Gå direkt till innehåll

Ämnen: Bygg, fastighet

Piteås nya ishall kommer att byggas vid LF Arena, förarbetet påbörjas under hösten.

Nu påbörjas arbetet med ny ishall i Piteå

En ny ishall ska byggas vid LF Arena i Piteå, med projektering som startar hösten 2024 och byggnation 2025-2026. Kommunstyrelsen har beviljat 5 miljoner kronor till förarbetet, vilket förväntas stärka föreningslivet och folkhälsan.

ohan Nilsson, PiteEnergi, Fredrik Bellander, Pireva, Erik Sandström, NCC och Micael Kemi, Piteå kommun. Foto: Hanna Wimander

Pitholmshöjden ska växa fram genom samverkansprojekt

Piteå kommun tillsammans med Pireva, PiteEnergi och NCC startar ett nytt kapitel i Piteås stadsutveckling. Genom ett stort samverkansprojekt tas gemensamma steg mot att utveckla Pitholmshöjden – ett nytt bostadsområde öster om stan.

Den nya Västergatan – länken mellan den gamla stadskärnan och den nya stadsdelen Västermalm är en lummig stadsgata där gående och cyklister är prioriterade.  Illustrationer: New Environments + BLU.works

Piteå tar nästa stora kliv i den hållbara stadsutvecklingen – var med och påverka vårt framtida Sörfjärden!

Piteå står inför en historisk utveckling. Norrbotniabanans dragning genom centrum öppnar dörrarna för att skapa en modern, hållbar stad som möter både dagens och framtidens behov. Piteå kommuns visioner om Sörfjärdens utveckling beskrivs i det planprogram som arbetats fram och som nu är ute på samråd. Ta din chans att påverka framtidens Piteå!

Vision 2050 ska ta Piteå till en ljus framtid.   Foto: Getty Images

Vision 2050 ska göra Piteå till ett enkelt val av bostadsort

Piteå kommun har beslutat om en ny vision med siktet inställt på år 2050: Piteå – Sveriges bästa plats att bo på. Visionen är kompletterad med fem strategier som visar hur vi ska ta oss dit. Från och med 1 januari 2025 införs Vision 2050 som styr- och ledningssystem för Piteå kommun. Nu återstår det viktigaste av allt – att alla vi i Piteå gör jobbet för att uppfylla visionen.

Klartecken för ny modern gruppbostad

Piteå kommun har ett stort behov av fler gruppbostäder och vill därför bygga ett nytt boende, intill det befintliga gruppboendet på Videvägen i Munksund. Vid senaste mötet i kommunfullmäktige beslutades om strategisk plan för 2025–2027 och budget för 2025, där är det nya boendet en av satsningarna. Bygglovet beviljades på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde i juni.

Visionsskiss, Norconsult

Grönt ljus till detaljplanen för Strömnäsbacken etapp 2

Detaljplanen för Strömnäsbacken etapp 2 som antogs av kommunfullmäktige den 27 maj har fått laga kraft och arbetet med att utvidga Piteå österut fortsätter.

Strömnäsbacken etapp 2 möjliggör för cirka 440 nya bostäder i form av lägenheter och centrumfunktioner. Målet är att skapa en levande stadsdel som erbjuder allt från moderna boenden till naturnära rekreationsområden.
- Det fortsatta

NCC ska arbeta med infrastrukturen på Pitholmshöjden. Visionsskiss: Norconsult

NCC ska utveckla infrastrukturen på Pitholmshöjden

Piteå kommun, Pireva och PiteEnergi har genomfört en upphandling för infrastrukturen på Pitholmshöjden och tilldelat kontraktet till NCC Sverige AB. Projektet kommer att utföras som en samverkansentreprenad, vilket innebär nära samarbete mellan kommunen och entreprenören för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Parkeringsavgiften föreslås justeras uppåt med två kronor - den första ändringen på 20 år. Foto: Canva

Piteå kommun utreder fråga om justering av parkeringsavgiften

Piteå kommun ska uppdatera sina riktlinjer för parkering, där en höjning av avgift är föreslagen. I diskussionen vid måndagens kommunfullmäktige lyftes även förslag att all parkering i stadskärnan ska vara avgiftsfri från start. Beslutet blev en minoritetsåterremiss för att utreda om och hur lång tid man kan ha avgiftsfritt även på gatuparkeringar i centrum, där det idag kostar från första timmen.

Varmbassängen i Öjebyn är stängd i väntan på bedömning av konstruktionen.

Varmbassängen är stängd i väntan på statusbedömning

Varmbassängen i Öjebyn läcker vatten genom betongkonstruktionen. Det har gjorts försök att täta bassängen underifrån men det har inte lyckats på grund av stora sprickbildningar. En statusbedömning av konstruktionen måste genomföras för att kunna ta beslut om fortsatta åtgärder. I väntan på den är bassängen tills vidare stängd.

Strategisk plan 2025–2027 och årsbudget för 2025 beslutades vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har antagit strategisk plan för 2025–2027 och årsbudget för 2025. Den strategiska planen utgår från nämndens prioriterade områden; kvalitet, kompetensförsörjning samt investeringsplan/skolstruktur. I planen beskrivs vilka verksamhetsförändringar nämnden ser den kommande treårsperioden samt kostnader kopplat till dessa.

Det vinnande teamet bakom Solander Ring (från vänster Jacopo Gennari Feslikenian, Giacomo Gallo, Agnese Marcigliano, Xinyi Xiang, Nancy Smolka, Ishaani Paresh Shah). Foto: Florian Steiner.

Givande workshop i samband med prisutdelning för arkitekttävlingen

Representanter från Piteå kommun och Trafikverket var på plats när prisutdelningen i den sjuttonde omgången av arkitekttävlingen Europan ägde rum i Stockholm på torsdagen. Dagen innan arrangerades en givande workshop tillsammans med arkitektteamen bakom vinnande bidrag i Piteå.
Florian Steiner, stadsarkitekt, och Malin Vikström, trafikplanerare, representerade Piteå kommun under de två dagarna

Bygglovet för Lekatten 15 är nu beviljat. Foto: Emelie Nyberg

Beviljat bygglov för Lekatten 15

En god dialog mellan Piteå kommun och BDB fastigheter gör att den reviderade ansökan om bygglov för Lekatten 15 har kunnat hanteras skyndsamt. Bygglovet är nu beviljat.

Slutputs och byggstäd pågår i tillbyggnaden på Christinaskolan – efter sommarlovet fylls byggnaden med elever.   Foto: Ann-Sofie Boman

Den "nya" Christinaskolan tar form

Om- och tillbyggnationerna av Christinaskolan går enligt plan. Inom kort inleds de tre sista etapperna i skapandet av en sammanhållen och modern skola för barn från förskoleklass till årskurs nio. Redan efter sommarlovet flyttar vissa verksamheter in i sina nya lokaler och i augusti 2025 hälsas Christinaskolans samtliga eleverna välkomna till nya fräscha skollokaler när höstterminen startar.

Den tidigare fastigheten är riven, och nu går arbetet vidare för att hitta en väg framåt för bygglov för Lekatten 15. Foto: Emelie Nyberg

Fortsatt dialog för att hitta väg framåt för Lekatten 15 efter nej till bygglov

Samhällsbyggnadsnämnden gav avslag till BDB fastigheters ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten Lekatten 15, eftersom nämnden konstaterat att ritningarna inte överensstämmer med detaljplanen för området. I dialog med exploatören går nu arbetet vidare för att hitta en väg framåt för ett godkänt bygglov.

Visa mer