Gå direkt till innehåll
Gosedjur undersöks och får vård av blivande undersköterskor på Strömbackaskolan. Foto: Helene Markström
Gosedjur undersöks och får vård av blivande undersköterskor på Strömbackaskolan. Foto: Helene Markström

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgscollege på Strömbacka öppnar gosedjurssjukhus

Idag var det premiär för en ny aktivitet på Strömbackaskolan: Vård- och omsorgscollege öppnade gosedjurssjukhus för inbjudna förskolor. Det är Piteås bidrag till det nationella firandet av Vård- och omsorgscollegeveckan.

Förskolebarnen fick ta med sig sina gosedjur till sjukhuset och få dem undersökta. De kunde också ställa frågor om sjukvården om vad man lär sig på skolan. Eleverna på Vård- och omsorgscollage, Strömbackaskolan, har tillsammans skapat sjukhusmiljön och programmet för dagen. Tre klassrum blev mottagningar med reception, väntrum och undersökningsrum med riktiga sjukhussängar.

– Vi vill visa upp och berätta om omsorgsyrket och avdramatisera sjukvården på ett lekfullt och lärande sätt för de yngre barnen, säger Ewa Karlsson-Sjölander, ordförande för styrgruppen Vård- och omsorgscollage i Piteå.

Från omplåstring till anatomi
När alla gosedjur blivit väl omhändertagna fick barnen prova på att åka rullstol och gå utan att kunna se. Och i ett annat klassrum blev det en kort kurs i anatomi:

– Vet ni vad det här är? Det är en modell av hjärnan. Hjärnan styr alla våra rörelser men också känslor, om vi är glada eller ledsna, berättar Felicia Hortlund som går tredje och sista året på sin utbildning till undersköterska.

Förskolebarnen fick sedan gå fram och känna och titta närmare på dockan med alla organen och det skelett som stod bredvid.

Isabell Öberg Oskarsson, förskolelärare på Rönnens förskola, och barnen på hennes avdelning är mycket nöjda med besöket:

– Vi jobbar just nu med kroppen, energi och hälsa så det passar jättebra för oss att komma hit idag, säger hon.

Vård- och omsorgscollege i Piteå
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivarna Piteå kommun och Region Norrbotten, fackliga organisationer och Strömbackaskolans vård- och omsorgsprogram. Arbetet leds av en lokal styrgrupp där deltagarna representerar arbetsliv, utbildning och fackliga organisationer. Den är också länken till Norrbottens regionala styrgrupp.

Tidigare år har Vård- och omsorgscollege varit ute och pratat på högstadieskolorna för att berätta om utbildningen på Strömbackaskolan. Men i år valde man att prova ett nytt grepp med gosedjurssjukhuset. Om utvärderingen från elever, lärare och förskolan är positiv är det möjligt att det bli ett återkommande arrangemang.

– Förhoppningsvis blir det fler tillfällen. Det är viktigt att bidra till en positiv bild av sjukvården i så tidig ålder som möjligt, säger Åsa Wengelin, rektor, Strömbackaskolan.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se