Gå direkt till innehåll
Kreativa utemiljöer som samspelar med naturen tar form vid Strömnäsbackens förskola. Foto: Marie Öqvist
Kreativa utemiljöer som samspelar med naturen tar form vid Strömnäsbackens förskola. Foto: Marie Öqvist

Pressmeddelande -

Ny hållbar förskola igång efter sommaren

När skolornas hösttermin drar igång öppnar också dörrarna till Piteå kommuns nya förskola - Strömnäsbackens förskola. Barngrupperna välkomnas av nya, fräscha lokaler och utemiljöer som är genomtänkta in i minsta detalj - både utifrån hållbarhet, barnens och verksamhetens behov.

Strömnäsbackens förskola ligger i kommunens nyaste bostadsområde Strömnäsbacken. Flera ingångar och uppdelade miljöer skapar tre små förskolor i en och samma byggnad. Den nya förskolan utformas efter barnens bästa.

– Förskolans lokaler och utemiljöer är genomtänkta in i minsta detalj, både utifrån hållbarhet, barnens och verksamhetens behov. Den ligger även bra placerad vid ett stort friluftsområde som vi hoppas blir ett stort lyft både för personal och barn som flyttar hit, säger Louise Mörk, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förskolan är lokalmässigt organiserad i tre delar med var sitt torg: Gryningen, Midnattssolen och Skymningen. I syfte att skapa en trygg och säker miljö på förskolan ska det finnas möjlighet till överblick och insyn inom avdelningen samt mellan avdelningarna.

Utemiljön är också uppdelad i tre avskilda utegårdar med olika zoner: trygga zonen, vilda zonen och vidlyftiga zonen. Varje utegård har en egen köksträdgård med bärbuskar, odlingslådor och perenner. Lekytor med naturmaterial som natursten, stubbar, stockar och rep smälter samman med de naturlika vegetationsytorna med lekredskap som stimulerar till rörelse. Närmast byggnaden är utomhusmiljön utrustad med skärmtak.

Hållbarhetstänk
Innovativa och hållbara lösningar som solenergi och värmestyrd kyla använd för att värma och kyla lokalerna. Den nya byggnaden och utemiljön är anpassad utifrån ett hållbarhetstänk. Sju indikatorer från det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad finns med:

•Solvärmelast

•Energianvändning

•Andel förnybar energi

•Ljudmiljö

•Solvärmelast

•Fuktsäkerhet

•Radonsäkerhet

•Materialval

Marknadens mest hållbara energilösning
På förskolans tak monteras 340 kvm solpaneler som beräknas producera 45 000 kWh per år - en stor andel av byggnadens totala elenergianvändning. Det centrala fjärrvärmenätet värms till 99 procent av överskottsvärme från Smurfit Kappa och under sommarmånaderna ska Smurfit Kappas outnyttjade värmekapacitet att tas tillvara och omvandlas till kyla, vilket ger ett bra inomhusklimat även under heta sommardagar.

– Det kallas värmedriven kyla och ger en miljövänlig och hållbar kylkapacitet lämplig för större allmänna lokaler. På så vis kan vi nyttja resurserna, i det här fallet överskottsvärme, som vi redan har, berättar Daniel Eriksson, chef Värme och Kyla, PiteEnergi.

– Vi strävar alltid efter minsta möjliga klimatpåverkan i allt vi gör. Förutom omtänksamhet och kundnytta är hållbarhet ett av våra tre värdeord. Vi har ett ansvar - mot oss själva och mot kommande generationer. Det handlar om vår miljö och framtiden på vår planet, fortsätter Daniel Eriksson

Delaktighet
Processen startade upp under 2017 med de första planeringarna fram till idag, allt enligt tidsplanen. Förskolan färdigställs in i det sista och startar upp sin verksamhet med barngrupper i augusti. Det är arkitekt Anna-Sara Fernander som utformat den nya förskolan. Referensgruppen har bestått av bland annat personal från förskoleverksamheten. De har varit delaktiga i hela processen från start till färdigställd förskola. Inför terminsstarten känner sig pedagogerna upprymda: – Det är roligt, spännande, lärorikt och utmanande att få vara med och starta upp en ny förskola.

– Det är en ynnest att under mina yrkessamma år ges möjlighet att få delta i denna inspirerande och trevliga process. Jag och personalen känner oss tacksamma och priviligierade att Piteå kommun valt att prioritera och investera i en så otroligt fin och genomtänkt förskola. En investering som upplevs hållbar under många många år framöver, säger Jessica Åhlund Lundquist, rektor Strömnäsbackens förskola.

Det nya bostadsområdet Strömnäsbacken ingår i satsningen för att utvidga Piteå österut. Målet är att utveckla en ny attraktiv stadsdel med blandad bebyggelse för att tillgodose behovet av både småhusbebyggelse och lägenheter med gång- och cykelavstånd till centrum. Det finns redan beslut om bygge av ett nytt särskilt boende för personer med demens och kognitiva sjukdomar som kommer att stå klart tidigast 2024.

Kontaktperson
Jessica Åhlund Lundquist
0911-69 66 53

Övrigt: Invigning planeras till 11 september

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se