Gå direkt till innehåll
Den nya Västergatan – länken mellan den gamla stadskärnan och den nya stadsdelen Västermalm är en lummig stadsgata där gående och cyklister är prioriterade.  Illustrationer: New Environments + BLU.works
Den nya Västergatan – länken mellan den gamla stadskärnan och den nya stadsdelen Västermalm är en lummig stadsgata där gående och cyklister är prioriterade. Illustrationer: New Environments + BLU.works

Pressmeddelande -

Piteå tar nästa stora kliv i den hållbara stadsutvecklingen – var med och påverka vårt framtida Sörfjärden!

Piteå står inför en historisk utveckling. Norrbotniabanans dragning genom centrum öppnar dörrarna för att skapa en modern, hållbar stad som möter både dagens och framtidens behov. Piteå kommuns visioner om Sörfjärdens utveckling beskrivs i det planprogram som arbetats fram och som nu är ute på samråd. Ta din chans att påverka framtidens Piteå!

Den planerade dragningen av Norrbotniabanan medför stora förändring­ar för Piteås stadskärna och ger en unik chans att ompröva den övergripande stadsstrukturen. Plan­programmet beskriver hur området runt Sörfjärden kan knytas samman med stadskärnan och bli till en blandad stadsdel med bostäder, verksamheter, utbildning, kultur och inbjudande mötesplatser bland gröna rum och stråk. Planprogrammet ger kommunen möjlighet att tidigt utreda förutsättningar, markanvändning och viktiga planeringsfrågor, samt utgör grunden för framtida detaljplanering och utveckling av området.

Dagens och framtidens behov

I framtaget planprogram föreslås Timmerleden omvandlas till en stadsgata för att minska buller och luftföroreningar, medan genomfartstrafiken föreslås flyttas till en ny väglänk över Sörfjärden.

Ett nytt resecentrum beskrivs bli ett centralt nav och landmärke, som kopplar samman den äldre och nya bebyggelsen med järnvägen. Samtidigt föreslås Västermalm utvecklas till en ny stadsdel nära resecentrum, som möjliggör upp till 1000 nya bostäder och verksamheter. Västra kajen beskrivs bli ett dynamiskt område för rekreation, kultur och evenemang, medan grönområdena i staden ska förstärkas och tillgängliggöras för att skapa attraktiva och rekreativa miljöer året om.

– Planeringen för stadsutvecklingen vid Sörfjärden har nu tagit fart på allvar och det känns kul att nu kunna visa upp ett planprogram som vi tror kommer lyfta området runt Sörfjärden till nästa nivå. Vi siktar högt med våra ambitioner att utveckla området med nya bostäder och funktioner, samtidigt som vi värnar om och bevarar de befintliga kvaliteterna i området, säger Jessica Nilsson, projektledare för omvandlingen vid Sörfjärden.

Planprogrammet syftar till att skapa en hållbar, tillgänglig och trivsam stad som möter både dagens och framtidens behov.

– Huvudidéerna för områdets utformning baseras på vinnarför­slaget Solander Ring i den internationella arkitekttävlingen Europan. Vi har haft en bra dialog och givande workshops med vinnande team efter tävlingens slut, säger Florian Steiner, stadsarkitekt.

Påverka genom samrådet

Under arbetet med planprogrammet har kommunen haft en löpande dialog med Trafikverket, som under hösten kommer att påbörja järnvägsplanen för Norrbotniabanans dragning genom Piteå centrum. Planprogrammet är ett viktigt inspel i det arbetet, så ta din chans att göra din röst hörd! Planprogrammet är ute på samråd 26 augusti–13 september 2024.

– Det här är ett av de största utvecklingsprojekten i Piteås historia, vilket gör det här till ett unikt tillfälle att vara med och forma framtidens Piteå. Dialogen med medborgare och näringsliv är så viktigt, därför uppmanar jag alla att komma med sina idéer och synpunkter, säger Patric Lundström, ordförande i kommunstyrelsen.

Träffa politiker och tjänstepersoner

7 september kl 11.00-13.00 bjuder Piteå kommun in till ett samrådsevent vid Sinnenas ateljé, Västra kajen. Möt politiker och tjänstepersoner från kommunen, ställ dina frågor och ge dina synpunkter. Det kommer att finnas aktiviteter för barn och det bjuds på fika. Hamburgare finns att köpa. Alla är välkomna, speciellt barn och unga – det är er framtid vi nu planerar!

En sammanfattning av samrådseventet och dess dialog kommer att mynna ut i en samrådsredogörelse som ligger till grund för politikernas ställningstagande.

Vill du skicka in dina synpunkter skriftligt till beslutsunderlaget? Skicka dem, märkt med namn och adress, till sam.adminenhet@pitea.se, via webbformulär på www.pitea.se/planarbeten eller via post till Piteå kommun, Samhällsbyggnad, Box 37, 94121 Piteå, senast den 13 september 2024.

Planprogrammet kommer efter avslutat samråd att bearbetas med inkomna synpunkter. Därefter ska det beslutas i kommunfullmäktige.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 01 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll