Gå direkt till innehåll
Deltagarna vid torsdagens dialogmöte kom med många synpunkter om vad som är viktigt i Piteå 2050.        Foto: Piteå kommun
Deltagarna vid torsdagens dialogmöte kom med många synpunkter om vad som är viktigt i Piteå 2050. Foto: Piteå kommun

Nyhet -

Många synpunkter vid dialogmöte om Vision 2050

Under torsdagskvällen genomfördes ett dialog med allmänheten om Vision 2050 – en gemensam bild av det Piteå vi strävar efter. Besökarna fick information om arbetet och gott om tid att diskutera framtidens Piteå. Dialogen fortsätter till 3 november innan resultatet ska sammanställas och på sikt bli en viktig ledstjärna i Piteås fortsatta utvecklig. Så ta chansen! Än finns möjligheten att vara med att påverka.

Dialogmötet på Kaleido inledes av kommunalrådet Kata Nilsson som poängterade vikten att vi gör detta tillsammans.

- År 2050 är Piteå bebott av många som idag är unga och många som ännu inte är födda. Det gör det viktigt att det finns en bred förankring och ett brett engagemang för Vision 2050. Vi genomför dialoger med unga, näringsliv, pitebor, föreningar och andra aktörer i Piteå – allt för att ge alla en chans att lämna synpunkter, säger hon.

Efter inledningen blev det en kort presentation om visionsarbetet av Christer Lindström och Anette Christoffersson från kommunledningsförvaltningen som jobbar med visionsarbetet – varför det behövs, vad syftet är och hur visionen ska bli en gemensam riktning för hela Piteå.

- Piteå 2050 är något som vi bygger tillsammans. Därför är det viktigt att få in så många åsikter som möjligt, som vi kan jobba vidare med. Vision 2050 ska vara en gemensam bild av Piteå 2050 som vi alla kan stå bakom, säger Christer Lindström, processledare.

Alla synpunkter är välkomna

Under kvällen fick deltagarna diskutera i mindre grupper om vilka kännetecken de vill ska prägla Piteå år 2050 samt vilka strategier vi behöver för att ta oss dit. Diskussionerna var livliga och synpunkterna många.

Barnen i fokus, ett enkelt och tryggt liv, ett starkt näringsliv, ett rikt kulturliv både i stan och byarna samt levande landsbygd var några saker som deltagarna anser vara viktiga i morgondagens Piteå.

- Många lyfter barnen som det viktigaste och att det mesta bör anpassas efter livet med barn, exempelvis placering av bostäder, infrastruktur, kollektivtrafik och annat, säger Anette Christoffersson, utvecklingsstrateg.

Efter närmare två timmars diskussioner avrundade kommunalrådet med att tacka deltagarna för engagemanget.

- Det är svårt att sitta tyst eftersom det är mitt jobb att tänka och engagera mig i liknande frågor varje dag. Vi jobbar med mycket av det som kom upp vid diskussionerna, men som ännu inte är klart. Det gör att möten som det här är värdefullt för oss i kommunledningen, att få träffa pitebor och höra deras perspektiv och tankar. Det behöver vi i vårt arbete för ett ännu bättre Piteå – idag och i framtiden, säger hon.

Lämna synpunkter

Det finns möjlighet att lämna synpunkter via enkät via webben. Vi kommer också att erbjuda följande dialogtillfällen runt om i kommunen. Välkommen och prata framtid med oss.

  • 21 oktober - Byxtorget kl. 11-13
  • 24 oktober - Vid butiken i Jävre kl 16.00 -17.30
  • 24 oktober - Vid butiken i Roknäs kl 16.00 -17.30
  • 28 oktober - Byxtorget kl. 11-13

Dialogtillfällen i Norrfjärden och Rosvik är genomförda tidigare i veckan.

Kontakt
Kata Nilsson, kommunalråd, tel 0911-69 60 02, e-post kata.nilsson@pitea.se
Christer LIndström, tel. 0911-69 60 057, e-post christer.lindstrom@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll