Gå direkt till innehåll
I höst får piteborna tycka till om buller och luftforereningar i sin närmiljö.
I höst får piteborna tycka till om buller och luftforereningar i sin närmiljö.

Pressmeddelande -

Piteåbor får tycka till i enkät om buller och luftföroreningar i sin närmiljö

Under tiden 13 augusti-5 oktober genomför Piteå kommun en enkätundersökning om miljö- och hälsofrågor. 1 000 personer har valts ut att ingå i undersökningen som kommer att ligga till grund för Piteå kommuns fortsatta arbete med miljö- och hälsoskydd.

Var femte år genomför Piteå kommun en besvärsundersökning där 1 000 slumpvis utvalda invånare i åldrarna 16-70 år får svara på frågor om hur de upplever buller och luftföroreningar, samt hur de trivs och mår i sina bostadsområden. Undersökningen har pågått sedan 1980-talet, vilket möjliggjort jämförelser över tid.

2018 års undersökning blir den sjunde i ordningen. Till denna undersökning, samt vid tidigare undersökningar, har enkäten gått ut till i bostadsområdena Annelund, Backen, Degeränget, Djupviken, Klubbgärdet, Munksund, Piteå centrala samt Skuthamn. Till 2018 års undersökning har även Durrnäs, Södra Pitholm och Pitsund tillkommit.

– För oss är det mycket viktigt att lyssna på vad Piteåborna har att säga gällande buller- och luftföroreningsnivåer i deras bostadsområden. Buller och luftföroreningar av olika slag kan ha en mycket stor och negativ inverkan på människors hälsa och välbefinnande. Just därför är den här undersökningen så viktig för Piteå kommuns fortsatta miljö- och hälsoskyddsarbete eftersom den hjälper oss att förstå åt vilket håll utvecklingen har gått de senaste fem åren, men även över ett längre tidsspann, säger Mikael Ferm, enhetschef Miljö och hälsa.

Undersökningen pågår fram till den 5 oktober. De individer som valts ut att delta har fått ett vykort med information och ett lösenord till den webbaserade enkäten. Önskar man hellre en pappersenkät går det att kontakta enheten Miljö och hälsa, som då skickar en tillsammans med ett portofritt svarskuvert.

Undersökningen genomförs av enheten Miljö och hälsa, på uppdrag av Samhällsbyggnad.

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll

Pitebor har fått tycka till i enkät om buller och luftföroreningar i sin närmiljö.

Pitebor har svarat på enkätundersökning om miljö- och hälsofrågor

Piteå kommun har under hösten genomfört en enkätundersökning om miljö- och hälsofrågor. 1 000 personer har slumpmässigt valts ut att ingå i undersökningen som kommer att ligga till grund för Piteå kommuns fortsatta arbete med miljö- och hälsoskydd. Rapporten för 2018 är nu klar.