Gå direkt till innehåll
Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.
Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Pressmeddelande -

Förslaget om inrättande av naturreservat på Degerberget får inte politikernas stöd

Länsstyrelsens förslag att inrätta ett naturreservat på Degerberget har väckt starka reaktioner. Nu pågår ett samråd där Piteå kommuns kommunstyrelse yttrar sig i frågan. De lyfter fram vikten av ansvarsfullt skogsbruk och att områdesskydd bör vara frivilligt för markägarna. Inrättandet av ett nytt naturreservat får därmed inte stöd från Piteå kommun.

Länsstyrelsens förslag till inrättandet av Degerberget-Hötjärnshällans naturreservat bygger på skälen att området har höga och unika naturvärden och höga värden för tätortsnära friluftsliv. Förslaget berör fem fastighetsägare – tre som tecknat avtal med Länsstyrelsen om ersättning för intrånget i pågående markanvändning samt två fastighetsägare som har ett tillfälligt förbud mot att bedriva skogsbruk.

Kommunens tjänstemän föreslog ett yttrande som gav Länsstyrelsen stöd, men när ärendet var upp i kommunstyrelsen måndag 26 augusti blev politikens yttrande ett annat.

- Piteå kommun har sedan länge en stark träindustri, där sågverk, pappersbruk och träindustrier förädlat skogens råvara. Piteå kommuns inställning har länge varit att skogen i första hand ska brukas för att få ut störst värde av den skog som finns i Piteå och Norrbotten, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

I utredningen "Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård" från 2021 gjorde Regeringen ett tydliggörande i skogspolitiken om frivillighet och äganderätt.

- I rapporten gjorde lagstiftarna det tydligt att instiftande av naturreservat ska ske främst på frivillig basis, så är det inte när det gäller Degerberget, säger han.

I sitt yttrande framhåller Piteå kommun att det redan finns nog med sparade arealer och att de skogar som finns kvar ska kunna brukas på ett ansvarsfullt sätt av sina ägare. Om Länsstyrelsen väljer att gå vidare med förslaget till Degerberget-Hötjärnshällans naturreservat anser Piteå kommun att det ska ske i överenskommelse på frivillig basis med berörda skogsägare.

Samtliga partier ställde sig bakom yttrandet, förutom Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Skol- och landsbygdspartiet.

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 01 Pitea.se Kommunstyrelsen