Gå direkt till innehåll
Kommunalråden Patric Lundström och Kata Nilsson hoppas på ett stort och brett engagemang i visionsarbetet.   Foto: Maria Fäldt
Kommunalråden Patric Lundström och Kata Nilsson hoppas på ett stort och brett engagemang i visionsarbetet. Foto: Maria Fäldt

Pressmeddelande -

Vision 2050 – en gemensam väg till framtidens Piteå

Under våren påbörjades arbetet med Vision 2050. Syftet är att ta fram en gemensam bild av det Piteå vi strävar efter och en plan för hur vi ska tillvara Piteås möjligheter på bästa sätt. Visionen ska underlätta för oss alla – näringsliv, föreningar, medborgare, politiker och kommunens verksamheter – att tillsammans forma framtidens Piteå.

Att Piteås olika aktörer jobbar tillsammans, engagerar sig och bidrar är en förutsättning för att Piteå ska fortsätta utvecklas i önskvärd riktning. Det gäller i arbetet med att skapa ett bra företagsklimat, en bra livsmiljö, ett attraktivt kultur- och fritidsutbud, en bra skola, en god omsorg och väl fungerande samhällstjänster. Dessutom måste vi tillsammans visa upp allt detta för omvärlden.

Visionsarbetet är ett stort steg mot framtidens Piteå. En tydlig bild av det Piteå vi strävar efter arbetas nu fram, samtidigt som kommunens styrning och ledning ses över så att kopplingen blir tydlig. Ambitionen är att det ska vara lätt att förstå vart vi är på väg och att allt vi gör är ett led på vägen mot Vision 2050. Förhoppningen är att alla Piteås olika aktörer kan stå bakom visionen som ska utformas i samverkan.

- Det här är det viktigaste strategiska arbetet som pågår just nu. Med en tydlig vision, och bra modeller för hur vi ska nå dit, blir det lättare för alla oss att se hur vårt arbete hänger ihop med helheten. Visionen ska gå att koppla till det vi gör i vardagen och blir vår gemensamma väg framåt, för att vi på bästa sätt ska kunna ta vara på de möjligheter som följer med regionens expansion, grön omställning och den kommande Norrbotniabanan, säger Andreas Lind, kommunchef.

Det har de senaste åren framkommit viss kritik – både internt, från medborgare och från näringsliv – att det saknats en tydlig riktning för Piteå kommuns utveckling. Nu inbjuds Piteås olika aktörer att bidra i arbetet med att ta fram Vision 2050 genom dialogmöten och workshops som genomförs under hösten.

- Visionen ska i grunden uttrycka den politiska viljan. Men genom att jobba fram den tillsammans med näringsliv, medborgare och andra ska visionen peka ut en tydlig riktning som vi tillsammans kan samlas runt. En bild av det Piteå vi strävar efter på lång sikt. Det är jätteviktigt att den känns relevant och angelägen för hela Piteå och för alla som bor och verkar här, säger Kata Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Ett arbete i tre steg

Arbetet inleddes våren 2023 med att se över kommunens styr- och ledningssystem. Syftet var att skapa en ny struktur som ska vara tydlig, relevant och lätt att både förstå och jobba utifrån för hela kommunkoncernen. Kopplingen ska vara tydlig mellan politiskt beslutade visioner och strategier, och det arbete som kommunens medarbetare utför dagligen i våra verksamheter för att göra Piteå till en bra plats för alla som bor, lever och verkar här.

Under hösten 2023 ligger fokus på att fylla strukturen med innehåll – ett arbete där många aktörer kommer att bjudas in för att fånga upp tankar, framtidsönskningar och förutsättningar. Dialoger runt frågor som Hur vill vi att Piteå ser ut år 2050? Hur är det att bo och verka här? Vad kännetecknar Piteå? Vad är viktigt för att nå visionen? kommer utgöra ett värdefullt underlag när vision och strategier ska formuleras.

- Jag tror det är helt avgörande att vi tar fram en ny målbild över var Piteå ska vara i framtiden. En enkel och tydlig vision och målbild hjälper till att både tillvarata och växla upp det engagemang som behövs för att utveckla vårt Piteå – för oss och kommande generationer, säger Daniel Fåhraeus, vd PIKAB.

Bred förankring viktigt

Politiskt beslut om Vision 2025 fattas i början av 2024. Därefter ska vision, strategier och värdegrund implementeras.

Externt handlar det om att förankra, skapa samarbetsytor och väcka engagemang för vårt gemensamma arbete med att göra visionen till verklighet. Internt handlar det om att se över arbetssätt och arbetsprocesser, stötta kommunens ledning på alla nivåer kring det nya styr- och ledningssystemet samt skapa engagemang i det långsiktiga arbetet.

- Det är ett otroligt spännande arbete som jag hoppas mycket på. Vi uppmanar företag, organisationer, medborgare, kommunala verksamheter och andra att engagera sig när man får chansen under hösten, så att vi lyckas utforma en Vision 2050 som vi alla brinner för, säger Kata Nilsson.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll