Gå direkt till innehåll

Ämnen: Äldreomsorg

Sverige, Finland och Estland är de enda länderna i världen där skolmaten är gratis för alla barn och ungdomar. Foto: Getty Images

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag - serverar elevernas favoriträtt

I år firar Piteå kommun den offentliga måltidens dag 17 oktober genom att servera barnens och elevernas favoriträtt - hamburgare med dressing, bröd och klyftpotatis. Måltidsservices kunder som bor på Piteå kommuns särskilda boenden för äldre kommer bjudas på extra dessert till lunch idag för att uppmärksamma dagen.

Delårsrapportering och budgetuppföljning under höstens första Socialnämnd

Under dagens Socialnämnd behandlades delårsrapporten som lyfte både den största utmaningen med bemanning och kompetensförsörjning men också de utbildningsinsatser som görs och de lyckade samverkansprojekt som drivs på olika nivåer. Budgetuppföljningen till och med augusti månad visar ett underskott på -30,7 mkr. Helårsprognosen förbättras till -48,6 mkr.

Annelie Dorsell Svensson från Linköping har arbetat som vikarie i hemtjänsten i sommar. Här tillsammans med Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun. Foto: Helene Markström

Sommarjobb i norr – en lyckad satsning för Piteå

I år har Piteå kommun testat en ny rekryteringsmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen för att klara socialtjänstens bemanning under sommaren - en metod som fungerat mycket bra. Totalt har 27 personer erbjudits arbete och sommarjobbat i socialtjänstens verksamheter. Sju av dessa blir kvar i Piteå och fyra har fått jobb i andra kommuner i länet.

Sara Hedkvist, enhetschef Hälso- och sjukvård, sitter med i socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp och var en av arrangörerna. Foto: Helene Markström

Socialtjänsten tackar sommarens vikarier: Välkomna tillbaka!

I förra veckan arrangerade Piteå kommuns socialtjänst för första gången ett drop in-event utanför Norrstrands logen för att tacka de vikarier som arbetat inom vård och omsorg i sommar. Enhetschefer från socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp stod för planering och genomförande. På plats fanns Kata Nilsson, kommunalråd, och Eva Börjesson Öhman, socialchef, med flera.

Glada medarbetare har gått i mål med utbildningen Yrkessvenska – inriktning vård. Foto: Piteå kommun

Festligt firande när utbildningen i Yrkessvenska avslutades

I veckan firade 26 glada medarbetare att de gått i mål med utbildningen i Yrkessvenska med inriktning vård. Utbildningen är skräddarsydd för socialtjänstens vård- och omsorgspersonal med annat modersmål än svenska. Två lärare från Vuxenutbildningen, en lärare i omvårdnadsämnen och en SFI-lärare, har undervisat deltagarna två timmar i veckan sedan september förra året.

Pressinbjudan: Med anledning av Socialnämndens inriktningsbeslut

Media hälsas välkommen att träffa Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande och Eva Börjesson Öman, socialchef med anledning av Socialnämndens inriktningsbeslut som fattades under Socialnämndens sammanträde onsdag 22 maj.

Skogsgården beräknas vara klart för inflyttning i början av 2025.

Socialnämndens inriktningsbeslut inför öppnandet av Skogsgården: Så ska platser fördelas och verksamhet ställas om

Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om inriktningen för att kunna driftsätta det nya äldreboendet Skogsgården från och med nästa år. Enligt beslutet kommer verksamheten främst förändras för Rosågränd men även för Norrgårdens avdelning Björkbacka. Svårigheten att bemanna och ekonomiskt underskott är bl.a. bakgrund till beslutet. Årsprognos för nämnden beräknas till -56,1 mkr.

Representanter från Norrbottens kommuner fanns på plats på Svenska Mässan i Göteborg för att ta emot Vitalis stipendium 2024.

Norrbottens fjorton kommuner tog hem Vitalis stipendium 2024

Norrbottens fjorton kommuner har tilldelats Vitalis stipendium 2024 för innovationsarbetet med ett gemensamt verksamhetssystem (Eko-system) för socialtjänsten. Priset delas ut varje år till innovationer inom vård, omsorg eller hälso- och sjukvård. Av 35 ansökningar togs tre finalister fram.

Så ska Socialnämnden minska sitt underskott

Under dagens sammanträde beslutade Socialnämnden att anta strategisk plan för 2025–2027. I planen presenteras aktuella sparåtgärder som nämnden behöver genomföra för att nå en budget i balans. Vid utebliven ökad budgetram föreslås nedläggningar inom SÄBO (särskilt boende för äldre), Samvaron gruppboenden. Budgetuppföljningen mars i år är -14 mkr, helårsprognos är satt till -58 mkr.

Pressinbjudan: Samtal efter Socialnämnd måndag 22 april

Media hälsas välkommen till pressträff efter Socialnämndens sammanträde måndag 22 april. Aktuella frågor som kommer behandlas under sammanträdet är budgetuppföljning mars, strategisk plan 2025–27 och budget 2025. Öppet nämndsmöte.

Kommunals strejk avblåst – hur påverkar det förskola, skola och äldreomsorg?

Parterna har kommit överens och fackförbundet Kommunal har avblåst strejkvarslet i hela landet. Det betyder att Måltidsservice personal arbetar som vanligt i morgon torsdag. Eftersom strejkvarslet påverkat produktionskedjan blir det en viss fördröjning innan vi helt kan återgå till ordinarie servering och utbud.

Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, och Eva Börjesson Öman, socialchef, var alla nöjda med mässdagarna. Foto: Helene Markström

Framtidens socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

I veckan har Socialtjänsten genomfört sin kvalitetsmässa på Studio Acusticum under två dagar. Mässan genomförs vartannat år och innehåller ett fullspäckat program med föreläsningar och utställare. Här får socialtjänstens personal möjlighet att träffas, dela kunskap och inspireras av varandras verksamheter. Syftet med mässan är att främja utveckling genom att uppmärksamma förebilder och goda idéer.

Avdelningarna har genomfört åtgärder för att stärka kunskapen om kvalitetsarbetet hos personalen genom utbildning och fortbildning. Foto: Getty Images

Kvalitet, psykisk hälsa och informationssäkerhet i fokus under Socialnämndens sammanträde

Socialnämnden beslutade under dagens sammanträde att upprätta Kvalitetsberättelsen för 2023. Det är första året som verksamheternas systematiska kvalitetsarbete inom SoL och LSS sammanställs i en övergripande kvalitetsberättelse. Under sammanträdet godkände nämnden även Informationssäkerhetsberättelsen, budgetuppföljning och Handlingsplan psykisk hälsa.

Ett gemensamt verksamhetssystem för Norrbottens kommuner är en förutsättning för att både samnyttja resurser och kunna hjälpa varandra. Foto: Getty Images

Socialtjänsten byter verksamhetssystem till Combine

Norrbottens kommuner har upphandlat ett nytt verksamhetssystem för socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Socialtjänsten i Piteå kommun arbetar just nu med att överföra data från det gamla systemet till det nya. Bytet kan ha viss påverkan på handläggningstider för biståndsbedömning inom äldreomsorg och LSS. Systembytet beräknas vara klart den 2 maj.

Piteå kommuns riktlinjer fungerar som en karta och kompass i planeringen inför kommande år.    Foto: Getty Images

Fokus på hållbar ekonomi i riktlinjerna för budget 2025 och strategisk plan 2025–2027

Inför kommunens årliga budgetarbete utformas riktlinjer som ger nämnder och bolagsstyrelser rätt förutsättningar och specificerade uppdrag för sitt planeringsarbete inför kommande år. Vid måndagens kommunstyrelsemöte fick förslaget till riktlinjer för budget 2025 och strategisk plan bifall och går nu vidare för politiskt beslut i kommunfullmäktige.

Bokslutets positiva resultat är bra för framtids satsningar, bland annat på mark för företagsetableringar.   Foto: Sara Holm

Ett bra resultat för Piteå kommun trots ett turbulent år

Piteå kommuns resultat för 2023 blev bättre än förväntat. Det skapar en god grund inför de omfattande investeringar som ska genomföras de kommande åren, bland annat i skollokaler, äldreboenden, exploateringar av mark för bostäder och industri. Vid måndagens kommunstyrelsemöte beslutades att skicka förslaget till bokslut till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt godkännande.

God patientsäkerhet i Piteå kommun

God patientsäkerhet i Piteå kommun

Dagens Socialnämnd godkände Patientsäkerhetsberättelsen för 2023. Bedömningen är att patientsäkerheten under förra året varit god i samtliga verksamheter även om det finns vissa förbättringsområden. Ett positivt resultat är en markant ökning av genomförda läkemedelsgenomgångar på kommunens särskilda boenden genom god samverkan mellan Piteå kommuns sjuksköterskor och Region Norrbottens primärvård.

EU-medel finansierar förstudie om framtidens kompetensförsörjning inom vård och omsorg

Piteå kommun har beviljats drygt 200 000 kr ur den Europeiska socialfonden+ för att genomföra en förstudie om framtidens kompetensförsörjning. All tillsvidareanställd vård och omsorgspersonal samt månadsvikarier kommer delta i studien, cirka 1300 personer. Förstudien beräknas vara klar till sommaren och resultatet blir underlag för att ansöka om medel från EFS+ för ett större projekt.

Visa mer