Gå direkt till innehåll
Barn- och utbildningsnämndens positiva ekonomiska resultat för 2021 beror främst på Coronapandemin och dess effekter. Foto: Getty
Barn- och utbildningsnämndens positiva ekonomiska resultat för 2021 beror främst på Coronapandemin och dess effekter. Foto: Getty

Nyhet -

Statligt bidrag och uteblivna vikariekostnader påverkar skolans resultat

Barn- och utbildningsnämndens årsredovisning för 2021 visar på överskott om 3,8 miljoner kronor. Detta innebär en budgetavvikelse på 0,41 procent.

Minskade personalkostnader, lägre kostnader för fortbildning samt statens ersättning till kommunen för ökade sjuklönekostnader är några av orsakerna till överskottet. Även skolskjutsverksamheten har haft lägre kostnader än beräknat då stora delar av elevernas badresor och planerade utflykter ställts in.

- Personalkostnaderna har varit lägre än beräknat, bland annat eftersom det inte funnits personal att tillgå under pandemin. Hade det funnits personal, hade verksamheterna och förvaltningen med säkerhet arbetat upp pengarna. Personalen har verkligen gjort ett hästjobb under detta år och det positiva resultatet beror delvis på detta, säger Louise Mörk, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

En annan faktor som påverkat överskottet är att staten betalat ut den så kallade skolmiljarden, ett extra bidrag för att minska de negativa effekterna på elevers kunskapsutveckling och hälsa till följd av covid-19-pandemin. Eftersom dessa pengar inte kunnat nyttjas fullt ut, då personalresurser saknats, är skolmiljarden en bidragande orsak till överskottet.

Under året har utbildningsförvaltningen lagt mer pengar än budgeterat på insatser för barn i behov av särskilt stöd. Trots detta kan nämnden redovisa ett överskott.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Malin Westling

Malin Westling

Förvaltningschef, Utbildningsförvaltningen Piteå kommun 0911-69 60 61 pitea.se skola och förskola barn och unga