Gå direkt till innehåll
Nördfjärden och kringliggande ytor lockar folk under vinter- och sommartid. Foto: Anna Stamblewski
Nördfjärden och kringliggande ytor lockar folk under vinter- och sommartid. Foto: Anna Stamblewski

Pressmeddelande -

Värdefulla grönområden runt Nördfjärden

Grönområdena runt Nördfjärden anses som mycket viktiga. Friytor för motion, rekreation, avkoppling och social mötesplats. Områdena är välbesökta och är ett bra komplement till stadskärnan och för att Piteå som helhet ska upplevas som attraktiv. Ytorna ska vara till för alla. Detta anser piteborna i en nyligen sammanställd medborgarundersökning.

I juni berättade kommunen via ett pressmeddelande att allmänheten var inbjudna till att delta i en webbaserad enkät, om upplevelsen och användning av gröna områden kring Nördfjärden. Det vill säga viken i centrala Piteå som omges av grönområdena kring Norrstrand, Nolia, Strömkajen, Kanalen, Stadshuset, Strömbacka strand och bort till Svartudden. Syftet med dialogen var att få ett underlag inför att ett planprogram för området ska tas fram. Det arbetet pågår nu och beräknas vara klart någon gång under våren 2021.

– Resultatet av dialogen kommer att användas som ett värdefullt underlag för arbetet med det kommande planprogrammet, säger Jessica Nilsson projektledare för uppdraget.

Medborgarnas utvecklingsförslag
I enkätsvaren finns utvecklingsförslag för områdena av medborgarna de handlar om friluftsliv, motion, lek, avkoppling, hälsa och fler möjligheter till sociala möten. De flesta vill inte att det byggs bostäder och vill minska trafik och parkeringsytor i områdena. Några förbättringsåtgärder som nämns är bättre belysning, fler sittplatser, café/servering, mer lekutrustning, utveckling av badplats, röjning av växtlighet, vuxnas närvaro kring skateparken, minskad trafik och asfaltering av gångvägar.

Många kraftfulla argument och vädjan om bevarande av grönområdena framkommer i fritextformuleringarna i enkäten. De flesta vill inte att det byggs inom dessa vackra och vattennära områden, som kan nås av alla, säger Anna Stamblewski, samhällsutvecklare som har sammanställt enkäten.

Totalt svarade 847 personer på enkäten varav 60 procent var kvinnor och 22 procent var barn och unga. Förutom enkäten har det genomförts grönvandringar med förskolebarn, nyanlända och personer med funktionsnedsättningar i området.

Främja folkhälsa och vardagsnära utevistelse
För att främja en jämlik folkhälsa och vardagsnära utevistelse, visar forskning att 300 meter är en gräns för hur långt man är beredd att gå till ett grönområde för att besöka det ofta. Detta är särskilt viktigt för grupper som barn, äldre eller funktionshindrade som har svårare att ta sig ut eller förflytta sig långa sträckor. I och med nya tider som råder med distansering, kan trivsamma gröna ytor, särskilt vattennära områden centralt, bli värdefullare än vi tror i en framtid. För att undvika ensamhet och skapa möjligheter att kunna mötas behöver vi utrymme utomhus.

I och med pandemin skapades ytterligare ett starkt argument - människor behöver platser att vistas på utomhus utan trängsel, både för den egna hälsan skull men även för att underlätta för den sociala gemenskapen, säger Anna Stamblewski.

Tack till alla som bidragit
Kommunen vill rikta ett stort tack till alla som bidragit och engagerat sig i att besvara enkäten och deltagit i möten och vandringar kring fjärden! Ett otroligt stort engagemang har visat sig finnas för detta område.

I analysarbetet har metoden Sociotopkartering använts. Sociotopkartering är när man på en karta beskriver friytor värderade som livsrum för människor, den beskriver platsens sociala och kulturella värden.

Genom dialogen har det kommit fram hur de olika platserna används och vilka värden de har. Detta har vi gjort beskrivningar av på kartan för nutid. Vi har också gjort en karta på de utvecklingsförslag medborgarna vill se i framtiden. Man ser på ett område med andra ögon efter ett sådant här arbete är gjort, säger Brith Fäldt Samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Kontaktperson:
Anna Stamblewski, 0911-69 61 29
anna.stamblewski@pitea.se

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll

Rekreationsytorna vid Nördfjärden bevaras i förslag till planprogram.        Foto: Anna Stamblewski

Nämndsbeslut visar vägen för centrumnära bostäder och bevarade grönytor vid Nördfjärden

Samhällsbyggnadsnämnden fattade två beslut vid torsdagens sammanträde som påverkar stadens utformning i framtiden. Dels ett beslut om ett ramverk för eventuell förtätning av bebyggelsen på Övre Norrmalm, dels ett beslut om utvecklingen av området vid Nördfjärden. Nu går frågorna vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt fastställande.