Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Socialtjänsten anmäler händelser till IVO enligt lex Sarah

Piteå kommun har skickat in fyra Lex Sarah anmälningar till IVO som gäller risk för allvarliga missförhållanden.

Det första ärendet gäller brott mot den inre sekretessen. Det uppmärksammades i samband med loggkontroller i verksamhetssystemet att den enskilde medarbetaren tagit del av uppgifter som ej var kopplade till dennes tjänsteutövning.

Två ärenden avser Särskilt boende för äldre där det ena ärendet gäller brister i säkerheten. En boende har kunnat ta sig ut på en balkong, dock uppmärksammades det av personalen och den boende kunde tas om hand. Det andra ärendet gäller en incident mellan två brukare på ett boende.

Det fjärde missförhållandet har inträffat inom korttidsverksamhet där en äldre person med demenssjukdom och behov av ledsagning lämnade boendet på egen hand utan personalens kännedom. Personen återfanns efter cirka två timmar och var välbehållen men trött. Åtgärder vidtogs genast för att liknande inte ska kunna inträffa igen. Anhöriga till brukare är informerade.

- Vi ser allvarligt på de inträffade händelserna och väljer därför att göra Lex Sarah anmälningar. Händelserna kommer att fortsätta att utredas enligt socialtjänstens rutiner för att säkerställa att detta inte händer igen, säger Lena Enqvist, omsorgschef socialtjänsten, Piteå kommun.


Kontakt

Lena Enqvist, omsorgschef, socialtjänsten Piteå kommun
0911-69 68 33, lena.enqvist@pitea.se

Carina Sjaunja, avdelningschef, socialtjänsten Piteå kommun
0911-69 62 66, carina.sjaunja@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se