Gå direkt till innehåll

Ämnen: Barn, barnomsorg

Sverige, Finland och Estland är de enda länderna i världen där skolmaten är gratis för alla barn och ungdomar. Foto: Getty Images

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag - serverar elevernas favoriträtt

I år firar Piteå kommun den offentliga måltidens dag 17 oktober genom att servera barnens och elevernas favoriträtt - hamburgare med dressing, bröd och klyftpotatis. Måltidsservices kunder som bor på Piteå kommuns särskilda boenden för äldre kommer bjudas på extra dessert till lunch idag för att uppmärksamma dagen.

Bo Åström är ny förskolechef i Piteå kommun. Foto: Maria Fäldt

Bosse ny boss för förskolan

Bo Åström, tidigare bland annat rektor på Pitholmsskolan och nu senast biträdande avdelningschef i grundskolan, är den som tagit över stafettpinnen när Elisabet Fjällström gått i pension efter drygt 45 år som förskolechef.

Lena Bäckström, Ulrika Bergmark, Susanne Westman, Lena Öhlund och Bodil Johansson - alla medförfattare till boken.

Forskningsprojekt resulterade i boken Undervisning i förskolan

Pedagoger och forskare samlades på Storstrand för boksläpp av boken ”Undervisning i förskolan”. Boken är ett resultat av forskningsprojektet ”Didaktisk utvecklingsdialog i förskolan”. Här har förskollärare och forskare runt om i Sverige samlat erfarenheter kring utmaningarna i undervisningen inom förskolan. Övriga deltagande kommuner och lärosäten deltog via länk.

Ledningsgruppen för Skolverkets analysavdelning flankerade av skolchef Malin Westling, BUN:s ordförande Hans Öhlund och kommunalrådet Kata Nilsson. Foto: Maria Fäldt

Skolverket på besök i Piteås skolor och förskolor

Under gårdagen besökte ledningsgruppen för Skolverkets analysavdelning Piteå för att göra studiebesök på ett antal olika förskolor och skolor i kommunen. Totalt besöktes åtta olika skolor och förskolor. Man hann även med en träff med politiker samt information om bland annat ”Skola på vetenskaplig grund”, där Piteå är ledande i landet.

Studera till legitimerad lärare i fritidshem samtidigt som du jobbar!

Arbetsintegrerad utbildning för lärare i fritidshem

Tack vare ett samarbete med Umeå universitet kan Piteå kommun nu erbjuda en utbildning där man studerar till legitimerad lärare i fritidshem samtidigt som man jobbar i skolan. Arbetsintegrerad lärarutbildning ger den som saknar lärarlegitimation möjligheten att utbilda sig och samtidigt ha tryggheten i en anställning.

Pedagogerna Anci Thyni och Patrik Larsson vid Myrans förskola i Öjebyn är jättenöjda med sina ellådcyklar, som enkelt och tryggt låter dem ta barnen på längre utflykter runt om i hela kommunen. Och barnen, ja de älskar det!

En helt ny värld öppnar sig för förskolan med elcyklar

Piteå kommun har avsatt pengar från en klimatpott för att köpa ellådcyklar till förskolorna. Detta gör det möjligt för förskolebarnen att göra utflykter till olika platser i kommunen och utöka deras upplevelser. Flera förskolor kommer att få dessa cyklar och rektorerna är glada över detta initiativ. Förskolebarnen är överlyckliga över möjligheten att cykla och upptäcka en ny värld.

Förbättrad årsprognos och redovisning av kvalitetsrapport Personal 22/23

Under Barn- och utbildningsnämndens sammanträde tog nämnden del av budgetuppföljningen som visar på en avvikelse om -10,6 miljoner till och med oktober. På helåret har prognosen förbättrats med 1,1 miljoner. Nämnden fick även ta del av en kvalitetsrapport för personal inom utbildningsförvaltningen.

Flera taxor justeras efter beslut vid måndagens möte i kommunfullmäktige

Flera taxor justeras efter beslut vid måndagens möte i kommunfullmäktige

På agendan för måndagens sammanträde fanns flera ärenden som handlade om förslag till nya taxor. En av dem var förslag på nya avgifter för måltidsservice där kommunfullmäktige beslutade om att införa nya taxor för måltidsabonnemang där tre måltider samt två mellanmål ingår.
Det föreslagna priset motsvarar en prisökning med 176 kr/månad. Efter prisökningen landar månadskostnaden på 4 386 kronor

Den 19 oktober arrangeras Offentliga måltidens dag över hela landet.

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag

Piteå kommun uppmärksammar offentliga måltidens dag 19 oktober genom att bjuda på ett smakprov från lunchmenyn som serveras inom förskola, skola och omsorgen den dagen. Det dukas upp smakportioner vid Stadsbibliotekets entré. Till de äldre som bor på särskilt boende i Piteå serveras en extra dessert.

Turid Åström är jätteglad över att se sin berättelse i tryck. Foto: Maria Fäldt

Barn från Bergsviken släpper barnbok

På fredag förmiddag var det fest på Piteå stadsbibliotek. Barn från Bergsvikens förskola vimlade, fikade och hade roligt med allt ståhej runt boksläppet av en ny, internationell barnbok med barns egna berättelser. Turid Åström och Lilly Andersson representerade Sverige med var sin berättelse. Boken är framtagen i Erasmus+ projektet ”Varje barn har en berättelse”.

Pressinbjudan - Boksläpp av barnbok framtagen i internationellt samarbetsprojekt

Fredag 2 juni är det boksläpp för en barnbok som är framtagen i ett Erasmus + projekt där Bergsvikens förskoleområde varit med från Sverige tillsammans med förskolor från Italien, Belgien och Estland. Vi bjuder in media att delta vid boksläppet på PITEÅ STADSBIBLIOTEK FREDAG 2 JUNI KLOCKAN 10.00

Karin Ceder, förskollärare på Böle förskola i Piteå tar för tredje gången emot årets eTwinningpris. Foto: Piteå kommun

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 2021-2022 ett eTwinning-projekt som hette ”Little Red Riding Hood around Europe”. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Pär Johansson grundare till Glada Hudik-teatern kommer till Piteå

Pressinbjudan - Pär Johansson Glada Hudik-teatern föreläser i Piteå

Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern, håller en inspirationsföreläsning i Christinasalen under parollen ”Barn föds inte med fördomar” och på temat vänskap, utanförskap och värdegrundsarbete samt även ge information kring projektet Catwalk i skolan, ett utbildningsmaterial för grundskolans elever i värdegrundsfrågor. Media är välkommen att träffa Pär Johansson tisdag 21 mars kl 14.15.

Svåra prioriteringar till följd av ökade kostnader

Svåra prioriteringar till följd av ökade kostnader

De tre senaste åren har kommunfullmäktige beviljat en utökad budgetram till utbildnings-förvaltningen varje år. 2021 beviljades förskolorna och skolorna 902,7 mkr i driftsbudget, 2022 steg summan till 945,0 mkr och för 2023 beviljades vi 969,2 mkr. Trots utökad budget räcker inte pengarna till lika mycket.

Björklunda förskola i Öjebyn öppnar upp efter sanering av lokalerna. Foto: Magnus Johansson

Verksamheten flyttar tillbaka till Björklunda förskola

I slutet av september togs beslut att stänga Björklunda förskola i Öjebyn för skadedjurssanering. Just nu pågår åtgärder i lokalerna och den 14 november planeras förskolan och dess pedagogiska verksamhet att flytta tillbaka. - Vi tackar för all förståelse och stort tålamod och jag är så glad att vi kan öppna våra förskolelokaler på Björklunda förskola igen, säger rektor Linn Dahlbäck.

Visa mer