Gå direkt till innehåll
Samtalsklimatet i politiken är temat på en workshop med fullmäktiges ledamöter.      Foto: Maria Fäldt
Samtalsklimatet i politiken är temat på en workshop med fullmäktiges ledamöter. Foto: Maria Fäldt

Pressmeddelande -

Workshop för kommunfullmäktige om samtalstonen i politiken

Den 16 september genomför Sveriges kommuner och regioner (SKR) en workshop med samtliga 51 ledamöter i Piteå kommuns kommunfullmäktige. Temat är samtalsklimat i politiken och syftet är att förbättra det allmänna samtals- och debattklimatet samt att inspirera alla ledamöter att bidra till bra och konstruktiva samtal – mellan förtroendevalda, med media och i dialogen med piteborna.

Idag råder ett hårt klimat i politiken – i Sverige likväl som i Europa. Nyheter och fake news sprids med vindens hastighet och det är lätt att dras med. Många förtroendevalda får ta emot hot och hat och vissa kliver av politiken med hänsyn till sin egen hälsa och säkerhet.

Nu erbjuder SKR ett brett utbud av utbildningar och nätverk för att stärka förtroendevaldas trygghet och säkerhet. I mars beslutade kommunfullmäktige att genomföra en av de erbjudna insatserna i Piteå – en workshop med temat samtalsklimatet i politiken. Den genomförs under förmiddagen måndagen 16 september, innan fullmäktige har sitt sammanträde på eftermiddagen.

- Vi har idag ett relativt bra samtalsklimat i kommunfullmäktige, men vissa övertramp sker emellanåt. Vi kan bli bättre i debatten hur vi möter varandra och det måste vi hjälpas åt med både partier och enskilda politiker. Därför känns det bra att vi avsätter en halvdag för ledamöterna i kommunfullmäktige för att ge förutsättningar att jobba med frågan, säger Cristian Bergvall (S), kommunfullmäktiges ordförande.

I det paket som SKR erbjuder finns också utbildningar för att öka riskmedvetandet samt att hantera hat och hot. Än så länge är detta inget problem i Piteå, så här väljer man i stället att satsa på att förbättra tonen i det politiska samtalet.

- Det är bra att stanna upp och reflektera hur vi formulerar oss och hur vi alla kan bidra till en bättre ton i samhällsdebatten. Att vi ska hålla oss till sakfrågor och inte gå till personangrepp. För vart hamnar vi om ingen längre vill ställa upp som politiker för att man är rädd för det hårda klimatet och osanningar som sprids? säger Marika Berglund (C), kommunfullmäktiges vice ordförande.

Otillåten påverkan allt vanligare

Ett tufft samtalsklimat i politiken och samhällsdebatten kan leda till otillåten påverkan. Så kallas det när en förtroendevald eller tjänsteperson begränsas i sitt uppdrag – något som gör att personen agerar annorlunda. Det kan handla om att undvika att uttala sig och fatta ett annat beslut än tänkt för att undvika obehagliga situationer. Det kan också handla om att undvika att polisanmäla om man drabbas om hot, våld eller obehagliga meddelanden – fysiskt eller via digitala plattformar.

- Otillåten påverkan är ett växande problem i kommuner och myndigheter i hela landet. Även i Piteå har det förekommit situationer när medarbetare upplevt detta. Utbildningen kring samtalsklimatet är en bra början i ett viktigt arbete kring dessa frågor, säger Leif Wikman, t.f. kommunchef.

Kostnaden för workshopen med de 51 ledamöterna är 17 000 kronor.

Kontakt
Cristian Bergvall (S), kommunfullmäktiges ordförande, tel. 076-0296102, e-post cristian.bergvall@pitea.se
Marika Berglund (C), kommunfullmäktiges vice ordförande, tel. 072-539 39 16, e-post marika.berglund@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se