Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Efter fyra års olika vetenskapliga studier och samverkan ges Skola på vetenskaplig grund i praktiken ut.

Lärare och forskare släpper gemensam bok

Forskare och lärare i Piteå kommun ger ut bok tillsammans, Skola på vetenskaplig grund i praktiken – akademisering av lärares arbete. Bokförlaget hyllar bokens aktuella och angelägna innehåll.

Susanne Pettersson och Kristina Nilsen är vinnare av Norrbottens jämställdhetspris 2021. Foto: Piteå kommun

Lärare på Strömbackaskolan vinner årets jämställdhetspris

Kristina Nilsen och Susanne Pettersson, gymnasielärare på Strömbackaskolan har i samband med den Regionala jämställdhetsdagen presenterats som vinnare av Norrbottens jämställdhetspris för 2021. Förutom äran får vinnarna 100 000 kr.

På nationella anhörigdagen 6 oktober arrangeras föreläsningskvällen Hitta balans i ditt anhörigskap. Foto: Getty Images

Socialtjänsten bjuder in till föreläsning och anhörigträffar

Anhörigstödet i Piteå kommun startar flera olika anhöriggrupper riktat till dem som har någon närstående med alkohol-och/eller drogmissbruk, psykisk ohälsa och eller som drabbats av demens i tidig ålder. Anhöriga bjuds också in till en kostnadsfri föreläsningskväll - Hitta balans i ditt anhörigskap - med leg. psykolog Bella Stensnäs på den nationella anhörigdagen 6 oktober.

Bokens författare är lärare från Piteå kommun och forskare från Luleå tekniska universitet och Umeå universitet.

Pressinbjudan - bokrelease

Välkommen till bokrelease, Skola på vetenskaplig grund i praktiken akademisering av lärares arbete. Boken visar framförallt på Piteå kommuns långsiktiga arbetet med att integrera forskning i skolan. Den visar på vilka möjligheter till utveckling som samverkan kring praktiknära forskning kan skapa i en lokal kontext som Piteå kommun, säger Kristina Hansson vetenskaplig ledare Piteå kommun.

Stadsbiblioteket uppmärksammar Piteå 400 år genom att återuppväcka den populära kampanjen Pite Läser.

Pite Läser Nattavaara – en gemensam läsupplevelse

I samband med Piteås 400 årsjubileum har Piteå Stadsbibliotek väckt liv i den tidigare kampanjen Pite läser. Målet är att piteborna ska få dela en gemensam läsupplevelse. Under kampanjen kommer det att bjudas in till författarsamtal, digitala intervjuer om boken och den avslutas med öppna bokcirklar. Boken är Nattavara, den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark.

Det blir konst i alla former, när Konstlördag går av stapeln i Piteå 4 september.

Konstlördag – en heldag med konsten i centrum

På lördag 4 september har piteborna möjlighet att avsätta en heldag för konst och konstinstryck inom ramen för firandet av Piteå 400 år. Under dagen blir det 5 olika evenemang och 15 konstnärer som tillsammans bjuder på många olika konstformer, stilar och uttryck. Ta chansen att få en riktig konstinjektion!

Det kollegiala samarbetet var avgörande för att läsprojektet skulle bli framgångsrikt.

Skolprojekt lyfts som förebild

Skolverket har uppmärksammat arbetet kring Skola på vetenskaplig grund som gjorts i Böle och Svensbyn, två F-3 skolor i Piteå kommun. Ett läsprojekt – som gett elever mer läslust och bättre läsförståelse genom att lära sig lässtrategier och samtala om det lästa i hemmen. Det har resulterat i ett antal korta filmer som Skolverket filmat, de vill lyfta projektet som ett gott exempel till övriga land

Kustbevakningen har gjort en överflygning av området under torsdagen och har inte hittat någon olja till havs. Foto: Räddningstjänsten Piteå Älvsbyn

Ingen olja är lokaliserad till havs

Kustbevakningen har under förmiddagen flugit över de områden som drabbats av oljeutsläppet i djuphamnen i Piteå och har inte kunnat upptäcka mer olja än vad som tidigare varit känt. Vid överflygningen hittades ingen olja till havs som riskerar att driva mot nya områden. Det man upptäckt vid överflygningen är mindre mängder olja längs stränder som räddningstjänsten redan sanerar och mindre områden.

Mångsysslaren Ulrika Weinz medverkar i Air 4x400 år i Luleå.       Foto: Jonas Palo

Ulrika Weinz – Piteås representant när jubilerande Luleå ska tolkas

På måndag drar AiR 4x400 år igång i Luleå. Under fem dagar ska fyra konstnärer arbeta sida vid sida med sina tolkningar av Luleå som fyller 400 år. Konstnärerna får fem dagar och varsin kub i stål med måtten 2,5x2,5x2,5 meter innan verken ska stå klara på Storgatan i centrala Luleå.

Pressträff med berörda aktörer i Piteå.

Mer personal och utrustning på plats i Piteå

Föroreningen i djuphamnen kommer från rederiet Wagenborgs nederlänskflaggade fartyg Moezelborg. Fartyget låg vid kaj när den tömde sin barlasttank och någon form av förorening släpptes ut från fartyget. Föroreningen upptäcktes på förmiddagen under tisdagen och då larmades Räddningstjänst, Kustbevakningen och miljöinspektör från kommunens avdelning för miljö och hälsoskydd.

Pressträff om oljeutsläppet

Pressträff om oljeutsläppet

Men anledning av oljeutsläppet vid djuphamnen på Haraholmen kallar vi till en pressträff i eftermiddag.

Visa mer