Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Förslag om lägre avgift för resor till daglig verksamhet

Förslag om lägre avgift för resor till daglig verksamhet

I början av 2021 förändrades ansvaret för myndighetsutövning och handläggning av färdtjänst, inklusive arbetsresor till daglig verksamhet. Det ledde till dyrare avgift, främst för personer i daglig verksamhet med lång resväg. Nu föreslår samhällsbyggnadsnämnden att alla ska betala samma avgift, vilket innebär en kraftigt minskad kostnad för resenären. Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige, in

Smitta på särskilt boende för äldre –  Socialtjänsten avråder från besök

Smitta på särskilt boende för äldre – Socialtjänsten avråder från besök

På ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre har en av de boende testat positivt för Covid-19. Socialtjänsten vädjar till närstående att avstå från fysiska besök på säbo i dagsläget på grund av den stora smittspridningen i samhället. Den som är frisk och inte kan avstå helt från besök ska använda den skyddsutrustning som personalen hänvisar till och behålla den på under hela besöket.

Tillfällig skolstängning för klass 1B Strömnäs skola 19-21 januari

Tillfällig skolstängning för klass 1B Strömnäs skola

På grund av en stor frånvaro bland eleverna med anledning av covid-19 har skolchefen beslutat om en tillfällig hemgång för klass 1B på Strömnäs skola i tre dagar, 19-21 januari. Beslutet är fattat efter samråd med smittskyddsläkare och syftet är att bromsa smittspridningen.

Projektledaren Ylva Lindström är nöjd med projektet: hälften av deltagarna till jobb eller studier.  Foto: Hanna Jönsson

Hälften till jobb efter framgångsrikt projekt

Nu avslutas det treåriga projektet Motivera och aktivera, som syftat till att få deltagarna att närma sig arbetsmarknaden eller studier. Ungefär hälften av deltagarna har fått jobb eller börjat studera, vilket är ett fantastiskt resultat eftersom många i målgruppen har psykisk ohälsa. Deltagarna är relativt unga och för många har projektet inneburit en ny chans i livet.

Personal och elever på Strömbackaskolan har möjlighet att köpa överbliven mat för 30 kronor.  Egen matlåda medtages. Foto: Getty Images

Piteå kommun satsar på minskat matsvinn: Premiär för Klimatlådan på Strömbackaskolan

Under hösten fattade Fastighet- och servicenämnden beslutet att testa ett nytt grepp för att minska matsvinnet i skola och förskola; försäljning av överbliven mat till personal och elever. Först ut att prova upplägget med Klimatlådan är Strömbackaskolan. Det är endast personal och elever på skolan som har möjlighet att handla mellan kl. 13.15-13.30. Maten kostar 30 kronor per matlåda.

Trädgårdens äldrecentra minskar antalet besök och Samvarons verksamheter stänger

Trädgårdens äldrecentra minskar antalet besök och Samvarons verksamheter stänger

På grund av den ökade smittspridningen drar Trädgårdens äldrecentra ner på antalet bokade besök för att kunna genomföra dem så smittsäkert som möjligt. Endast de som vistas längre än 14 dagar får ta emot fysiska besök, max två i taget. Från och med måndag 17 januari stängs Samvarons samtliga verksamheter och dagverksamheterna minskar sina grupper till två deltagare.

Smart snöröjning är en del av kommunens digitala utveckling, som skapar flexibilitet och skräddarsydda rutter. Foto: Getty

Smart snöröjning i Piteå med hjälp av sensorer

Nu när vintern har kommit och snön börjat falla är det viktigt att hålla gator och vägar framkomliga och säkra. Piteå kommun håller just nu tillsammans med PiteEnergi på att utreda möjligheterna att kunna effektivisera och optimera snöröjningen och halkbekämpningen med hjälp av smarta sensorer.

Visa mer