Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Priskompensation ledordet i Samhällsbyggnadsnämndens förslag till budget 2025

I arbetet med strategisk plan 2025–2027 och årsbudget 2025 lyfter Samhällsbyggnadsnämnden fram vikten av priskompensation för att fortsatt klara av förvaltningens mål, ambitioner och prioriteringar.

Samhällsbyggnadsnämnden äskar drygt 20 miljoner kronor i priskompensation för 2025 på grund av ökande priser de senaste två åren, särskilt på el och drivmedel. Alla avtal som förvaltningen har, till exempel för kollektivtrafik och underentreprenörer för vinter- och barmarksunderhåll, är kopplade till index och priserna inom branschen har stigit kraftigt. Lokalhyrorna har också höjts enligt index i avtalen.

– Omfattningen på verksamhetens och nämndens uppdrag kommer att öka ytterligare de närmaste åren på grund av Norrbotniabanan. För att möta det och fortsatt kunna bedriva våra verksamheter och ge vår service till medborgarna är priskompensation och satsningar på det utökade uppdraget av största vikt. Därför trycker vi hårt på just det i förslag till budget 2025, säger Magnus Nyström (S), Samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Långsiktig planering av investeringar

Nämnden slår fast att planering av investeringar behöver ske långsiktigt, då många investeringsprojekt binder upp stora resurser under längre tid. Därför krävs en balanserad prioritering mellan pågående projekt som ska färdigställas, nya projekt som ska startas och kommande projekt som påbörjas i framtiden.

Det som prioriteras främst i nämndens äskande för investeringar är att färdigställa pågående projekt och upprätthålla befintlig infrastruktur. Exempelvis innefattar detta utbyggnaden av gång- och cykelnätet för att förbättra trafiksäkerheten inför Norrbotniabanan.

Vidare finns det ett stort behov av medel till nya exploateringsprojekt i Piteå för att skapa trygga och attraktiva livsmiljöer, särskilt österut från stadskärnan vid Pitholmshöjden och Strömnäsbacken etapp 2. För att möjliggöra nya bostäder, skola och idrottshall som planeras behöver trafiksituationen förbättras genom att en cirkulationsplats byggs vid korsningen Svartuddsvägen/Sundsgatan, plus byggnation av infrastruktur på Pitholmshöjden.

Andra exempel på nödvändiga investeringar är infrastrukturåtgärder som krävs vid nya verksamhetsområdet på Haraholmen, och vid ytorna som förbereds i Öjebyn vid Nya Älvvägen och vid Heden.

Framtida projekt i Piteå inkluderar exploatering kring Nördfjärden samt anpassningar för att dra nytta av Norrbotniabanan. Det planeras även för exploatering runt Sörfjärden och i norra kommundelarna. Ny infrastruktur ökar driftskostnaderna för kommunen, särskilt för snöröjning och barmarksunderhåll.

– Det här är de investeringar som nämnden noga har övervägt och prioriterat, men samtidigt vet vi också att det är svåra prioriteringar som kommunfullmäktige har framför sig i juni. Nu ska detta ha sin politiska gång och jag har full förståelse för den processen, säger Magnus Nyström.

Totalt äskas cirka 90 miljoner för investeringar 2025.

Sparkrav

Kommunfullmäktige har beslutat om ett generellt sparkrav på en procent för samtliga nämnder. För Samhällsbyggnadsnämndens del handlar det om ca 1,7 miljoner kronor.

Slutsatsen blev att dra ner på utvecklingsresurser, dra ner på motsvarande cirka fem platser för subventionerade anställningar, och höja startkriterierna för snöröjning. I sparbetinget ingår också att minska medel för ferieanställningar, här finns dock utrymme eftersom verksamheten gått med överskott de senaste åren.

– Eftersom nämnden sitter i långa avtal har vi tittat på vad vi kan göra här och nu. Det är svåra avvägningar men detta är de ambitionssänkningar vi ser kan göras utifrån det sparkrav som vi fått, säger Magnus Nyström.

Strategisk plan 2025–2027 och årsbudget 2025 antogs av Samhällsbyggnadsnämnden under torsdagens sammanträde men först på kommunfullmäktiges sammanträde i juni står det klart hur den nya budgeten kommer att se ut.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Magnus Nyström

Magnus Nyström

Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden (S) Piteå kommun 070-609 67 90 pitea.se samhällsbyggnadsnämnden

Relaterat innehåll