Gå direkt till innehåll

Ämnen: Jordbruk, lantbruk, fiske

Vår region behöver mer lokalproducerade livsmedel.          Foto: Gröna näringar

Piteå kommun driver förstudie för ökad produktion av lokalproducerade livsmedel

Endast 22-25 procent av de livsmedel vi konsumerar i Norrbotten produceras i länet. Med ambitionen att på sikt öka försörjningsgraden och få fler företag att satsa på livsmedelsproduktion ska en förstudie genomföras under 2024. Beslutet om förstudien och medfinansiering fattades under måndagens kommunstyrelsemöte.

Temadag markavvattning för lantbruksnäringen

Temadag markavvattning för lantbruksnäringen

Den 29 november arrangeras en temadag med fokus på markavvattning på Grans Naturbruksgymnasium. Temadagen riktar sig till alla som är verksamma inom lantbruksnäringen och syftar till att öka försörjningsförmågan på livsmedel i regionen och öka lantbrukets motståndskraft till klimatförändringar.

Mimmi Andersson, driftchef vid Grans Naturbruksgymnasium och Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun, står framför grusplanen där den nya maskinhallen kommer byggas. Foto: Helene Markström

Efterlängtad ny maskinhall till Grans Naturbruksgymnasium

Piteå kommun kommer att investera 356 miljoner kronor under 2024, varav 22 miljoner kronor ska användas för att bygga en ny maskinhall på Grans Naturbruksgymnasium. Den nuvarande hallen är inte anpassad efter dagens behov. Den nya hallen kommer att vara högre och innehålla klassrum och ett separat spolrum. Kommunalrådet Kata Nilsson är nöjd med beslutet och besöket på skolan.

Näringslivschef Nicklas Winblad von Walter har höga förväntningar på den nya inriktningen för Haraholman.    Foto: Sara Holm

Haraholmen ska utvecklas med små och mellanstora verksamheter – gärna inom ny grön industri

Haraholmens industriområde är känt för sitt hamnnära läge, sina stora ytor och utmärkta logistikmöjligheter i form av sjötrafik och tåg. Intresset att etablera sig här har varit stort, även bland internationella elintensiva företag, men tyvärr har ingen större etablering landat främst på grund av bristande elkapacitet. Nu styr Piteå kommun om fokus till att attrahera mindre och mellanstora företag

Inspirationsresa sätter Piteås landsbygd på kartan

Inspirationsresa sätter Piteås landsbygd på kartan

Sveriges landsbygder förtjänar en tydligare plats i rampljuset! Därför anordnas nu en inspirationsresa i Pitebydgen som en del av programmet i den nationella Landsbygdsveckan den 2-7 maj 2023.

Sverige är ett av tre länder i världen som erbjuder kostnadsfria skolmåltider. Foto: Getty Images

Vi firar offentliga måltidens dag!

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag 20 oktober genom att bjuda in alla vårdnadshavare i grundskolan att äta skollunch tillsammans med sina barn. Till de äldre som bor på särskilt boende i Piteå serveras en extra dessert. I Piteå kommun tillagar Måltidsservice cirka 11 000 måltider varje dag till barn, elever och äldre. Den offentliga måltidens dag är instiftad av Måltidsakademien.

Under våren anlades ett så kallat markhotell i Öjebyn på Agro Park. Det är en, för Norrbotten, relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte.

Att odla ligger i tiden

Under våren anlades ett så kallat markhotell i Öjebyn på Agro Park. Det är en, för Norrbotten, relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte. Internationellt kallas konceptet för market gardening och går ut på att odlare som inte själva har egen mark kan hyra odlingsbäddar i markhotellet för att sedan sälja skörden direkt till restauranger och konsumenter.

Pressinbjudan: Markhotell inspirerar till mer odling

Pressinbjudan: Markhotell inspirerar till mer odling

Under våren anlades ett så kallat markhotell i Öjebyn på Agro Park. Det är en, för Norrbotten, relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte. Internationellt kallas konceptet för market gardening och går ut på att odlare som inte själva har egen mark kan hyra odlingsbäddar i markhotellet för att sedan sälja skörden direkt till restauranger och konsumenter.

Markhotell på Öjebyn Agro Park är en för Norrbotten relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte.

Mat är temat under krisberedskapsveckan

Den 26 september till den 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. MSB leder kampanjen och årets tema är mat.

Mer närproducerat i butik och på restaurang

Mer närproducerat i butik och på restaurang

Projekt Gröna Näringar har beviljats stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för att driva och genomföra ett projekt som syftar till att öka andelen närproducerad mat på restaurang och i butik i Norrbotten.

Öjeby Lantbruksmässa 21 – 22 augusti

Öjeby Lantbruksmässa 21 – 22 augusti

​Jorden i centrum är temat för Öjeby Lantbruksmässa som arrangeras för andra året i rad. Mässan är en mötesplats för norra Sveriges lantbrukare. Under årets mässa medverkar ca 30 utställare. På årets mässa kan du se moderna maskiner i arbete, kika ner i gropen och följa med på vandring bland grönsaker i olika färger och former.

Pressinbjudan - Framtidens Trädgårdsodling i norr

Pressinbjudan - Framtidens Trädgårdsodling i norr

Under två dagar diskuterar branschfolk och trädgårdsintresserade hur vi i länet ska göra för att få fart på produktionen av grönsaker, bär och frukt. Men också hur en fungerade organisation runt omkring kan se ut. Finns behov av utbildningar, rådgivning och forskning för att bryta den nedåtgående trend inom trädgårdsodling som pågått de senaste 15 – 20 åren.

Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbottens län. Foto: Länsstyrelsen

Landshövdingen besöker Piteå

På fredag besöker Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbottens län, Piteå. Han börjar besöket på Grans Naturbruksgymnasium för att få veta mer om Granresan - den positiva utveckling som skett på skolan sedan Piteå kommun tog över huvudmannaskapet. Han kommer därefter att besöka Kompositbyn i Öjebyn för att lära sig mer om produkterna som tillverkas där.

Pressinbjudan - Invigning Öjeby lantbruksmässa

Pressinbjudan - Invigning Öjeby lantbruksmässa

​Norra Sveriges nya lantbruksmässa anordnas för första gången 15-16 augusti. Vallskörd är årets tema och under mässan kommer den senaste tekniken och de nyaste maskinerna att visas för besökarna. I första hand är det en branschmässa men allmänheten är också välkommen.

Foto: Scandinav.

Instängda djur i raserad ligghall

Taket till en ligghall för nötkreatur som har rasat i Backträsk till följd av snötygden. Hallen är 250 kvadratmeter stor och det uppskattas vara ett 60-tal kor kvar i den raserade byggnaden.

Grans naturbruksgymnasium och Piteå ridklubb inleder samarbete

Grans naturbruksgymnasium och Piteå ridklubb inleder samarbete

Grans naturbruksgymnasium och Piteå ridklubb har inlett diskussioner om ett framtida samarbete. Till hösten 2018 planerar Grans att förlägga ridlektioner och delar av hästkunskapen på Piteå ridklubb. – Samarbetet kommer att innebära att vi kan erbjuda våra elever en bättre kvantitet och kvalité på hästmaterialet, säger Irene Johansson Worrsjö, verksamhetschef, Grans naturbruksgymnasium.

Stort elevtryck på Grans Naturbruksskola i Piteå.

​Ökat antal platser på Grans internat

Antalet elever på Grans Naturbruksgymnasium har ökat stort i år. Redan innan läsåret började stod det klart att det skulle bli svårt att få plats med alla elever på skolans internatboende. Lösningen är 14 nya internatplatser i de befintliga modulerna i Munksund. Lokalerna var tidigare ett boende för ensamkommande barn.

Framtidstro på Grans naturbruksgymnasium

Den 1 augusti tar Piteå kommun över som huvudman för Grans naturbruksgymnasium. I år har Grans i Öjebyn fått fler ansökningar än man haft på många år. – Antagningssiffrorna för hösten är högre än på mycket länge, 74 elever har antagits till årskurs 1 vilket är en ökning på cirka 40 procent från 2016, säger Irene Johansson Worrsjö, verksamhetschef för Grans naturbruksgymnasium.

​Välkommen till Piteå Outdoor Day på lördag!

Pimpla, vandra med snöskor, åk långfärdsskridskor eller passa på att bekanta dig med skärmflygning. På lördag arrangeras Piteå Outdoor Day på isbanan på Nördfjärden - ett event där föreningar, entreprenörer och Piteå kommun samverkar för att inspirera till ett aktivt friluftsliv.

​Piteå kommun tar över huvudmannaskapet för Grans i Öjebyn.

Landstingsstyrelsen fattade 2015 beslut om att huvudmannaskapet för länets naturbruksskolor skulle övergå till kommunerna. 2016 tog Kalix kommun över huvudmannaskapet för naturbruksgymnasiet i Kalix och nu är det Piteå kommuns tur att ta över huvudmannaskapet för Grans i Öjebyn.

Visa mer