Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Skolinspektionen har granskat tre grundskolor inom Piteå kommun och de har alla fått högsta möjliga omdöme. Foto: Getty

Toppbetyg till Piteås skolor vid kvalitetsgranskning

Under hösten 2022 och våren 2023 har skolinspektionen genomfört en kvalitetsgranskning på tre grundskolor i Piteå kommun. De skolor som besöktes var Svensby skola, Kullenskolan och Pitholmsskolan 7-9. Samtliga skolor fick högsta möjliga omdöme i granskningen.

Ny information om personuppgiftincident

Den 23 mars utsattes företaget Careium, som levererar och ansvarar för drift av trygghetslarm till Piteå kommun, och 149 andra kommuner i Sverige, för en cyberattack som slog ut larmen. I samband med detta har en personuppgiftsincident inträffat. En mycket begränsad mängd sparade ljudinspelningar av telefonsamtal som sker i anslutning till att någon larmat via trygghetslarmet har läckt.

Handelsutvecklaren RED vill etablera nytt handelsområde i Piteå.      Foto: Getty Images

Stor handelsaktör ansöker om planbesked för nytt externhandelsområde i Piteå

Fastighetsutvecklingsbolag Rico Estate Development, RED vill etablera ett handelsområde i Norra Lomtjärn. Det framgår i ansökan om planbesked som nyligen inkommit till Piteå kommun. Ansökan är ett första steg för att kunna starta en detaljplaneprocess. En handelsutredning från 2021 visar att det finns utrymme för expansion av handeln i Piteå. Beslut fattas i samhällsbyggnadsnämnden 31 maj.

Ann-Catrin Gustafsson är Piteå kommuns anhörigkoordinator. Foto: Helene Markström

Stor efterfrågan på Piteå kommuns anhörigstöd

Piteå kommuns organisation för anhörigstöd har funnits i sin nuvarande form i drygt två år och riktar sig till alla som har behov av stöd oavsett problematik hos den närstående. I dagsläget erbjuds anhöriggrupper med fem olika inriktningar och efterfrågan har ökat på enskilda samtal och fler grupper. Kvällens föreläsning med Lilla Speedos mamma är fullbokad.

Cassius Fadlabi kommer till Piteås nya konstfestival Ogjort.

Konstnären Cassius Fadlabi till konstfestivalen Ogjort

Cassius Fadlabi är en av fyra konstnärer som kommer till Piteås nya konstfestival Ogjort 2023 som genomförs 22–27 maj. Årets tema är muralmålningar och konstnärerna kommer att måla fyra olika väggar i centrala Piteå. Som nybliven lulebo är Cassius Fadlabi festivalens regionala konstnär och kommer att uppföra sin muralmålning på Sundsgatan 37, en fasad som ägs av det kommunala fastighetsbolaget PnF

Underlaget på den populära isbanan vid Norrstrand påverkas av vårsolen och delar av banan är avstängda. Foto: Piteå kommun

Delar av isbanan vid Norrstrand är avstängd

De senaste dagarnas varma väder och sol har påverkat isen rejält på den populära isbanan vid Norrstrand. Anslutningen mellan Fårkanalen och isbanan är avstängd då det under senaste dygnet har uppstått ett antal hål i banan. Besökarna uppmanas att vara uppmärksamma ute på banan och respektera avstängningarna för allas säkerhet.

Ön Grytan ligger intill isbanan på Nördfjärden i centrala Piteå. Inför påskhelgen finns ved och sittbänkar utställda på ön. Foto: Per Ljus

Skärgårdspärlan Grytan bjuder in till soliga vårvinterdagar

Parkavdelningen har under en tid jobbat med att identifiera så kallade sweet spots i Piteå. Ön Grytan som ligger intill isbanan på Nördfjärden är lite av ett oupptäckt smultronställe. Inför påskhelgen har man därför kört ut sittbänkar och ved till ön och markerat upp ett skoterspår från isbanan ut till ön för att fler ska kunna ta sig ut.

Resultatet från dialogen 2022 utgör ett underlag för fortsatt utveckling.

Dialoger med medborgare visar vägen för fortsatt utveckling

Medborgardialog är ett sätt att ge pitebor möjlighet att tycka till i olika frågor. Viktigt inte minst för att ge barn och unga en röst. Under 2022 genomfördes ett antal dialoger, bland annat ”Vad vill du med Piteå”, som återrapporterades till kommunstyrelsen vid måndagens sammanträde.

Behovet av fossilfria drivmedel kommer finnas kvar, bland annat för skogsindustrin och sjöfarten. Foto: Getty Images

Piteå kommun stöttar projekt för etablering av produktionsanläggning för hållbara drivmedel

Vid dagens sammanträde i kommunstyrelse fattades beslutet om medfinansiering av ett treårigt projekt där målsättningen är att etablera en produktionsanläggning för hållbara drivmedel i regionen. Kommunalråd Kata Nilsson ser gärna att Piteå kommun tar en aktiv roll i utvecklingen av fossilfria drivmedel, som är en mycket viktig del i den gröna omställningen för industrin.

 Piteåkonstnären Frax har designat och målat årets påsktupp. Foto: Piteå kommun

Årets påsktupp avtäckt på Byxtorget i Piteå

Nu står den på Byxtorget – årets påsktupp. I år är det konstnären Frax som har använt sin kreativitet till att designa och måla tuppen. Frax har tidigare ställt ut på skärmarna i Södra Hamn i samband med utställningen Konstsommar 2022 då hen sommarjobbade på Konsthallen i Piteå.

Visa mer