Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Stor eldfara och risk för skogsbrand i Piteå

Stor eldfara och risk för skogsbrand i Piteå

Det råder stor risk för skogsbrand i många delar av Sverige, så också i Norrbotten. I Piteå och Älvsbyn varnar räddningschef i beredskap för att det lokalt är mycket stor brandrisk. Just nu råder inte eldningsförbud men det är extra viktigt att den som ska elda tänker på säkerheten. Elda på angiven grillplats, ha alltid vatten nära till hands och se till att elden är helt släckt innan du går.

Strömmen tillbaka - Repris har öppet som vanligt

Igår stängde Repris återvinningsmarknad på grund av strömavbrott. Nu är strömmen tillbaka och Repris har öppet som vanligt. Orsaken till felet var ett internt kabelbrott i en matarledning. Repris har öppet vardagar mellan klockan 10-15.

Piteå kommun anordnar legoevent i Piteå 3-6 augusti.           Foto: Bureå camping/LEGO center

Legoevent på Kaleido i Piteå

I början av augusti anordnar Piteå kommun ett legoevent i samarbete med Bureå camping/LEGO center. Deltagarna erbjuds testa flera olika kreativa legostationer och på plats finns också en utställning med bland annat byggen av deltagarna i LEGO Masters.

Ta chansen att uppleva 1600-talet i Piteå under nästa vecka.    Foto: Viveka Sjölund

Barocksällskap bjuder på musik, dans och 1600-talsstämning i jubileumsstaden Piteå

Under kommande vecka sveper historiens vindar in över Piteå och ger piteborna en chans att få uppleva 1600-talets kultur, som en del i jubileumsfirandet av Piteå 400 år. Stadens gator likväl som Öjebyn och Swensbylijda fylls av historisk dans och pråliga tidstypiska dräkter. Det är en grupp dansare och musiker som tar oss tillbaka till tiden när Piteå fick stadsrättigheter.

Från och med idag höjs deltagartaken ytterligare för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Anpassningar av restriktioner inom kultur och fritid

Från och med idag den 1 juli höjs deltagartaken ytterligare för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär att fler kan delta på bland annat idrotts- och kulturevenemang. I lokaler som hyrs ut till privata sammankomster tillåts max 50 personer. För Piteå kommun innebär det att foajén i Norrmalmia och Norrstrandslogen och kommer att hyras ut till privatpersoner från 9 juli.

Sommardäcket är en aktivitetsyta i centrala Piteå som bjuder in till lek och spel för alla åldrar. Foto: Piteå kommun

Sommardäcket öppnar upp 5 juli

Förvandlingen av p-däcket till aktivitetsområdet Sommardäcket blev en succé under sommaren 2020. Med färg och form blev den en uppskattad arena med aktiviteter för alla åldrar. Från måndag den 5 juli klockan 13 öppnar området upp igen och sommarvärdar kommer att bemanna och låna ut utrustning.

Så här ser Piteås nya stadsbussar ut.              Foto: Rebecca Granström

Nu rullar elbussarna på Piteås gator

Nu har Piteå fått ett nytt och hållbart inslag i stadsbilden. Det är de nya elbussarna som trafikerar tätortstrafiken från och med idag under namnet Piteå Stadsbuss. Kollektivtrafikbolaget Nobina Sverige AB vann den senaste upphandlingen och har därför etablerat sig i Piteå för att sköta kollektivtrafiken.

Telegrafen - Piteås nya höghus med entrén mot Sundsgatan.   Illustration: MAF

Grönt ljus för nytt höghus i stan och nytt centrumnära bostadsområde

Idag fattade en enig samhällsbyggnadsnämnden flera beslut som tar stadsutvecklingen i Piteå framåt. Det handlar bland annat om att påbörja detaljplanearbetet för ett nytt centrumområde med flerbostadshus som ett led i att låta staden växa österut. Positivt besked blev det också till Wallsténshus som sökt bygglov för ett nytt flerbostadshus med sju våningar på Lillebrogatan.

Aktivitetsparken vid Norrstrand samlar många unga.   Foto: Anna Stamblewski

Ytor för rekreation och nya bostäder - tyck till om förslag till planprogram för Nördfjärden

Planarbetet för de stora grönytorna i anslutning till Nördfjärden går vidare. Nu är allmänheten inbjuden att tycka till om förlaget till planprogram för området, som till stor del grundar sig på de synpunkter som framkom vid en stor dialog sommaren 2020. Förslaget innehåller gott om plats för parkmiljöer för rekreation och friluftsliv, men också för nya bostäder.

Kreativa utemiljöer som samspelar med naturen tar form vid Strömnäsbackens förskola. Foto: Marie Öqvist

Ny hållbar förskola igång efter sommaren

När skolornas hösttermin drar igång öppnar också dörrarna till Piteå kommuns nya förskola - Strömnäsbackens förskola. Barngrupperna välkomnas av nya, fräscha lokaler och utemiljöer som är genomtänkta in i minsta detalj - både utifrån hållbarhet, barnens och verksamhetens behov.

Bättre budgetprognos för socialtjänsten

Bättre budgetprognos för socialtjänsten

Budgetläget ljusnar för socialtjänsten i Piteå kommun. Efter avstämningen i maj månad är budgetprognosen för det här året 9,5 miljoner bättre än tidigare prognos.

Visa mer