorganisation för att stötta nyföretagare, etablerar nu verksamhet i Piteå. Tack vare den nya etableringen får nyföretagare i Piteå tillgång till rådgivning, utbildning och nätverk för att realisera och utveckla sina affärsidéer. NyföretagarCentrums Piteåkontor förläggs på Acusticum och verksamheten drar igång i detta nu.

Ett filmteam besökte Piteå med anledning av en ny utbildning med start i höst.          Foto: Kia Svensson

Ny YH-utbildning får draghjälp av bygginspiratör

Från och med i höst är det möjligt att läsa utbildningen Miljösamordnare – Hållbara byggnader i Piteå. Undervisningen sker via länk till studiegrupper på flera orter, bland annat Piteå. Under torsdagen besökte utbildningsanordnare KYH och bygginspiratören "Byggsandra" Piteå för att göra en inspirationsfilm som ska locka fler – inte minst kvinnor – att söka sig till byggbranschen.

Ökad samverkan med Umeå universitet ger hopp om mer högre utbildning och forskning i Piteå.   Foto: Magnus Johansson

Umeå universitet och Piteå kommun utökar sin samverkan

Umeå universitet och Piteå kommun har tecknat en avsiktsförklaring med syfte att vidareutveckla samverkan, både genom att hitta nya områden där samverkan tillför ömsesidig nytta och skapa nya arbetsformer. Tillsammans har parterna identifierat två initiala fokusområden – lulturella och kreativa näringar samt förnybar energi

Onlinemässan - ett nytt sätt att informera om sökbara yrkeshögskoleutbildningar i Piteås närhet.   Foto: Getty Images

Onlinemässa om YH-utbildningar 2 april

​Den 2 april genomför Vuxenutbildningen en onlinemässa om yrkeshögskoleutbildningar (YH) som går att läsa från Piteå. Sammanlagt handlar det om ett 40-tal utbildningar med den gemensamma nämnaren att studietiden är kort och chanserna till jobb stora. Det är första gången som en liknande mässa anordnas online av Vuxenutbildningen, som nu hoppas att studiesugna pitebor fyller de 100 platserna.

Anna-Stina Eriksson är glad över att hennes arbete med integration uppmärksammas. Foto: Helene Markström

Anna-Stina tar emot årets Pitemedalj

Idag delade Kommunfullmäktige ut Pitemedaljen till Anna-Stina Eriksson, diakon vid Piteå församling, Svenska kyrkan. Hon får ta emot medaljen för sitt osjälviska arbete med integration i Piteå. Under samma möte delades Solanderstipendiet ut till studenterna Linnea Ökvist och Casper Vikström.

Piteå kommun medverkar vid nationell konferens i pedagogiskt arbete

Femton lärare som läser magisterutbildningen – ett samarbete mellan Piteå kommun och Umeå universitet – presenterar sina abstracts under en nationell konferens i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet 19-20 augusti. Temat för konferensen är pedagogiskt arbete i en global tid.

Charlotta Melander, Sara Viklund, Ulrika Bergmark och Ann-Charlotte Dahlbäck är stolta över sina forskningsresultat.

Läsning och samtal – presentation av lärares aktionsforskning

​Under tisdagen presenterade Piteå kommuns lärare från lågstadiet och gymnasiet sina resultat av gemensam läsning av skönlitteratur och bearbetning av det lästa i litteratursamtal. Lärarna har under ett års tid bedrivit aktionsforskning i ämnet svenska med fokus på läsning. Ulrika Bergmark, skolforskare, har varit stöd till lärarnas arbete parallellt med sin egen forskning.

Malin Westling, förvaltningschef vid utbildningsförvaltningen, Piteå kommun, signerar ULF-avtalet tillsammans med Maria Löfgren, rektor på Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Fotograf: Ulrika Bergfors

Tre miljoner till skolforskning

​Piteå kommun satsar på forskning i skolan baserat på lärares praktik. Nu formaliseras samarbetet med Umeå universitet genom ett ULF-avtal mellan parterna. Det innebär 3 miljoner kronor i riktade medel från Umeå universitet till Piteå kommun under en tre-års period.

Kristina Hansson och Per-Olof Erixon presenterar intervjustudien Academisation and Teachers dilemmas.

Forskningsstudier från Piteå kommun presenteras vid europeisk konferens

​Piteå kommuns satsning på forskning i skolan ger avtryck utanför Sverige. Just nu medverkar Kristina Hansson, vetenskaplig ledare vid utbildningsförvaltningen i den stora europeiska forskningskonferensen ECER 2018 i Bolzano, Italien. Där presenterar hon tillsammans med forskargruppen i Piteå fyra olika studier.

Figuren ovan visar centrala delar i aktionsforskningsarbetet i förskolor och skolor.

Piteå satsar på forskning i skolan

​Utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet enligt skollagen. Det är en stor utmaning för såväl kommuner, skolor/ förskolor som lärare och skolledare. I Piteå kommun finns strategier och konkreta satsningar på forskning i skolan för att anta denna utmaning.

Visa mer