Gå direkt till innehåll
Ulrica Pettersson projektledare (andra från vänster) tillsammans med fritidskonsulenter och Solanderskolans rektor och vuxenstödjare.
Ulrica Pettersson projektledare (andra från vänster) tillsammans med fritidskonsulenter och Solanderskolans rektor och vuxenstödjare.

Pressmeddelande -

SKOL IF Piteå – elevernas förening för en roligare och mer aktiv fritid

Genom ett samarbete mellan skolan och kultur, park, fritid har föreningen Skol-IF Piteå bildats. En projektledare har startat upp arbetet, vuxenstödjare är utsedda på högstadieskolorna och det arbetas nu för att involvera eleverna. Målet är att eleverna ska delta och vara medskapare i aktiviteter som är kopplade till rörelse, kultur och kreativitet, i anslutning till skoldagen.

Under hösten 2023 initierades arbetet med att skapa ett Skol-IF för Piteå kommuns högstadieelever. Våren 2024 bildades föreningen och projektledaren Ulrica Pettersson är i full gång med arbetet. Projektgruppen består förutom projektledaren, av rektorer, fritids- och ungdomskonsulenter. De sex högstadieskolorna har utsett vuxenstödjare som kommer att jobba med Skol IF, stötta eleverna och de ingår även i en central aktivitetsgrupp.

-Det känns jättebra att vi kommit i gång med föreningen, den är en viktig satsning på ungas hälsa. Mitt uppdrag under projekttiden är att lägga grund för föreningens verksamhet och bygga upp en hållbar organisation tillsammans med högstadieskolorna. Vi börjar med högstadiet för att ha en modell som vi kan implementera i övriga stadier och gymnasiet, säger Ulrica Pettersson projektledare Piteå kommun.

Aktuell forskning visar att många unga rör på sig för lite. Satsningen är ett sätt att bredda fritidsutbudet, att erbjuda även de som inte utövar någon sport eller är aktiva i någon förening ett brett utbud av aktiviteter. Föreningen vill skapa en gemenskap som lockar och engagerar alla ungdomar, oavsett intresse eller bakgrund.

Elevernas förening

Eleverna kommer att ha en aktiv och viktig roll i föreningen. Både genom att vara med i styrelsen och själva ha möjlighet att initiera aktiviteter på sina egna villkor. Planen är att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter, från discgolf och volleyboll till kreativt skapande som dans och konst. Målet är att skapa en trygg och inkluderande miljö där ungdomar kan växa och utvecklas. Aktiviteterna kommer att vara gratis och lättillgängliga.

Unga ledare

Skol IF är också en lots in i föreningslivet. Det ger en inblick i föreningskunskap, demokrati och ledarskap som är viktigt för framtida ledare. För att säkerställa goda värdegrunder och bra ledarskap kommer kultur, park och fritid att hålla i ledarutbildningar och planen är att även bjuda in näringslivsrepresentanter för att prata entreprenörskap med ungdomarna.

-Vi vill bygga långsiktigt och hållbart. Det handlar om social hållbarhet, att stärka självkänsla och bygga starka individer som står upp för sig själva och andra. Vi går in med stor ödmjukhet och tänker att vi kommer att se effekter först efter ett antal år, säger Anders ”Krobbe” Johansson

Bakgrund till initiativet

Aktiviteter kopplat till skoldagen har funnits i olika former ute på skolorna och utifrån skolans uppdrag gällande elevers hälsa har rektorerna funderat på lösningar för att inkludera fler. Mathias, rektor på Solanderskolan pratade ihop sig med sina kollegor på Pitholm och Hortlax högstadieskolor och idén om en central lösning för alla högstadieskolor växte fram. Efter att ha förankrat idén hos övriga rektorskollegor tog de den vidare till kultur, park och fritid. Upplägget sammanföll väl med deras arbete att skapa mötesplatser för unga och ett fritidsutbud som matchar deras behov. En projektplan togs fram och det beslutades om att bilda ett centralt SKOL IF.

Om Skol IF

Skol IF är en ideell förening och drivs av och för elever med stöd från skolan och kultur, park, fritid. Föreningen arbetar för att skapa en roligare och mer aktiv fritid för högstadieelever i Piteå kommun. Aktiviteterna utgår från vad ungdomarna vill göra och utformas tillsammans med dem.

För mer information

Ulrica Pettersson, projektledare Skol IF
0911-69 70 45
ulrica.pettersson@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se