Gå direkt till innehåll

Ämnen: Partnerskap, samarbeten

Näringslivsrådet - ett viktigt forum för dialog mellan Piteå kommun och näringslivet.   Foto: Piteå kommun

Fortsatt lågt betyg för Piteå i näringslivsranking – visionsarbetet en väg framåt

I Svenskt näringsliv näringslivsranking tappar Piteå placeringar till plats 280. Piteå kommun har flera områden där förbättringsarbete pågår. Upphandling är ett och där har kommunen klättrat 49 placeringar från ifjol, som ett resultat av insatserna. Med riktade insatser inom fler förbättringsområden och en tydlig vision för Piteå hoppas näringslivschefen att vi ska kunna vända trenden.

Inspirationsresa sätter Piteås landsbygd på kartan

Inspirationsresa sätter Piteås landsbygd på kartan

Sveriges landsbygder förtjänar en tydligare plats i rampljuset! Därför anordnas nu en inspirationsresa i Pitebydgen som en del av programmet i den nationella Landsbygdsveckan den 2-7 maj 2023.

Pressinbjudan - Entreprenörskapsvecka på Sjulnässkolan

Under vecka 9 jobbar alla elever på Sjulnässkolan med entreprenörskap på olika sätt. Media är välkommen att besöka skolan. Entreprenörsveckan avslutas med en mässkväll torsdag 2 mars klockan 18-20.30

Pressinbjudan: Markhotell inspirerar till mer odling

Pressinbjudan: Markhotell inspirerar till mer odling

Under våren anlades ett så kallat markhotell i Öjebyn på Agro Park. Det är en, för Norrbotten, relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte. Internationellt kallas konceptet för market gardening och går ut på att odlare som inte själva har egen mark kan hyra odlingsbäddar i markhotellet för att sedan sälja skörden direkt till restauranger och konsumenter.

Piteå klättrar brant i Småföretagarindex.    Foto: Adobe Stock

Intensiv samverkan har bidragit till Piteås klättring i Småföretagarindex

Piteå klättrar 58 placeringar i småföretagarindex 2022 och lägger sig på plats 25 av 290 i landet. Av Norrbottens 14 kommuner är Piteå rankad som fyra, vilket pekar på att småföretag i Piteå har bättre förutsättningar än i grannkommunerna Skellefteå och Luleå. I kategorin mindre städer/orter rankas Piteå som 1:a.

Daniel Fåhraeus långa erfarenhet från ett av PIKAB bolagen hoppas han ska vara tillgång i arbetet med VD-gruppen.

Ny VD på PIKAB

Styrelsen i Piteå kommunföretag AB (PIKAB) har beslutat att förorda Daniel Fåhreus som ny VD. Daniel Fåhraeus kommer närmast från tjänsten som längdchef för Svenska Skidförbundet. Innan dess var han VD på det kommunala elbolaget PiteEnergi. Han efterträder Jan Jonsson som går i pension.

Det är nu klart att Nicklas Larsson fortsätter som näringslivschef i Piteå kommun. Han har vikarierat på tjänsten under det här året.

​Nicklas Larsson blir tillsvidareanställd som näringslivschef

Det är nu klart att Nicklas Larsson fortsätter som näringslivschef i Piteå kommun. Han har vikarierat på tjänsten under det här året. ​- Nicklas har visat stort engagemang och driv i frågorna så det känns roligt att han har tackat ja att fortsätta som näringslivschef, säger kommunchef Ylva Sundkvist.

Camilla Nilsson och Camilla Landin, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, höll i gårdagens pressträff. Foto: Helene Markström

Restaurang- och storköksbranschen behöver mer utbildad personal

Under torsdagseftermiddagen höll rektor och lärare för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan i en pressträff tillsammans med representanter från restaurang- och storköksbranschen i Piteå för att berätta om arbetsmarknaden och framtidens rekryteringsbehov. – Bransch och utbildning behöver samverka för att vi ska möta framtidens behov av personal.

En hyllning till Piteås företagare

En hyllning till Piteås företagare

I dag fredag den 11 oktober presenteras årets nomineringar till Piteå Business Awards. – Under Piteå Business Awards ges möjlighet att visa upp framgångsrika företag, företagare, varumärken och besöksanledningar, säger Peter Palmqvist, näringslivschef.

Gunilla Granqvist, Sandra Bäckström, Maria Lundgren och Birgitta Perman gör skillnad för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller psykossjukdom.  Foto: Helene Markström

Nytt samverkansprojekt mellan socialtjänst och psykiatri

​Genom ett nystartat samverkansprojekt – Tidsam – erbjuds nydiagnostiserade personer med psykossjukdom eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hjälp att komma ut i arbetslivet eller att studera vidare. Projektet drivs i samverkan mellan socialtjänsten, Piteå kommun, och den psykiatriska rehabiliteringsenheten vid Piteå sjukhus. Projektet finansieras av samverkansförbundet Activus.

Vy över den nya Fåröbron. Foto: NCC

Invigning av nya Fåröbron

​För att få en trafiksäkrare lösning och ett bättre flöde över och under bron, har Piteå kommun byggt en ny bro till Fårön. Projektet har utförts som en partneringentreprenad mellan Piteå kommun och NCC. Arbetena är färdigställda och på lördag 31 augusti kl. 13.00 invigs bron av Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande, och Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Pressinbjudan - Framtidens Trädgårdsodling i norr

Pressinbjudan - Framtidens Trädgårdsodling i norr

Under två dagar diskuterar branschfolk och trädgårdsintresserade hur vi i länet ska göra för att få fart på produktionen av grönsaker, bär och frukt. Men också hur en fungerade organisation runt omkring kan se ut. Finns behov av utbildningar, rådgivning och forskning för att bryta den nedåtgående trend inom trädgårdsodling som pågått de senaste 15 – 20 åren.

Anderas Markstedt, Jonas Wallin, Henrik Eriksson, Andrée Persson, William Forsberg, Isak Myrestam, Sebastian Thelin, Hampus Öström och Lars Eriksson. Foto: Helene Markström

Elever bygger Pitestuga till vänorten S:t Barth

Fem elever bygger tillsammans med sina lärare den stuga som ska fraktas till Saint Barthélemy för att bli ett bestående minnesmärke över öns svenska arv. Franska S:t Barth i Västindien var svensk koloni under åren 1785-1878 och har varit Piteås vänort sedan 1977. Stugan kommer fraktas med båt runt Lucia och i början av nästa år reser elever och lärare ner för att bygga ihop stugan på plats.

Gynnsamt näringslivsklimat för fastighetsägare i Piteå

​Fastighetsägarna i Piteå kommun tycker att näringslivsklimatet är gynnsamt för fastighetsverksamhet. Det visar en rapport av Fastighetsägarna Mitt Nord. ​Enligt rapporten anser 91 % av Piteå kommuns fastighetsägare att näringslivsklimatet är gynnsamt för fastighetsverksamhet. Och 82 % tycker att handläggningstiderna inom kommunen är rimliga och att planärenden fungerar smidigt.

Näringslivsgalan i Piteå 2017 – nominerade och vinnare

Näringslivets dag har bjudit på intressanta studiebesök hos utvalda Piteåföretag och under kvällens galamiddag har personer och prestationer inom Piteås Näringsliv hyllats. Här presenterar vi de nominerade och vinnarna i de olika priskategorierna – Årets företagare, Årets varumärke, Årets nya entreprenör, Årets nya innovativa besöksanledning, Årets ledare, Årets småföretagare och Årets UF-företag.

Årets Nya Entreprenör - de nominerade är...

Den lokala företagsföreningen PiteåEntreprenörerna nominerar tre vitt skilda företag till näringslivspriset Årets Nya Entreprenör. En sak har de gemensamt – de sätter Piteå på kartan. De nominerade företagen är: Hing Organics, Sigmar Metod och Innovation och Lemon Tree.