Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sjöfart, fartyg, hamn

Munksund 5 bärgas i veckan om allt går enligt den planering som finns. Foto: Malte Eriksson via Bengt Westin

Historisk kran bärgar Munksund 5

Munksund 5 har legat på botten av Piteälven i närmare 60 år, men i veckan ska fartyget bärgas. Och arbetet görs inte mindre av ponton-kranen Lodbrock som deltog i bärgningen av regalskeppet Vasa. ”Det här kommer bli en dag att skriva ner i historieböckerna”, säger Johan Wirtala, avdelningschef planeringsavdelningen Piteå kommun.

Anderas Markstedt, Jonas Wallin, Henrik Eriksson, Andrée Persson, William Forsberg, Isak Myrestam, Sebastian Thelin, Hampus Öström och Lars Eriksson. Foto: Helene Markström

Elever bygger Pitestuga till vänorten S:t Barth

Fem elever bygger tillsammans med sina lärare den stuga som ska fraktas till Saint Barthélemy för att bli ett bestående minnesmärke över öns svenska arv. Franska S:t Barth i Västindien var svensk koloni under åren 1785-1878 och har varit Piteås vänort sedan 1977. Stugan kommer fraktas med båt runt Lucia och i början av nästa år reser elever och lärare ner för att bygga ihop stugan på plats.

Bondökanalen öppnades för båttrafik torsdag den 23 juni

Bondökanalen öppen för båttrafik

På torsdag den 23 juni öppnades den 230 meter långa Bondökanalen för båttrafik. Första båten att passera i kanalen var Stig af Piteå med kommunalrådet Peter Roslund ombord. Kanalen förbinder den norra och södra skärgården.