Gå direkt till innehåll

Ämnen: Natur-, miljövård

Sveaskog kommer att genomföra skogsvårdsåtgärder på ett antal skogsområden som Piteå kommun äger. Foto: Tomas Lindberg

Skogsvårdsåtgärder ska ge förutsättningar för en ny generation skog

Sveaskog genomför under hösten och vintern skogsvårdsåtgärder på ett antal skogsområden som Piteå kommun äger. Arbetet syftar till att utveckla skogen i de aktuella områdena. När skogsvårdsåtgärder genomförs anpassas de så att den biologiska mångfalden och friluftslivet gynnas

Piteå kommun ansöker hos Länsstyrelsen om att göra Svensbyfjärden till vattenskyddsområde.Foto: Jenny Bergman

Historiskt beslut taget för att skydda Piteås dricksvatten

Kommunstyrelsen beslutade idag att gå vidare med förslaget att göra Svensbyfjärden till ett vattenskyddsområde. Syftet är att säkra dricksvattnet på lång sikt. Nu skickas ärendet till Länsstyrelsen som formellt tar beslutet om skyddsområde och skyddsföreskrifter.

​Fritt fram för bad vid Pite Havsbad och Kullen Öjebyn

Vattnet är tjänligt vid Pite havsbad och tjänligt med anmärkning vid Kullen Öjebyn. Det visar den nya provtagningen som gjorts den här veckan. Vid Pite Havsbad är vattnet tjänligt vilket betyder att inga förhöjda värden uppmätts - vattnet är av bra kvalité. Vid Kullen Öjebyn är vattnet tjänligt med anmärkning vilket betyder att lite förhöjda värden kvarstår men det är fritt fram för bad.

​Otjänligt badvatten vid Pite Havsbad och Kullen Öjebyn

​Otjänligt badvatten vid Pite Havsbad och Kullen Öjebyn

Under förra veckans rutinprovtagning av badvatten i Piteå kommun upptäcktes att vattnet är otjänligt vid Pite havsbad och Kullen Öjebyn. -Vi avråder från bad på dessa badplatser tills den nya provtagningen är färdig, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör, Samhällsbyggnad.

​Nu släpper vi fem villatomter!

Piteå kommun släpper fem villatomter på Lusthusbacken i den kommunala tomtkön. - Vi riktar oss till kunder som vill bygga, bo och leva ekologiskt och hållbart, säger Kristina Söderberg, samhällsutvecklare, Samhällsbyggnadsförvaltningen. Lusthusbacken är en satsning på ett miljövänligt bostadsområde vid Piteälven cirka 3 km från centrum.

Svensyfjärden med tillrinningsområde föreslås bli nytt vattenskyddsområde. Foto: Magnus Johansson

Inbjudan till samrådsmöte om vattenskyddsområde för Svensbyfjärden

Svensbyfjärden förslås bli ett nytt vattenskyddsområde, med syftet att skydda Piteås dricksvatten på lång sikt. Ett flertal samrådsmöten har genomförts med berörda fastighetsägare och verksamhetsutövare. Ikväll anordnas ett öppet samrådsmöte där allmänheten informeras om vad det innebär och ges möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter. Varmt välkomna!

Svensbyfjärden och dess tillrinningsområde föreslås bli ett vattenskyddsområde för att säkra tillgången till dricksvatten - idag och i framtiden. Foto: Magnus Johansson

Ökat skydd för Piteås dricksvatten

​Idag försörjer Svensbyfjärden och dess tillrinningsområde 90 procent av Piteås befolkning med dricksvatten. Nu pågår ett arbete för att inrätta ett vattenskyddsområde, för att säkra dricksvattnet för många generationer framåt. I veckan startar samrådet när fastighetsägare. verksamhetsutövare, myndigheter och pitebor ges chans att tycka till om förslaget. Samrådet pågår till 17 februari 2017.

Väl fungerande enskilda avlopp är en viktig miljöfråga. Foto: Maria Fäldt

PIteå kommun inventerar enskilda avlopp

I sommar kommer en inventering av enskilda avlopp i Piteå kommun att genomföras. Fokus ligger på avlopp i anslutning till övergödda vattenområden. Inventeringen är en del av arbetet för ett hållbart samhälle och för att vi ska nå nationella miljömål.