Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Du är inte ensam - en angelägen bok av och för unga

Du är inte ensam heter boken som beskriver hur det är att vara ung i Piteå. Hur det känns, hur en tonåring tänker, vad som är svårt och hur de mår. En bok som är angelägen både för de som jobbar med unga, för föräldrar men också för de unga. Idag var det boksläpp på Piteå stadsbibliotek inför förväntansfull publik.

190 sidor glädje och sorg, kärlek och svek, smärta och hopp. Så skulle man kunna summera boken som för första gången mötte allmänhetens ögon idag. Boken innehåller ett stort antal texter av gymnasieelever vid Strömbackaskolan och elever i årskurs nio i Piteå. Vissa bara en tanke, andra formulerade som dikter eller längre texter. Alla autentiska, men också anonyma.

- Alla mår dåligt ibland – män och kvinnor, unga och gamla. Om vi pratar om det så känns det bättre – det gör skillnad, säger boksläppets presentatör Madeleine Renlund som går första åren på naturprogrammet.

Under boksläppet medverkade de 15 Strömbackaelever som varit bokens redaktion och som aktivt jobbat med bokprojektet från ax till limpa. De bjöd på smakprov från boken, korta uppläsningar kring ämnen som berör. Pappor som sviker, oro och ångest, homosexualitet i kombination med religiösa föräldrar, att vara annorlunda och att inte duga. "Till och med mina hjärnspöken är fula" hade en skrivit.

- Det har varit jättespännande att vara med. Jag har lärt känna folk och fått prata om sånt jag inte kan prata med mina föräldrar om, alla i gruppen har ju varit med om jobbiga saker. Det här har varit en chans man inte får varje dag, säger Wilmer Martinez som går andra året på estetiska programmet med mediainriktning.

Del i projekt för ungas hälsa
Gruppen har träffats på sin fritid varannan vecka hela hösten och varit delaktig i allt från val av typsnitt och omslag till textarbete och illustrationer.

- Det är ett arbete som de unga gjort, vi vuxna har hållit oss i bakgrunden. De har varit så engagerade och det är häftigt att se hur mycket de växt under tiden, konstaterar Åsa Sandberg, projektledare hos Utbildningsförvaltningen.

Boken är en del i Region Norrbottens projekt SAM som startade januari 2017 och pågår i två år. SAM står för Samverkan, Agera och Motivera barn och unga för en bättre psykisk hälsa. Ett pilotprojekt genomfördes 2014-2016 i Boden och Haparanda med goda resultat.

Bakgrunden till SAM-projektet är de alarmerande rapporterna att många unga mår dåligt. Med projektet vill man stärka barn och unga med hjälp av olika aktiviteter och samverkan mellan Region Norrbotten, kommunerna, ungdomsmottagningar och andra aktörer

- Vi fokuserar på förebyggande arbete, att fylla på med det som är positivt. För de med yngre barn erbjuder vi olika former av stöd i grupp både i kommunens och Region Norrbottens regi. Boken är ett exempel på aktivitet för ungdomar och efter jul startar ett dansprojekt här i Piteå där vi vill få unga att dansa utan krav, berättar Åsa Sandberg.

Saga Bergstedt som går andra året på samhällsprogrammet har i boken delat med sig av sina tankar och känslor efter flera år som anorexisjuk.

- Jag är friskförklarad sen i somras, men tankarna finns kvar. Det här har varit ett sätt att dela med mig men också att lämna det bakom mig, att gå vidare, säger hon.

Framtidstro och hopp
Boken är tryckt i 2 000 exemplar och tanken är att den ska gå att använda i olika verksamheter. Den delades ut gratis vid boksläppet och den kommer även att finnas bland annat på kommunens bibliotek, på Strömbackaskolan och de högstadieskolor som bidragit, samtliga medförfattare får boken och alla kommunpolitiker ska få var sitt exemplar.

Under projektets gång har de fått viss extern hjälp. Gunnel Vidén på kommunikationsbyrån Plan sju har agerat skrivcoach och är bokens redaktör. Tor Arne Moe har stöttat ungdomarna kring allt från grafisk form, typsnitt och vilket papper boken skulle tryckas på.

- Vi har lärt oss mycket om hur det går till att göra en bok. Men det bästa har varit att få dela med sig till de som är i min egen ålder, utan att vara rädd för svaren. Att våga skriva allt man känner. Och vi vill verkligen få de vuxna att förstå hur det är att vara ung idag, säger Madeleine.

Men boken innehåller inte bara det som är tungt. Både framtidstro och hopp ges plats, plus lite annat som gör att man mår bra.

- Det finns bland annat tips på peppande spellistor och ett recept på en god mugcake som man blir glad av. Man blir alltid glad av choklad, avslutar en av tjejerna i redaktionen.

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se