Gå direkt till innehåll

Ämnen: Socialtjänst

Maria Karlsson, Piteå kommun, Marie Wennberg, Svenska kyrkan, Hanna Modig, Strömbackaskolan, Terese Lindbäck, Svenska kyrkan, och Ann-Catrin Gustafsson, Piteå kommun, ingår alla i arrangörsgruppen. Foto: Anders Sandlund/Piteå församling

Stark lokal förankring i årets "Tillsammans för psykisk hälsa"

"Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill vi öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.

Delårsrapportering och budgetuppföljning under höstens första Socialnämnd

Under dagens Socialnämnd behandlades delårsrapporten som lyfte både den största utmaningen med bemanning och kompetensförsörjning men också de utbildningsinsatser som görs och de lyckade samverkansprojekt som drivs på olika nivåer. Budgetuppföljningen till och med augusti månad visar ett underskott på -30,7 mkr. Helårsprognosen förbättras till -48,6 mkr.

Annelie Dorsell Svensson från Linköping har arbetat som vikarie i hemtjänsten i sommar. Här tillsammans med Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun. Foto: Helene Markström

Sommarjobb i norr – en lyckad satsning för Piteå

I år har Piteå kommun testat en ny rekryteringsmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen för att klara socialtjänstens bemanning under sommaren - en metod som fungerat mycket bra. Totalt har 27 personer erbjudits arbete och sommarjobbat i socialtjänstens verksamheter. Sju av dessa blir kvar i Piteå och fyra har fått jobb i andra kommuner i länet.

Verksamheter inom Piteå kommun, Svenska kyrkan och Region Norrbotten arbetar tillsammans för att erbjuda stöd till unga som anhöriga.

Samverkar kring förebyggande insatser till barn och unga som anhöriga

Piteå kommun, regionen och svenska kyrkan kraftsamlar för att stötta barn och unga genom ökad samverkan. Många barn lever i familjer med psykisk ohälsa, missbruk, funktionshinder eller sorg, vilket kan påverka barnens egen hälsa och utveckling. Initiativet till arbetet kom från socialnämnden 2022, då ett uppdrag formulerades att fokusera på gruppen barn som anhöriga.

Sara Hedkvist, enhetschef Hälso- och sjukvård, sitter med i socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp och var en av arrangörerna. Foto: Helene Markström

Socialtjänsten tackar sommarens vikarier: Välkomna tillbaka!

I förra veckan arrangerade Piteå kommuns socialtjänst för första gången ett drop in-event utanför Norrstrands logen för att tacka de vikarier som arbetat inom vård och omsorg i sommar. Enhetschefer från socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp stod för planering och genomförande. På plats fanns Kata Nilsson, kommunalråd, och Eva Börjesson Öhman, socialchef, med flera.

Klartecken för ny modern gruppbostad

Piteå kommun har ett stort behov av fler gruppbostäder och vill därför bygga ett nytt boende, intill det befintliga gruppboendet på Videvägen i Munksund. Vid senaste mötet i kommunfullmäktige beslutades om strategisk plan för 2025–2027 och budget för 2025, där är det nya boendet en av satsningarna. Bygglovet beviljades på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde i juni.

Såväl Vision 2050 som budget 2025 diskuterades livligt vid måndagens fullmäktigemöte.   Foto: Piteå kommun

Riktning för kommande år utstakad vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige

Vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige fanns flera stora frågor på agendan som väckte engagemang och långa talarlistor. Beslut fattades om strategisk plan för 2025-2027 och budget för 2025 enligt majoritetens förslag. Även Vision 2050 fastställdes - en vision som ska visa vägen i vårt gemensamma arbete med att bli Sveriges bästa kommun att bo i.

Vård i Piteå har utsett personalen på Munksunds gruppboende till årets handledare

Vård i Piteå har utsett personalen på Munksunds gruppboende till årets handledare

Personalen på Munksunds gruppboende har utsetts till årets handledare av Vård i Piteå. De belönades med tårta, blommor och diplom av representanter från Piteå kommun och Region Norrbotten. Motiveringen lyder att de visat enastående pedagogisk skicklighet, anpassningsförmåga och respekt för vårdtagarens individuella behov.

Personuppgiftsincident anmäld till IMY

Socialtjänsten har anmält en personuppgiftsincident till IMY – Integritetsmyndigheten. Incidenten inträffade i samband med migreringen till det nya verksamhetssystemet Combine då delar av vård- och omsorgspersonalen har fått åtkomst till mer information än de ska ha.

Glada medarbetare har gått i mål med utbildningen Yrkessvenska – inriktning vård. Foto: Piteå kommun

Festligt firande när utbildningen i Yrkessvenska avslutades

I veckan firade 26 glada medarbetare att de gått i mål med utbildningen i Yrkessvenska med inriktning vård. Utbildningen är skräddarsydd för socialtjänstens vård- och omsorgspersonal med annat modersmål än svenska. Två lärare från Vuxenutbildningen, en lärare i omvårdnadsämnen och en SFI-lärare, har undervisat deltagarna två timmar i veckan sedan september förra året.

Pressinbjudan: Med anledning av Socialnämndens inriktningsbeslut

Media hälsas välkommen att träffa Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande och Eva Börjesson Öman, socialchef med anledning av Socialnämndens inriktningsbeslut som fattades under Socialnämndens sammanträde onsdag 22 maj.

Skogsgården beräknas vara klart för inflyttning i början av 2025.

Socialnämndens inriktningsbeslut inför öppnandet av Skogsgården: Så ska platser fördelas och verksamhet ställas om

Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om inriktningen för att kunna driftsätta det nya äldreboendet Skogsgården från och med nästa år. Enligt beslutet kommer verksamheten främst förändras för Rosågränd men även för Norrgårdens avdelning Björkbacka. Svårigheten att bemanna och ekonomiskt underskott är bl.a. bakgrund till beslutet. Årsprognos för nämnden beräknas till -56,1 mkr.

Representanter från Norrbottens kommuner fanns på plats på Svenska Mässan i Göteborg för att ta emot Vitalis stipendium 2024.

Norrbottens fjorton kommuner tog hem Vitalis stipendium 2024

Norrbottens fjorton kommuner har tilldelats Vitalis stipendium 2024 för innovationsarbetet med ett gemensamt verksamhetssystem (Eko-system) för socialtjänsten. Priset delas ut varje år till innovationer inom vård, omsorg eller hälso- och sjukvård. Av 35 ansökningar togs tre finalister fram.

Så ska Socialnämnden minska sitt underskott

Under dagens sammanträde beslutade Socialnämnden att anta strategisk plan för 2025–2027. I planen presenteras aktuella sparåtgärder som nämnden behöver genomföra för att nå en budget i balans. Vid utebliven ökad budgetram föreslås nedläggningar inom SÄBO (särskilt boende för äldre), Samvaron gruppboenden. Budgetuppföljningen mars i år är -14 mkr, helårsprognos är satt till -58 mkr.

Pressinbjudan: Samtal efter Socialnämnd måndag 22 april

Media hälsas välkommen till pressträff efter Socialnämndens sammanträde måndag 22 april. Aktuella frågor som kommer behandlas under sammanträdet är budgetuppföljning mars, strategisk plan 2025–27 och budget 2025. Öppet nämndsmöte.

Kommunals strejk avblåst – hur påverkar det förskola, skola och äldreomsorg?

Parterna har kommit överens och fackförbundet Kommunal har avblåst strejkvarslet i hela landet. Det betyder att Måltidsservice personal arbetar som vanligt i morgon torsdag. Eftersom strejkvarslet påverkat produktionskedjan blir det en viss fördröjning innan vi helt kan återgå till ordinarie servering och utbud.

Visa mer