Gå direkt till innehåll
Ta chansen att uppleva 1600-talet i Piteå under nästa vecka.    Foto: Viveka Sjölund
Ta chansen att uppleva 1600-talet i Piteå under nästa vecka. Foto: Viveka Sjölund

Nyhet -

Barocksällskap bjuder på musik, dans och 1600-talsstämning i jubileumsstaden Piteå

Under kommande vecka sveper historiens vindar in över Piteå och ger piteborna en chans att få uppleva 1600-talets kultur, som en del i jubileumsfirandet av Piteå 400 år. Stadens gator likväl som Öjebyn och Swensbylijda fylls av historisk dans och pråliga tidstypiska dräkter. Det är en grupp dansare och musiker som tar oss tillbaka till tiden när Piteå fick stadsrättigheter.

Mellan den 12 juli och 17 juli händer det en hel del med direkt anknytning till 1600-talet. Fem historiska dansare besöker staden och visar upp olika danser till barockmusik framförd av en ensemble med tre lokala professionella musiker.

- Vi vill ge piteborna en chans att uppleva hur 1600-talskulturen kunde ha sett ut. Under veckan blir det därför ett antal arrangemang med historisk anknytning där vi visar upp dräkter, musik och dans från barocken, berättar Viveka Sjölund, utflyttad pitebo med ett brinnande intresse för den tiden.

På Swensbylijda anordnas danskurser måndag och onsdag och på lördag blir det en 1600-talsdag när Svensby hembygdsförening bjuder på kortare föreläsningar om Svensbyn i historisk tid och rundvandringar på gården. Barocksällskapet lär ut lite om dåtidens danser samt vett och etikett.

- Vi satsar på kvalitet och vill att det ska vara så historisk korrekt som möjligt. Allt från tidstypiska dräkter och skor till musiken och danserna ska se ut och utföras precis som de gjorde på 1600-talet, säger hon.

Barockuppträdanden på stan
Under torsdagen kommer sällskapet att visa upp sig, dansa och spela musik i dagens stadskärna likväl som i Öjebyn, stadens ursprungliga placering. Morgan Stenberg från Piteå Museum är värd och programledare för evenemanget, som också livesänds för att fler ska få möjlighet att delta trots coronarestriktionerna.

- Det känns roligt att ge Piteåborna möjligheten att ta del av detta. Det kommer att ge lite krydda åt sommarstaden Piteå och jag hoppas det blir ett uppskattat inslag – speciellt ett år som detta när de stora evenemangen tvingats ställa i, säger Stina Eriksson, destinationsutvecklare Piteå kommun.

- Vi vill träffa så många pitebor som möjligt och ge barn och vuxna, infödda och utrikesfödda chansen att ställa frågor, lära sig något "nygammalt" och fotografera sig tillsammans med oss. Förhoppningsvis kan vi bjuda på en härlig och annorlunda upplevelse som väcker intresset för och ökar kunskapen om Piteås lokala historia. Vår historia ska vara fri och tillgänglig för alla, säger Viveka Sjölund.

De olika evenemangen under veckan är ett samarbete mellan Swensbylijda, Piteå Museum och Svenska Kyrkan. Barockveckan sponsras av Piteå kommun, Piteå 400 år, projektet Attraktiv stadskärna samt Sparbanken Nord.

Kontakt
Viveka Sjölund, arrangör, tel. 070-367 53 83, e-post post@vivekas.com
Brith Fäldt, ordf. Svensby hembygdsförening, tel. 070-346 64 91, e-post Brith.Faldt@pitea.se
Stina Eriksson, destinationsutvecklare och projektledare Attraktiv stadskärna, tel 070-539 33 34 
e-post stina.eriksson@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner