Gå direkt till innehåll
Sven-Gösta Pettersson, Hanna Nordvall, Eva Börjesson Öman, Ann-Christine Nedlund och Robert Winneborn firade att Ängsgården blivit stjärnmärkt. Foto: Helene Markström
Sven-Gösta Pettersson, Hanna Nordvall, Eva Börjesson Öman, Ann-Christine Nedlund och Robert Winneborn firade att Ängsgården blivit stjärnmärkt. Foto: Helene Markström

Pressmeddelande -

Festligt firande när Ängsgården stjärnmärktes av Svenskt Demenscentrum

Under drygt ett års tid har hela personalen på Ängsgården utbildats i personcentrerad demensvård enligt Stjärnmärkt – en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum. I förra veckan var det dags att fira och ta emot utmärkelsen i form av ett inramat diplom med Stjärnmärkts symbol.

Stjärnmärkt är en utmärkelse som delas ut till arbetsplatser där minst 80 procent av medarbetarna genomfört alla fyra utbildningssteg. Diplomet är ett bevis för att medarbetarna har fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

-När Ängsgården öppnade för fyra år sedan var min företrädares vision att vi skulle bli ett av Sveriges bästa demensboenden. Vi har jobbat vidare i den andan och vår satsning på att utbilda hela vår personal är en viktig del i det arbetet, säger Hanna Nordvall, enhetschef för Ängsgården som är ett särskilt boende för äldre med inriktning på demensvård.

Sedan Ann-Christine Nedlund började sin tjänst som undersköterska på Ängsgården i samband med öppnandet 2019 har hon arbetat för kompetensutveckling och fick så småningom tjänsten som demensvårdsutvecklare och är numer utbildad Stjärninstruktör via Svenskt Demenscentrum.

-Det finns en otrolig fördel med att vi kan hålla i utbildningen själva. Det betyder att när det kommer ny personal så kan vi enkelt vidareutbilda dem och vi har också möjlighet att hålla oss uppdaterade inom kunskapsområdet som är otroligt brett. Demenssjukdom är inte en diagnos utan det kan se väldigt olika ut från person till person, det är därför som just den personcentrerade vården är så oerhört viktig. Alla vill inte ha det exakt likadant, säger Ann-Christine Nedlund.

Människan i centrum
Utbildningsmodellen omfattar fyra undervisningstillfällen med reflektionsträffar. Inför varje tillfälle har deltagarna förberett sig genom att gå en webbutbildning och gjort en hemuppgift.

-Det här är en jätteviktig utbildning med fokus på människan. Vi har alla blivit bättre på att lära oss läsa olika personers signaler för att förstå vad de vill och behöver, säger Anna Högnelid, undersköterska, och får medhåll av sina kollegor Evelina Sandberg, Sanne Siikavuopio och Iris Hodžić som alla gått utbildningen.

-Det här har vi gjort tillsammans i huset och eftersom utbildningsgrupperna varit blandade med deltagare från samtliga avdelningar har det stärkt vår gemenskap ytterligare, säger Iris Hodžić, vårdbiträde och får också hon medhåll av kollegorna.

Idag arbetar alla efter en checklista som ett viktigt stöd för att inte missa väsentliga delar i vården och omvårdnaden.

- Ett viktigt resultat av utbildningssatsningen som vi ser redan nu är att vi ger betydligt mindre behovsmedicin jämfört med tidigare. Eftersom vi blivit bättre på att tolka och förstå så har oron minskat hos de som bor hos oss, säger Anna Högnelid.

Sedan Svenskt Demenscentrum började med Stjärnmärkt under 2018 har 318 verksamheter i Sverige nått stjärnstatus. Nu är Ängsgården en av dessa.

Kontaktpersoner:
Hanna Nordvall
Enhetschef Ängsgården
Telefon: 0911-69 74 40 alt. 070-688 81 50

Ann-Christine Nedlund
Demensvårdsutvecklare Ängsgården
Telefon: 073-06 94 937

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll