Gå direkt till innehåll
Pedagogerna Anci Thyni och Patrik Larsson vid Myrans förskola i Öjebyn är jättenöjda med sina ellådcyklar, som enkelt och tryggt låter dem ta barnen på längre utflykter runt om i hela kommunen. Och barnen, ja de älskar det!
Pedagogerna Anci Thyni och Patrik Larsson vid Myrans förskola i Öjebyn är jättenöjda med sina ellådcyklar, som enkelt och tryggt låter dem ta barnen på längre utflykter runt om i hela kommunen. Och barnen, ja de älskar det!

Pressmeddelande -

En helt ny värld öppnar sig för förskolan med elcyklar

Piteå kommun avsätter pengar till en särskild klimatpott varje gång någon anställd flyger till exempel. Det öppnar i sin tur en helt ny värld för förskolebarnen, då det möjliggör inköp av ellådcyklar. "Alla förskolor borde ha minst en", säger pedagogen Anci Thyni.

Thyni jobbar vid Myrans förskola i Öjebyn, där man haft ellådcyklarna i två år nu.

- Det har öppnat upp hela kommunen för oss, säger hennes kollega Patrik Larsson.

Thyni fortsätter:

- Ja, det är fantastiskt bra - jag har cyklat många mil i hela kommunen med barnen nu.

Pedagogerna berättar att de bland annat har varit till Gläntan och badat, åkt till isbanan och till biblioteket i stan, varit på teater och besökt i stort sett alla lekplatser i hela kommunen.

- Att åka till Bergsviken och Hortlax är plötsligt inga problem. Nu kan vi ta barnen nästan vart som helst och det är jätteroligt, vi är verkligen nöjda.

Nöjd och glad är också Jessica Åhlund Lundquist, rektor vid Strömnäsbackens förskola, som snart kommer att få två nya ellådcyklar dit.

Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott beslutade tidigare i höst att säga ja till fyra förskolors ansökan om medel ur klimatpotten, medel som ska gå till totalt åtta stycken ellådcyklar, anpassade för förskola. De som inom kort kommer att få sådana cyklar är Rönnens, Tallåsens och Rosviks förskola, samt som tidigare nämnts då även Strömnäsbackens förskola.

- Vi är verkligen glada, vi har tidigare köpt en ellådcykel från den egna budgeten, men det är ju en stor förskola och personalen har efterfrågat fler cyklar. Nu kan de ta sig lite längre med barnen; in till biblioteket, gå på nån teater och - ja, vidga närområdet. Vi tackar ödmjukast för det här, det är verkligen välkommet", säger rektorn vid Strömnäsbackens förskola.

I KS-utskottets protokoll står det bland annat så här; "Utifrån Piteå kommuns strävan att bli en fossiloberoende kommun 2030 är det viktigt att tidigt föra in alternativa fortskaffningsmedel i arbetet med barnen".

Det är kommunalrådet Kata Nilsson den första att skriva under på.

- Klimatet är en viktig fråga för oss alla. Speciellt bra känns det att kunna använda klimatpotten till att göra något som kommer de unga till dels, som gör deras vardag lite roligare, säger hon.

Och huvudpersonerna, barnen, jamen de är ju överlyckliga;

- Det är jättekul att åka lådcykel, intygar Myrans 4–5-åringar när de får frågan.

Efter den lilla uppvisningsturen, då foton och filmsnuttar skulle tas, hörs en ung dam fråga sin förskollärare:

- Kan vi inte åka en sväng till?! Lite längre bort ...

För barnen har en helt ny värld öppnat sig.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se