Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Samtalsmöte om Markbygdens framtid söndag 15 maj.        Foto: Ann-Sofie Boman

Samtalsmöte om Markbygden – en avstamp i arbetet med glesbygdsprogram

Hur vill du att din by ska utvecklas? Vilka är Markbygdens styrkor? Har du idéer på utveckling? Hur kan kommunen hjälpa? Frågeställningarna är utgångspunkt vid ett samtalsmöte på söndag 15 maj, ett möte som utgör en avstamp i arbetet med ett program för glesbygdens utveckling.

David, Andreas och Jonas Wiklund utnämndes till Årets företagare 2021 under Piteå Business Awards.   Foto: Mikael Sundkvist/P-town

Festlig gala när näringslivspriser delades ut

Festlig inramning, förstklassig underhållning, hög stämning i publiken och nöjda pristagare. Så kan Piteå Business Awards sammanfattas som gick av stapeln under fredagskvällen. Sju priser delades ut i lika många kategorier för att hylla det lokala näringslivet, som tillför Piteå livskraft, utveckling och attraktivitet.

Representanter från industriföretag och Vuxenutbildningen i Piteå.                Foto: Kia Svensson

Industrier i Piteå välkomnar utbildningar inom logistik

I norra Sverige väntar en kraftfull samhällsomvandling som en följd av flera stora etableringar. En välutvecklad infrastruktur, konkurrenskraftiga och hållbara transporter samt anställningsbar personal med rätt kompetens är nyckeln till framgång. Vid ett dialogmöte mellan kommunen och de lokala industriföretagen diskuterades kompetensbehov och önskade inriktningar för nya utbildningar.

Fritidsutbudet för unga i Piteå utreds för att matcha ungdomarnas behov och önskemål.

Unikt forskningsperspektiv när Piteå kommun genomlyser fritidsutbudet för unga

Ung 2.0 är en pågående studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i Piteå kommun som genomförs tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU). Syftet är att jämföra fritidsutbudet för olika grupper av ungdomar samt i förlängningen bättre anpassa det till målgruppens behov. Studien som pågår under hela 2022 är nu halvvägs och det pågående arbetet presenteras.

Foto: Getty Images

Fler vikarier önskas - Så jobbar socialtjänsten för att klara sommaren

Piteå kommun välkomnar fler sökande till sommarens vikariat inom vård och omsorg, behovet av personal är fortfarande stort. Parallellt med det externa rekryteringsarbetet jobbar socialtjänsten internt med semestererbjudanden till ordinarie personal för flytt av semesterveckor och uppmuntran till arbetslagen som hjälper till att rekrytera. Piteå kommun saknar i skrivande stund 75 sommarvikarier.

15 000 kronor erbjöds och elevernas uppdrag var att utifrån en demokratisk process besluta hur de skulle användas. Piteå kommun

Projekt gav unga övning i demokrati

I samband med Demokratiåret 2021 beviljades medel från Region Norrbotten för att genomföra ett demokratiprojekt tillsammans med elevråden på de sex högstadieskolorna i kommunen. Totalt deltog fem skolor som vardera fick 15 000 kronor som eleverna utifrån en demokratisk process skulle besluta om hur de skulle användas. Syftet med projektet var att ge ungdomarna en konkret övning i demokrati.

PRESSINBJUDAN - Ung 2.0, studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i samarbete med LTU

PRESSINBJUDAN - Ung 2.0, studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i samarbete med LTU

Ung 2.0 är en pågående studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i Piteå kommun och genomförs av forskare vid Luleå tekniska universitet. Forskarna genomför studien i samarbete med Piteå kommun på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Media är välkommen på presskonferens för en första presentation tisdag 3 maj klockan 12.20 Fyrkanten, Stadshuset, Piteå.

På fredag genomförs Piteå Business Awards , när sju eftertraktade priser ska delas ut.   Foto. Mikael Sundqvist

Piteå Business Awards är tillbaka

På fredag är det återigen dags för Piteå Business Awards efter två års uppehåll på grund av pandemin. Under galan ska framgångsrika lokala företagare och entreprenörer prisas för sina insatser, som bidrar till Piteå livskraft, utveckling och attraktivitet.

Igår kom ett positivt besked att påbörja planarbetet för Pitholmshöjden.

Grönt ljus för fortsatt utveckling av Piteå österut

Samhällsbyggnadsnämnden gav under torsdagen ett par positiva besked som leder till Piteås utbredning österut. Det handlar om bygglov för ett nytt särskilt boende och planbesked för det planerade bostadsområde på Pitholmshöjden med plats för skola. Besluten bidrar till en utbyggd välfärd och strävan efter kommunens befolkningsmål om 46 000 personer 2030.

LF-arena är en elitarena med speciella krav. Konstgräset testas årligen för att bli godkänt för spel på elitnivå. Foto: Piteå kommun

Konstgräset på LF-arena är avgörande för elitfotbollen

Våren lockar barn och unga till lek och aktiviteter. Fortfarande ligger det snö på gräsytorna men konstgräsmattorna lyser lockande gröna i solen. Konstgräsmattorna är viktiga för fotbollsverksamheten och det spelas för fullt på de få planerna som finns. På LF-arena är det ett hårt tryck samtidigt som anläggningen är en elitarena med speciella krav för att få bedriva elitfotboll.

Socialnämnden planerar för ny gruppbostad, godkänner budgetuppföljning och tar del av avvikelser

Socialnämnden planerar för ny gruppbostad, godkänner budgetuppföljning och tar del av avvikelser

Piteå kommun har ett stort behov av fler gruppbostäder LSS. Under dagens sammanträde beslutade Socialnämnden att äska 1 miljon kronor för att påbörja projektering av ny gruppbostad på planlagd tomtmark på Videvägen. Socialtjänsten redovisar ett mindre underskott på minus 0,6 miljoner till och med mars månad i år. Prognos för året är ett underskott på 26 miljoner.

Piteå förbereder sig för att ta emot människor på flykt

Piteå kommun gör sig redo att ta emot skyddssökande från Ukraina

Migrationsverket har presenterat ett fördelningstal på länsnivå när det gäller mottagande av skyddssökande från Ukraina, som Länsstyrelsen i Norrbottens län nu brutit ner till ett förslag till fördelning på kommunnivå. För Piteås var förslaget 385 personer, ett förslag som Piteå kommun godkänt.

Visa mer