Pressmeddelande -
Uppladdning inför SM-veckan i PIteå
Om mindre än fem månader är det dags för den stora idrottsfesten i Piteå, SM-veckan vinter. Sjutton idrotter kommer att avgöras 25 - 31 januari 2016 på olika håll i staden.
Den allra största festen sker på Lindbäcksstadion där längdåkarna, med hemmahoppet Charlotte Kalla i spetsen, ska göra upp om ädla medaljer inför en förmodad jättepublik. Därute på Vallsberget, där skid-SM avgjordes även 1999 och 2010, händer nu stora saker med banor och andra faciliteter som kommer att lyfta skidarenan till en av de främsta i landet.
En ledande roll i det arbetet har banchefen Lars-Olov Pajala med hjälp av Erik Sundström, som är en eminent pistmaskinförare och som senast var med och gjorde fina spår vid VM på skidor i Falun.
Lars-Olov Pajala har under många år med stor passion ägnat sig åt att utveckla skidarenan på Lindbäcksstadion och det arbete han nu gör är både omfattande och oerhört spännande.
-Vi får nu en högklassig arena, som också eventuellt kompletteras med en lång skidtunnel de närmaste åren, säger Pajala under en rundvandring på de nya banorna inför SM-veckan.
Slingorna håller sedan tidigare hög klass, men de förfinas nu i alla delar.
-Vi moderniserar och breddar banorna i Lindbäcksstadion utifrån de krav som Internationella Skidförbundet, FIS, ställer, konstaterar SM-banchefen.
Ett stort problem för arrangörer i dag är skiathlon-grenen inom längdsporten.
-När skatelopp och klassiska lopp går på en gemensam bana kräver FIS en banbredd på hela 12-15meter i uppförsbackar och slätåkning, och 9 meter i utförskörningar, berättar Lars-OIov Pajala.
Det går inte att lösa i alla lägen, men Pajala tror att Piteå ska kunna hitta en bra mix i banläggningen, och leva upp till kraven på ett bra sätt, inte minst för att möjliggöra fina TV-sändningar från SM-tävlingarna.
-SVT vill nog helst att vårt spårsystem ska vara så tätt som möjligt. Vi har dock stora öppna ytor som gör att TV-kamerorna kan fånga in åkarna även på lite längre håll.
En nyhet när det gäller spårsystemet i Lindbäcksstadion är också en ny sprintbacke.
-Den kommer tidigt på slingan och får en jämnare lutning (16 procent) än den tidigare. Det innebär att det blir jobbigt att staka uppför den backen eftersom den är ganska brant. Om man åker klassiskt, så ska man inte behöva saxa, men däremot jobba mera för att få fast skidorna.
Däremot inte staka hela loppet, som blivit vanligt på senare år..?
-Nej, förhoppningsvis ska ingen välja bort fästvalla… Allra helst som den här backen kommer tidigt i sprintloppet.
Nu avgörs dock sprinten vid SM i Piteå i fri stil, och då uppstår inte den problematiken.
Nytt är också att Skidalliansen breddat hela stadion, och skapat ett nytt stort spårparti på höger sida om infarten till Lindbäcksstadion, där eventuellt den stora skidtunneln möter om några år och där en stor parkering och en ny campingplats för husvagnar och husbilar nu skapas.
-Vi har breddat ordentligt på kalhygget med öppenmark. Där tänker vi köra fri stil, skiathlon, samt intervallstarten i klassiskt när längddelen i SM-veckan inleds onsdag kväll (27 januari 2016), och nyttja de två sluttningarna upp och ner för åkarna. Det blir ett bra och mycket användbart nytt område, där vi också får plats för skid- och vallatester för åkarna. Det känns bra att slippa trycka in den delen i slalombacken under SM-veckan när det blir trångt och rörigt.
På plats i Lindbäcksstadion finns också ett stort lager av bark som nu väntar på att läggas ut för att jämna till de nya slingorna.
Men den framtida satsningen bygger alltså på konstsnöproduktion?
- Ja, som vintrarna sett ut på senare år så är det nödvändigt.Det går inte att lita på att vi får natursnö i tillräcklig omfattning. Natursnö och pistmaskiner är heller inte optimalt. Maskinerna komprimerar underlaget och det krävs stora mängder natursnö för att ge en bra spårbädd. Konstsnön är tåligare och ger ett starkare underlag.
När det gäller produktionen av konstsnö så gläds banchefen över de fantastiska arbetsinsatser som några eldsjälar i Storfors och Hemmingsmark gör.
-Mikael Lundgren, Storfors och Jörgen Westerlund, Hemmingsmark tillsammans med sina klubbkamrater har gjort ett enormt arbete i den delen. Ett krävande arbete med luft och vattenledningar och mycket kopplingar som ska fungera. Ibland har de jobbat hela nätter under tuffa arbetsförhållanden, då det är blött, kallt och ibland även riskfyllt.
Hur mycket konstsnö måste ni producera?
-Vid Sverigecupen förra säsongen hade vi 20 000 kubikmeter att lägga ut på banorna. Nu har vi längre slingor, och då krävs säkert minst 30 000 kubik, konstaterar Lars-Olov Pajala.
När kan ni vara klara med den produktionen?
-Det beror helt och hållet på vädret. Förhoppningsvis före nyår, men i bästa fall kan det bli i november till och med. Ett problem är de stora väderväxlingar som förekommit på senare år, när vädret snabbt svängt från kyla till regn. Det gör att spårbädden blir så hård att till och med pistmaskinerna har svårt att fräsa upp underlaget. Men vi kan bara göra vårt bästa.
Vad händer då närmast för din del?
-Nu ska spåren göras klara och spårkartor upprättas. Allt ska mätas in så att banprofilerna håller reglementen, och banbredderna är korrekta enligt FIS krav.I alliansen är vi lyckligt lottade som har Ralf Durholz, som gått alla skidförbundets kurser och är nationell inspektör, och vi kommer att utföra det arbetet tillsammans, säger Pajala som också hoppas på en torr höst så att inte maskiner kör sönder underlagen när barkbeläggningen ska läggas ut.
Just nu är banchefen Lars-Olov Pajala ledig från sitt lärarjobb på Strömnäs skola en dag i veckan, men efter nyår jobbar han heltid som banchef inför SM.
Det lär krävas för att få allt i ordning inför den stora skidfesten på Lindbäcksstadion i januari nästa år. På området ska då utöver längdåkning även skidorientering, draghund och skicross avgöras.
För mer information:Lars-Olov Pajala, banchef 070-224 02 60
Fakta/program skid SM i Piteå 2016
Onsdag 27 januari 2016D21 10 km (K)
H21 15 km (K)
Torsdag 28 januariD21 3 x 5 km Stafett (F)
H21 3 x 10 km Stafett (F)
Fredag 29 januari tävlingsfritt
Lördag 30 januari
D21 Sprint, (F) prolog
H21 Sprint (F) prolog
Finaler
Söndag 31 januariD21 7,5+7,5 km Skiathlon
H21 15+15 km Skiathlon
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!