Gå direkt till innehåll
Pressträff med berörda aktörer i Piteå.
Pressträff med berörda aktörer i Piteå.

Pressmeddelande -

Mer personal och utrustning på plats i Piteå

Föroreningen i djuphamnen kommer från rederiet Wagenborgs nederlänskflaggade fartyg Moezelborg. Fartyget låg vid kaj när den tömde sin barlasttank och någon form av förorening släpptes ut från fartyget. Föroreningen upptäcktes på förmiddagen under tisdagen och då larmades Räddningstjänst, Kustbevakningen och miljöinspektör från kommunens avdelning för miljö och hälsoskydd.
- Förorenade utsläpp från fartyg är väldigt ovanligt i hamnens verksamhet. Det var mer än tjugo år sedan vi senast hade ett utsläpp av den här karaktären i hamnen, säger VD Ulrika Nilsson, Piteå hamn.

Eftersom Piteå hamn är ett kommunalt bolag är området och vattnet runt hamnen kommunalt ansvar. Kustbevakningen ansvarar för vattnet ute till havs. I detta fall finns föroreningarna i både kommunalt och statligt vatten så myndigheterna samarbetar.

Med hjälp av hinkar, skimrar och länsar har ett tiotal brandmän under tisdagskvällen och natten jobbat med sanera vid stugområdet på Haraholmsudden. Det arbetet pågick fram till fyratiden natten till onsdag.
- Just nu följer vi utvecklingen så att vi ska kunna förhindra eller mildra skadorna när utsläppet når land, säger Torbjörn Johansson, Räddningschef Piteå- Älvsbyn.

Två oljeskyddsexperter och material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har anlänt till Piteå under onsdagen.
- Det är tre containrar med material med bland annat sex-hjulingar, 2,6 km strandsskyddsduk och barriärlänsor, säger Conny Jebens, teknisk handläggare på MSB.

Under onsdagen har även Kustbevakningen flugit över området och fotat. Vinden har vänt och nu är utsläppet på väg ut till havs och det innebär att det är Kustbevakningen som hanterar frågan tills föroreningen eventuellt når land igen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll

Pressträff om oljeutsläppet

Pressträff om oljeutsläppet

Men anledning av oljeutsläppet vid djuphamnen på Haraholmen kallar vi till en pressträff i eftermiddag.

Saneringsarbetet fortsätter under onsdagen

Saneringsarbetet fortsätter under onsdagen

Ett oljeutsläpp upptäcktes under tisdagsförmiddagen i havet utanför djuphamnen på Haraholmen. Ett tiotal brandmän under tisdagskvällen och natten till onsdag jobbat med saneringen. Under förmiddagen kommer vi att följa läget och omdisponera resurserna för att kunna vidta fler åtgärder vid behov, säger räddningschef Torbjörn Johansson.

Arbete pågår för att begränsa skadorna av oljeutsläppet vid Piteå hamn

Arbete pågår för att begränsa skadorna av oljeutsläppet vid Piteå hamn

Räddningstjänsten i Piteå- Älvsbyn har under dagen begärt resurser i form av länsar och strandskyddsduk från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. - Vi gör allt vi kan för att begränsa skadorna av oljeutsläppet, säger Daniel Granberg, saneringsledare på Räddningstjänsten Piteå- Älvsbyn.

Oljeutsläpp vid Piteå hamn (Piteå port and hub)

Oljeutsläpp vid Piteå hamn (Piteå port and hub)

Ett större oljeutsläpp har upptäckt i havet utanför Piteå port and hub. - Utsläppet består av ett tunt oljeskimmer på vattnet och uppskattas till ett par kilometer långt och cirka 300 meter brett, säger Stefan Sjöberg, räddningschef i beredskap.

Kustbevakningen har gjort en överflygning av området under torsdagen och har inte hittat någon olja till havs. Foto: Räddningstjänsten Piteå Älvsbyn

Ingen olja är lokaliserad till havs

Kustbevakningen har under förmiddagen flugit över de områden som drabbats av oljeutsläppet i djuphamnen i Piteå och har inte kunnat upptäcka mer olja än vad som tidigare varit känt. Vid överflygningen hittades ingen olja till havs som riskerar att driva mot nya områden. Det man upptäckt vid överflygningen är mindre mängder olja längs stränder som räddningstjänsten redan sanerar och mindre områden.

Rederiet betalar för oljesaneringen

Rederiet betalar för oljesaneringen

Oljeutsläpp vid Haraholmen tidigare i år kostade 380 000 kronor att sanera. Men det belastar inte skattebetalarna i Piteå eftersom rederiet nu har tagit på sig att betala kostnaderna. Rederiet har sedan tidigare krävts på en föroreningsavgift på 142 800 krono