Gå direkt till innehåll
Här vill Lindbäcks bygga ett flerbostadshus med upp till åtta våningar och cirka 90 lägenheter. Foto: Piteå kommun
Här vill Lindbäcks bygga ett flerbostadshus med upp till åtta våningar och cirka 90 lägenheter. Foto: Piteå kommun

Pressmeddelande -

Grönt ljus för planer på bostäder i centralt läge

Nu tas nästa steg i Piteås stadsutveckling. Samhällsbyggnadsnämnden godkänner Lindbäcks ansökan om planbesked för att bygga flerbostadshus i korsningen Sundsgatan-Västergatan.

På den aktuella tomten, där Big Boy och Tvåhjulsmästarna finns idag, vill Lindbäcks bygga ett flerbostadshus med upp till åtta våningar och omkring 90 lägenheter. Företaget vill utveckla fastigheten med verksamhetslokaler i bottenplan, samt garage i sockelvåning.

Planbeskedet öppnar upp för en omvandling av området till en modern bostadsmiljö som tillgodoser stadens behov av bostäder.

– Genom att möjliggöra fler bostäder i centrala Piteå tar vi ett viktigt steg för att skapa förutsättningar för stadens tillväxt och utveckling. Vi ser positivt på att fastigheten används för både bostäder och verksamheter, eftersom det skapar trygga och attraktiva miljöer och främjar befolkningstillväxt och företagande, säger Magnus Nyström, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Beslutet om planbeskedet innebär att kommunen ger klartecken för ett fortsatt arbete med detaljplan. Den nuvarande detaljplanen behöver jobbas om för att öppna upp möjligheten att bygga bostäder på fastigheten. I det arbetet behöver planeringsförutsättningar som exempelvis fastighetens utformning, hållbarhet, gång- och cykelvägar och inte minst miljö tas hänsyn till. Eftersom det har bedrivits bensinstationsdrift på platsen i cirka 90 år har undersökningar visat att marken är förorenad. Saneringen kommer att samordnas när byggnationen blir aktuell, och fler undersökningar kan behövas för att säkerställa att marken är säker att bygga på.

Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och inte kan överklagas. Beslutet ska inte heller uppfattas som ett slutgiltigt ställningstagande från kommunens sida och kan komma att ändras. Ett positivt planbesked betyder att kommunen ställer sig positiv till en möjlig planläggning men utgör ingen garanti för att en detaljplan slutligen kommer att antas. För att påbörja planarbetet krävs det ett separat beslut om planstart av Samhällsbyggnadsnämnden.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Magnus Nyström

Magnus Nyström

Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden (S) Piteå kommun 070-609 67 90 pitea.se samhällsbyggnadsnämnden