Gå direkt till innehåll

Ämnen: Barn, ungdom

Piteås nya ishall kommer att byggas vid LF Arena, förarbetet påbörjas under hösten.

Nu påbörjas arbetet med ny ishall i Piteå

En ny ishall ska byggas vid LF Arena i Piteå, med projektering som startar hösten 2024 och byggnation 2025-2026. Kommunstyrelsen har beviljat 5 miljoner kronor till förarbetet, vilket förväntas stärka föreningslivet och folkhälsan.

Maria Karlsson, Piteå kommun, Marie Wennberg, Svenska kyrkan, Hanna Modig, Strömbackaskolan, Terese Lindbäck, Svenska kyrkan, och Ann-Catrin Gustafsson, Piteå kommun, ingår alla i arrangörsgruppen. Foto: Anders Sandlund/Piteå församling

Stark lokal förankring i årets "Tillsammans för psykisk hälsa"

"Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill vi öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.

Erica Lövgren, projektledare för Erasmus+ projektet Building Health Norrby är en av fyra vinnare av det europeiska priset Innovative Teaching Award

Norrbyskolan i Piteå vinner europeiskt pris för hälsoprojekt

Norrbyskolan i Piteå har vunnit European Innovative Teaching Award för sitt Erasmus+-projekt "Building Health Norrby", som förbättrat elevernas och personalens hälsa. Utmärkelsen erkänner deras engagemang och framgångar i att öka välmående och samhörighet i skolan.

Med gemensamma krafter lyckades Sparbanken Anna Boström och Bun-ordföranden Anton Li Nilsson klippa bandet och officiellt inviga hinderbanan.   Foto: Gunnel Ekman

Glädjefylld invigning av Piteås nya hinderbana

Invigningen under lördagen av Piteå OCR Park, den nya hinderbanan vid Strömbacka strand, blev en folkfest i ordets rätta bemärkelse. Massor av barn i alla åldrar sprang, klättrade och klängde på den roliga banan – och fick sig lite träning utan att de ens märkte det, som initiativtagaren Kajsa Askenryd uttryckte saken.

Delårsrapportering och budgetuppföljning under höstens första Socialnämnd

Under dagens Socialnämnd behandlades delårsrapporten som lyfte både den största utmaningen med bemanning och kompetensförsörjning men också de utbildningsinsatser som görs och de lyckade samverkansprojekt som drivs på olika nivåer. Budgetuppföljningen till och med augusti månad visar ett underskott på -30,7 mkr. Helårsprognosen förbättras till -48,6 mkr.

Verksamheter inom Piteå kommun, Svenska kyrkan och Region Norrbotten arbetar tillsammans för att erbjuda stöd till unga som anhöriga.

Samverkar kring förebyggande insatser till barn och unga som anhöriga

Piteå kommun, regionen och svenska kyrkan kraftsamlar för att stötta barn och unga genom ökad samverkan. Många barn lever i familjer med psykisk ohälsa, missbruk, funktionshinder eller sorg, vilket kan påverka barnens egen hälsa och utveckling. Initiativet till arbetet kom från socialnämnden 2022, då ett uppdrag formulerades att fokusera på gruppen barn som anhöriga.

Barn- och utbildningsnämndens politiker deltog under konferensen på Pite Havsbad.  Foto: Eva Lestander

Förändringsledning i fokus under årets upplaga av konferensen Aktuell skolpolitik

Under två dagar har skolpolitiker, skolledare och utvecklingsledare från hela norra Sverige samlats på Pite Havsbad för den årliga konferensen, Aktuell skolpolitik. Temat för årets konferens var Reflexivitet och tillit – att leda i ständig förändring. Skolledningen i Piteå kommun, politiker och tjänstepersoner var på plats för att ta del av föreläsningar och erfarenhetsutbyte.

Ulrika Hedberg Foto Ulrika Hedberg

Markhotellet på Öjebyn Agro Park startar upp spännande pilotprojekt för att stärka lokal grönsaksproduktion i skolkök och på restauranger

Markhotellet på Öjebyn Agro Park startar två pilotprojekt för att främja lokal grönsaksproduktion i skolkök och restauranger. Projekten syftar till att öka intresset för närproducerade grönsaker hos både vuxna och barn. Samarbeten med skolor, förskolor och restauranger ska främja hållbar och lokalt förankrad livsmedelsproduktion.

I förslag till budget för 2025 prioriteras barns skolmiljö .    Foto: Getty Images

Skolan och socialtjänsten prioriteras i förslag till budget för 2025

Vid måndagens sammanträde i kommunstyrelsen var förslag till strategisk plan för 2025-2027 och budget 2025 en viktig punkt på dagordningen. I majoritetens förslaget ingår flera satsningar inom skolan, samtidigt som sparbetinget för barn- och utbildningsnämnden plockats bort. Socialnämnden har kvar sparkrav på 1 procent, men får samtidigt en betydligt ökad ram för sin verksamhet.

Piteå kommun har en hög andel legitimerade förskollärare (59 %) - en resultat i SCB:s medborgarundersökning.   Foto: Getty Images

Fortsatt goda resultat för Piteås skolor

Piteås grundskola och gymnasium ligger bland de 25 procent bästa i landet och förskolan ligger över rikssnittet i SCBs medborgarundersökning för 2023. Detta trots försämringar sedan mätningen 2021. Det som sticker ut allra mest är den höga andelen elever som går yrkesutbildningar, den höga andelen legitimerade förskollärare och effektivitetsindex i grundskolan.

Strategisk plan 2025–2027 och årsbudget för 2025 beslutades vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har antagit strategisk plan för 2025–2027 och årsbudget för 2025. Den strategiska planen utgår från nämndens prioriterade områden; kvalitet, kompetensförsörjning samt investeringsplan/skolstruktur. I planen beskrivs vilka verksamhetsförändringar nämnden ser den kommande treårsperioden samt kostnader kopplat till dessa.

Mötesplatsen Zenit på Strömbacka är en del i projektet Samhällsvinsten.  Foto: Piteå kommun

Framgångsrik samverka för Piteås unga

Öppna sporthallar, disco och kvällsaktiviteter på helgerna. Även samarbete med fritidsgården Malmgatan 5. Det är resultat för projektet Samhällsvinsten – en satsning initierad av Piteå IF och där Piteå kommun är finansiärer tillsammans med PiteEnergi, Sparbanken Nord, Wibax och Smurfit Kappa. Projektet lever vidare och i slutet av april tar kommunstyrelsen beslut om fortsatt delfinansiering.

Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, och Eva Börjesson Öman, socialchef, var alla nöjda med mässdagarna. Foto: Helene Markström

Framtidens socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

I veckan har Socialtjänsten genomfört sin kvalitetsmässa på Studio Acusticum under två dagar. Mässan genomförs vartannat år och innehåller ett fullspäckat program med föreläsningar och utställare. Här får socialtjänstens personal möjlighet att träffas, dela kunskap och inspireras av varandras verksamheter. Syftet med mässan är att främja utveckling genom att uppmärksamma förebilder och goda idéer.

Utställningen med barnens berättelser och självporträtt kommer att visas den 8-21 april på Piteå stadsbibliotek.

Framtiden tar form: Fjärdeklassare ställer ut på Piteå stadsbibliotek

Tillsammans med kommunens konstpedagog och barnbibliotekarier på Piteå stadsbibliotek har elever i årskurs 4 utforskat framtiden genom skrivande och konstnärligt skapande. På temat "Vad blir jag känd för när jag blir stor?" har eleverna fått möjlighet att fantisera fritt och uttrycka sig genom text och bild. De har resulterat i en utställning som ställs ut den 8-21 april på Piteå stadsbibliotek.

De tre nämndsordföranden som söker nya former för samverkan - Anton Li Nilsson, ordf. barn- och utbildningsnämnden, Anna Långström, v. ordf. kultur- och fritidsnämnden och Sven-Gösta Pettersson, ordf. socialnämnden.  Foto: Gunnel Ekman

Tillsammans – för Piteås unga

Politikerna i tre kommunala nämnder har för andra gången träffats till en gemensam utbildningsdag. Syftet är att lyfta de goda exemplen och att söka nya vägar till samverkan – för Piteås unga.

Visa mer