Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mat, dryck

Erica Lövgren, projektledare för Erasmus+ projektet Building Health Norrby är en av fyra vinnare av det europeiska priset Innovative Teaching Award

Norrbyskolan i Piteå vinner europeiskt pris för hälsoprojekt

Norrbyskolan i Piteå har vunnit European Innovative Teaching Award för sitt Erasmus+-projekt "Building Health Norrby", som förbättrat elevernas och personalens hälsa. Utmärkelsen erkänner deras engagemang och framgångar i att öka välmående och samhörighet i skolan.

Dopp i kopp - kokt potatis, smält smör och lök. Foto: Håkan Stenlund

En unik satsning på norrbottnisk matkultur. Nu ska Norrbotten få en terroiratlas

Norrbottnisk mat har många unika värden som moderna konsumenter efterfrågar, inte minst inom områden som hållbarhet, kvalitet och hantverksmässighet. För att skapa bättre förutsättningar för både producenter och företagare inom besöksnäringen att berätta om de värdena för sina kunder genomförs nu en unik satsning.

Ny taxa kommer underlätta för arrangörer.     Foto: pixabay.com

Ny taxa för serveringstillstånd positivt för arrangörer

Piteå är en evenemangsstad – inte minst på sommaren. Vid måndagens sammanträde i kommunstyrelsen var förslag på revidering av taxan för tillfälliga serveringstillstånd på agendan. Syftet är att göra det enklare för arrangörer att servera alkoholhaltiga drycker till allmänheten i samband med olika evenemang. Förslaget fick kommunstyrelsens stöd, beslut fattas i kommunfullmäktige 24 juni.

Kommunals strejk avblåst – hur påverkar det förskola, skola och äldreomsorg?

Parterna har kommit överens och fackförbundet Kommunal har avblåst strejkvarslet i hela landet. Det betyder att Måltidsservice personal arbetar som vanligt i morgon torsdag. Eftersom strejkvarslet påverkat produktionskedjan blir det en viss fördröjning innan vi helt kan återgå till ordinarie servering och utbud.

Piteås simhallar lyfter vikten av att duscha före bad

Piteås simhallar lyfter vikten av att duscha före bad

Piteås simhallar betonar vikten av att duscha före simning för att minska behovet av klor i vattnet och förbättra bassängernas vattenkvalitet. Denna vecka kommer personalen aktivt att informera besökare om detta. Smuts och ämnen från kroppen överförs annars till badvattnet, vilket kräver mer klor för att upprätthålla hygien.

Revisorerna ska enligt kommunallagen och god revisionssed årligen granska all verksamhet. Foto: Getty Images

Förbättrad årsprognos, årlig revision och uppstart för mätning av matsvinn

Under dagens sammanträde tog Socialnämnden del av budgetuppföljningen som visar en avvikelse på -39,4 mkr till och med oktober månad. Nämnden följde upp internkontrollplanen och tog emot ett besök av revisorerna. Ledamöterna fick också ta del av information om uppstart av matsvinnsmätningar på särskilt boende för äldre.

Seniordag med tema livskvalitet

Seniordag med tema livskvalitet

På onsdag 22 november bjuder Piteå kommun seniorer på en Seniordag på Framnäs folkhögskola med föreläsningar om energi och livslust. Lunch och fika ingår. Det är kommunens seniororganisationer som planerat innehållet för dagen. På kvällen blir det middagsbuffé till självkostnadspris på Lemon Tree och underhållning.

Den 19 oktober arrangeras Offentliga måltidens dag över hela landet.

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag

Piteå kommun uppmärksammar offentliga måltidens dag 19 oktober genom att bjuda på ett smakprov från lunchmenyn som serveras inom förskola, skola och omsorgen den dagen. Det dukas upp smakportioner vid Stadsbibliotekets entré. Till de äldre som bor på särskilt boende i Piteå serveras en extra dessert.

Foto: Getty Images

Klimatlådan införs i alla skolor och förskolor i Piteå kommun

Fastighets- och servicenämnden inför klimatlådan som ett ordinarie verktyg i arbetet med att minska matsvinnet (serveringssvinnet) i de kommunala skolköken. Tidigare i år har arbetet med klimatlådan drivits som projekt på ett fåtal skolor men nu breddas möjligheten för elever och personal att köpa överbliven mat som annars skulle ha slängts.

Sverige är ett av tre länder i världen som erbjuder kostnadsfria skolmåltider. Foto: Getty Images

Vi firar offentliga måltidens dag!

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag 20 oktober genom att bjuda in alla vårdnadshavare i grundskolan att äta skollunch tillsammans med sina barn. Till de äldre som bor på särskilt boende i Piteå serveras en extra dessert. I Piteå kommun tillagar Måltidsservice cirka 11 000 måltider varje dag till barn, elever och äldre. Den offentliga måltidens dag är instiftad av Måltidsakademien.

Markhotell på Öjebyn Agro Park är en för Norrbotten relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte.

Mat är temat under krisberedskapsveckan

Den 26 september till den 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. MSB leder kampanjen och årets tema är mat.

Fler klimatlådor ska minska matsvinnet i Piteå kommun

Fler klimatlådor ska minska matsvinnet i Piteå kommun

Fastighets- och servicenämnden har gett Måltidsservice i uppdrag att utöka försäljningen av klimatlådor till fler skolor och förskolor. Syftet är att minska matsvinnet i Piteå kommun. Projektet med Klimatlådan kommer utvärderas i höst. Sedan projektstart har matsvinnet i Piteå kommun minskat med cirka 62 kg.

Palt, färska ägg samt chark och pålägg till vård och omsorgsboenden består till hundra procent av lokalproducerade livsmedel. Foto: Maria Fäldt

Fokus på lokalproducerat i ny livsmedelsupphandling

Fler varukorgar och separata upphandlingar har gett lokala leverantörer bättre förutsättningar att lämna anbud. Upphandlingen har genomförts tillsammans med kommunerna Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur. Palt, färska ägg samt chark och pålägg till vård och omsorgsboenden är hundra procent lokalprocerat. Martin & Servera blir leverantör av huvudsortimentet.

Foto: Getty Images

Ökade priser och brist på livsmedel påverkar menyer i skola och omsorg

Kraftigt ökade livsmedelskostnader och brist på vissa livsmedel leder till utmaningar för Piteå kommuns måltidsservice. Matplaneringen för skola och äldreomsorg ses över löpande och menyerna anpassas efter tillgång på livsmedel och budget. Det innebär att menyerna för skolmat och mat till äldre kan komma att ändras med mycket kort varsel.

En fin middag på restaurang står högt på önskelistan hos några av våra gruppbostäder. Foto: Getty Images

Tack Gulli för din generösa gåva till våra LSS-boenden!

Guldkant väntar personer med kognitiva funktionsnedsättningar som bor i något av Piteå kommuns LSS-boenden. En privatperson skänker 20 000 kronor till varje boende, pengar som ska användas till det lilla extra. Totalt 18 gruppboenden får ta emot gåvan som tillsammans uppgår till 360 000 kronor.

Personal och elever på Strömbackaskolan har möjlighet att köpa överbliven mat för 30 kronor.  Egen matlåda medtages. Foto: Getty Images

Piteå kommun satsar på minskat matsvinn: Premiär för Klimatlådan på Strömbackaskolan

Under hösten fattade Fastighet- och servicenämnden beslutet att testa ett nytt grepp för att minska matsvinnet i skola och förskola; försäljning av överbliven mat till personal och elever. Först ut att prova upplägget med Klimatlådan är Strömbackaskolan. Det är endast personal och elever på skolan som har möjlighet att handla mellan kl. 13.15-13.30. Maten kostar 30 kronor per matlåda.

Palt är en av de populäraste maträtterna i grundskolan. Fotograf: Maria Fäldt

Barnens favoriträtter på bordet när måltidsservice firar Piteå 400 år

Elevernas favoritmat serveras fem dagar i sträck när måltidsservice firar Piteå 400 år. I november förra året fick alla elever i grundskolan, från förskoleklass till högstadiet, möjlighet att svara på en enkät om vilken mat de tycker bäst om av det som serveras i skolans matsalar. Nu är de godaste rätterna utvalda och kommer serveras 6–12 maj.

Visa mer