Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Verksamheter inom Piteå kommun, Svenska kyrkan och Region Norrbotten arbetar tillsammans för att erbjuda stöd till unga som anhöriga.

Samverkar kring förebyggande insatser till barn och unga som anhöriga

Piteå kommun, regionen och svenska kyrkan kraftsamlar för att stötta barn och unga genom ökad samverkan. Många barn lever i familjer med psykisk ohälsa, missbruk, funktionshinder eller sorg, vilket kan påverka barnens egen hälsa och utveckling. Initiativet till arbetet kom från socialnämnden 2022, då ett uppdrag formulerades att fokusera på gruppen barn som anhöriga.

Barn- och utbildningsnämndens politiker deltog under konferensen på Pite Havsbad.  Foto: Eva Lestander

Förändringsledning i fokus under årets upplaga av konferensen Aktuell skolpolitik

Under två dagar har skolpolitiker, skolledare och utvecklingsledare från hela norra Sverige samlats på Pite Havsbad för den årliga konferensen, Aktuell skolpolitik. Temat för årets konferens var Reflexivitet och tillit – att leda i ständig förändring. Skolledningen i Piteå kommun, politiker och tjänstepersoner var på plats för att ta del av föreläsningar och erfarenhetsutbyte.

Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Förslaget om inrättande av naturreservat på Degerberget får inte politikernas stöd

Länsstyrelsens förslag att inrätta ett naturreservat på Degerberget har väckt starka reaktioner. Nu pågår ett samråd där Piteå kommuns kommunstyrelse yttrar sig i frågan. De lyfter fram vikten av ansvarsfullt skogsbruk och att områdesskydd bör vara frivilligt för markägarna. Inrättandet av ett nytt naturreservat får därmed inte stöd från Piteå kommun.

Den nya Västergatan – länken mellan den gamla stadskärnan och den nya stadsdelen Västermalm är en lummig stadsgata där gående och cyklister är prioriterade.  Illustrationer: New Environments + BLU.works

Piteå tar nästa stora kliv i den hållbara stadsutvecklingen – var med och påverka vårt framtida Sörfjärden!

Piteå står inför en historisk utveckling. Norrbotniabanans dragning genom centrum öppnar dörrarna för att skapa en modern, hållbar stad som möter både dagens och framtidens behov. Piteå kommuns visioner om Sörfjärdens utveckling beskrivs i det planprogram som arbetats fram och som nu är ute på samråd. Ta din chans att påverka framtidens Piteå!

Sara Hedkvist, enhetschef Hälso- och sjukvård, sitter med i socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp och var en av arrangörerna. Foto: Helene Markström

Socialtjänsten tackar sommarens vikarier: Välkomna tillbaka!

I förra veckan arrangerade Piteå kommuns socialtjänst för första gången ett drop in-event utanför Norrstrands logen för att tacka de vikarier som arbetat inom vård och omsorg i sommar. Enhetschefer från socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp stod för planering och genomförande. På plats fanns Kata Nilsson, kommunalråd, och Eva Börjesson Öhman, socialchef, med flera.

Förseningar i renoveringsarbetet av Öjeby simhall

Förseningar i renoveringsarbetet av Öjeby simhall

Både varmbadet och stora bassängen i Öjeby simhall har renoverats under sommaren och planen var att öppna den 2 september. Arbetet har försenats och i dagsläget är det inte klart när simhallen kan öppna för allmänheten. En provisorisk lösning för stora bassängen är framtagen och man kommer att kunna öppna för skolans simundervisning enligt plan.

61 nya pitebor sen årsskiftet är värt att firas.    Foto: Getty Images

Sommarinflyttare bidrog till befolkningsökning första halvåret 2024

Hurra! Under första halvåret ökade Piteå sin befolkning med 61 personer. Det är inflyttade både från Norrbotten, övriga Sverige och från andra länder. Landet som helhet gör sitt sämsta halvår sedan 2000 och i Norrbotten ökar endast fem kommuner, varav Piteå uppvisar den största ökningen.

Bo Åström är ny förskolechef i Piteå kommun. Foto: Maria Fäldt

Bosse ny boss för förskolan

Bo Åström, tidigare bland annat rektor på Pitholmsskolan och nu senast biträdande avdelningschef i grundskolan, är den som tagit över stafettpinnen när Elisabet Fjällström gått i pension efter drygt 45 år som förskolechef.

Fritt fram att bada i Hamnviken och Klubbfors – tjänligt vatten utan anmärkning visar ny provtagning

Fritt fram att bada i Hamnviken och Klubbfors – tjänligt vatten utan anmärkning visar ny provtagning

Under förra veckan tog Miljö- och Hälsoskydd nya badvattenprover i Hamnviken och Klubbfors eftersom tidigare prover visade tjänligt vattnen med anmärkning. De nya proverna är helt utan anmärkning. Miljö- och Hälsoskydd tar prover på badvattnet runt om i kommunen varje år för att kontrollera att det inte är förorenat av hälsoskadliga bakterier, vid anmärkning tas nya prover för uppföljning.

Ny provtagning av badvatten i Hamnviken och Klubbfors efter anmärkning – ingen avrådan från bad

Ny provtagning av badvatten i Hamnviken och Klubbfors efter anmärkning – ingen avrådan från bad

Nya badvattenprover visar att det går att bada vid samtliga Piteå kommuns badplatser, alla vatten är tjänliga men två badplatser är tjänliga med anmärkning: Hamnviken i Öjebyn och Klubbfors. Där kommer nya prover att tas under dagen. Att ett vatten är tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk.

Visa mer