Gå direkt till innehåll
Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Strömbackaskolan i Piteå kommer att starta upp lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Strömbackaskolan i Piteå kommer att starta upp lärlingsutbildning

Pressmeddelande -

Strömbackaskolans Restaurang- och livsmedelsprogram startar gymnasial lärlingsutbildning i nära samarbete med Piteås restauranger

Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att godkänna en start av gymnasial lärlingsutbildning. Den kommer att gälla i årskurs 3 för de elever som börjar på programmet höstterminen 2024. Restaurangbranschen är i stort behov av utbildad personal och är positiva till lärlingsutbildningen där de är med och utbildar eleverna inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Gymnasial lärlingsutbildning innebär att eleverna i årskurs 3 inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet får delar av sin utbildning ute på restaurangerna tre dagar per vecka under ett helt läsår.

- Det här är verkligen ett upplägg som känns jättebra. Ungdomarna får sin utbildning i arbetslivet nära framtida arbetsgivare, samtidigt som vi skapar goda förutsättningar för branschens kompetensförsörjning, säger Annika Niklasson, gymnasiechef Strömbackaskolan.

Försäljnings- och serviceprogrammet har utvecklat sitt samarbete med handeln i Piteå och är ett exempel där branschsamarbetet fungerat bra.

- Vi har haft träffar med lärarna på Försäljnings- och serviceprogrammet för att få veta mer om deras upplägg av lärlingsutbildning i årkurs 3 och ta del av deras erfarenheter, säger Camilla Landin rektor för programmet.

Skolan har ett bra samarbete med restaurangerna i Piteå via skolans programråd och lärlingsutbildningen är ett sätt att möta branschens behov av utbildad personal.

- Vi i nämnden är mycket positiva till lärlingsutbildningen. Det är viktigt att Piteå fortsatt kan erbjuda en levande besöksnäring med restaurangupplevelser av hög klass. Även lunchrestauranger och storkök inom skola och äldreomsorg har behov av utbildad personal, säger Hans Öhlund, ordförande Barn- och utbildningsnämnden.

Kontakt:
Annika Niklasson, gymnasiechef
0911-69 63 10

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll