Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Malin Wikberg, Piteå simhallar och Daniel Stenmark på ICA Kvantum och Jan Forsberg lärlingslärare. Foto: Piteå kommun

Samverkan för att säkra kompetensförsörjning

Allt fler arbetsgivare vittnar om att det är svårt att hitta rätt kompetens. Vuxenutbildningen, Piteå kommun, satsar på yrkesutbildning i form av arbetsplatsförlagt lärande, så kallade lärlingsutbildningar, i ett försök att säkra kompetensförsörjningen hos två lokala arbetsgivare i Piteå, ICA Kvantum och Piteå kommuns simhallar.

Foto: Getty Images

Förbättrad årsprognos för socialtjänsten och ny handledarorganisation

Socialnämnden har under dagens sammanträde tagit del av budgetuppföljningen som innehåller en något förbättrad årsprognos; -34,5 miljoner kronor. Nämnden har också tagit del av socialtjänstens handlingsplan för kompetensförsörjning som bland annat innehåller uppbyggnad av en handledarorganisation för att förbättra introduktion och mottagande av nyanställda.

Snökanonerna på Lindbäcksstadion har jobbat på och längdskidspåren öppnar redan i helgen. Foto: Piteå kommun

Lindbäcksstadion redo för vintersäsongen

Efter två år med pandemi och provisoriska lösningar för driften av Lindbäcksstadion har Piteå kommun beslutat att driva anläggningen i kommunal regi och har anställt en ny driftledare. Nu jobbas det för fullt med konstsnöproduktion på anläggningen och inför säsongsstarten införs ett digitalt system för både liftkort och spårkort.

EN VECKA FRI FRÅN VÅLD är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld.

Piteå kommun deltar i kampanjen En vecka fri från våld

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet. Under nästa vecka deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet. Utbildningsinsats om våldsprocessen för all personal, föreställning för allmänheten, bokutställningar på biblioteken och ljusmanifestation står på schemat i Piteå.

Gult och blått - en symbolisk bild för Ukraina. Foto: pixabay.com

Nytt projekt ska stötta ukrainare till jobb

Arbetslösheten i Norrbotten och Piteå är låg, samtidigt som företagens behov av arbetskraft är stort. Nu har Piteå kommun startat projektet Care SATSA som ska underlätta för de som flytt krigets Ukraina att få jobb i Piteå. Många är välutbildade och kan med rätt stöd snabbt bli värdefulla medarbetare hos såväl Piteås företag som kommunens verksamheter. Projektet ska också fungera som en språngbräd

Svensbyfjärden blir ett vattenskyddsområde för att säkra tillgången till dricksvatten - idag och i framtiden. Foto: Jenny Bergman

Piteås huvudvattentäkt i Svensbyfjärden blir vattenskyddsområde

Länsstyrelsen i Norrbotten beslutade den 1 november 2022 att Svensbyfjärden med omnejd med bl a delar av Piteälv, Lillpiteälv, Rokån och Svensbyån blir ett vattenskyddsområde. Svensbyfjärden används för att försörja mer än 90 procent av Piteborna med dricksvatten och vattentäkten behöver skyddas så att råvattnets kvalité inte försämras.

Anna-Karin Jönsson tog chansen; validerade sina kunskaper och studerade vidare till undersköterska.  Foto: Helene Markström

Lyckat EU-projekt har lett till fler undersköterskor i Piteå kommun

Från och med 1 juli nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Piteå kommuns socialtjänst har i drygt två år drivit ett EU-projekt med syfte att validera kunskapar hos tillsvidareanställd personal som vill studera vidare till undersköterska. Just nu studerar 45 personer på halvtid genom Äldreomsorgslyftet och 26 personer är färdiga med sin undersköterskeutbildning.

Foto: Getty Images

Klimatlådan införs i alla skolor och förskolor i Piteå kommun

Fastighets- och servicenämnden inför klimatlådan som ett ordinarie verktyg i arbetet med att minska matsvinnet (serveringssvinnet) i de kommunala skolköken. Tidigare i år har arbetet med klimatlådan drivits som projekt på ett fåtal skolor men nu breddas möjligheten för elever och personal att köpa överbliven mat som annars skulle ha slängts.

Visa mer