Gå direkt till innehåll
Piteå klättrar brant i Småföretagarindex.    Foto: Adobe Stock
Piteå klättrar brant i Småföretagarindex. Foto: Adobe Stock

Nyhet -

Intensiv samverkan har bidragit till Piteås klättring i Småföretagarindex

Piteå klättrar 58 placeringar i småföretagarindex 2022 och lägger sig på plats 25 av 290 i landet. Av Norrbottens 14 kommuner är Piteå rankad som fyra, vilket pekar på att småföretag i Piteå har bättre förutsättningar än i grannkommunerna Skellefteå och Luleå. I kategorin mindre städer/orter rankas Piteå som 1:a.

94 procent av Piteås företag är små företag med färre än 50 anställda. De sysselsätter tillsammans över 7000 personer och företagen, tillsammans med sina anställda, bidrar till närmare 600 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter.

Det visar att de små företagen har stor betydelse för Piteå kommun och därför är det extra roligt att presentera Piteås siffror i Småföretagarnas Riksförbunds årliga rapport.

- Det är viktigt att vi har kunskap om de lokala företagens betydelse, förståelse för företagarnas villkor och också målmedvetet arbeta för att ständigt förbättra och förenkla vardagen för våra företagare, säger Nicklas Larsson, näringslivschef.

Småföretagarindex bygger på nio olika dimensioner av företagande, som tillsammans ger en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. I mätningen har Piteå styrkor inom kapitalförsörjning, skolsystemet, trygghetsinsatser och demografin. I de svagare delarna syns överlevnadsgraden bland nya företag, ett mått som försämrats sedan förra året. Den kommunala näringspolitiken har också stor utvecklingspotential enligt mätningen.

I kategorin mindre städer/tätorter rankas Piteå som etta bland 29 kommuner. Generellt har mindre tätbefolkade delar av landet svårare villkor för små företag, men mindre kommuner med stark turism har klarat sig relativt bra vilket kan vara bidragande för Piteås topplacering.

Näringslivsarbetet växlade upp under pandemin
En förklaring till det fina resultatet kan vara det breda arbete som tog fart när pandemins slog till. Kommunens olika förvaltningar och verksamheter kraftsamlade och bedrev arbetet i en stabsgrupp. Fokus låg på att identifiera företagens behov och paketera information på ett lättillgängligt sätt. Företagslotsen modifierades och bytte namn till Företagsakuten, dit företagare från alla branscher kunde höra av sig för att snabbt få hjälp och vägledning framåt. Företagen erbjöds också några olika stödpaket där de fick möjlighet att nyttja konsulter inom bland annat revision och juridik.

- Pandemin ställde krav på att vi jobbade nära företagen, främst inom besöksnäringen. Genom det täta samarbetet kunde vi snabbt få en bild av behoven och ställa om för att stötta företagen på bästa sätt. Ytterligare en förklaring tror jag handlar om det goda samarbetsklimatet vi har i Piteå som helhet. Mellan företagen, banker, leverantörer och kommunen - det är viktigt för ett gott näringslivsklimat, säger näringslivschefen.

- Vi är glada över det fina resultatet i Småföretagarindex, vilket visar att vi gjort och gör många saker som underlättar för småföretagen. Det ger oss också en tydlig bild av vad vi behöver jobba vidare med för att stärka företagsklimatet ytterligare, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande.

Om Småföretagarindex
SmåföretagarIndex publiceras årligen av Småföretagarnas Riksförbund. Indexet belyser de skillnader i företagandets villkor som finns i olika delar av landet. Indexet har högt förklaringsvärde, då de kommuner som har högre poäng också tenderar att ha betydligt bättre utfall både på arbetsmarknaden och kommunalekonomiskt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner