Gå direkt till innehåll
Elever på Strömbackaskolan ska kunna erbjudas internationella erfarenheter eller utlandspraktik. Foto: Getty
Elever på Strömbackaskolan ska kunna erbjudas internationella erfarenheter eller utlandspraktik. Foto: Getty

Pressmeddelande -

Unik möjlighet till utlandsutbyten för Strömbackaskolan

Strömbackaskolan är en av 138 svenska skolor och utbildningsorganisationer som har ackrediterats för att få finansiering från EU-programmet Erasmus+ fram till 2027. Det nya programupplägget med ackreditering ger en helt annan möjlighet till mer långsiktig planering. Ambitionen är därför att bygga upp ett system så att elever under sin treåriga period på Strömbackaskolan ska kunna erbjudas internationella erfarenheter eller utlandspraktik. Programmet inrymmer även fortbildning för personalen samt möjlighet att utveckla skolan inom strategiska områden.

- Vi vill kunna erbjuda våra studenter kontakt med andra europeiska elever genom utbytesresor där eleverna får en konkret förankring till Europas historia och europeisk kultur. Elever på yrkesprogrammen kommer att kunna göra en del av sin praktik utomlands om vi hittar bra samarbetspartners berättar Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan.

Internationellt arbete är en förutsättning

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott vars syfte är att bidra till ett mer demokratiskt och resursstarkt Europa genom att öka kvaliteten inom utbildningsområdet. Programmets 26 miljarder euro kommer att ge miljontals européer möjlighet att studera, praktisera och få andra erfarenheter utomlands. För att ta del av programpengarna behöver man alltså jobba internationellt.

”All inclusive”

Utbildningsförvaltningen har deltagit i Erasmus+ sedan starten 2014 och gjort ett bra arbete med väl genomförda aktiviteter. Piteå är också bland de fem främsta kommunerna i landet när det gäller att beviljas medel för utveckling och fortbildning inom ramen för Erasmus+. Det goda arbetet har sannolikt bidragit till att Strömbackaskolan nu fått sin ackreditering.

- Man skulle kunna jämföra ackrediteringen med att få ett åkband till ett tivoli eller en ”all inclusive”. Vi har lagt mycket resurser på ansökan och har fått vårt åkband så nu är det bara att rulla igång utvecklingskarusellerna, säger Britta lite skämtsamt.

Strömbackaskolan har tydliga mål med sin medverkan och har definierat de områden man önskar utveckla med stöd av det internationella arbetet. Bland några kan nämnas: hållbar utveckling, teknik för en hållbar framtid, demokrati och mänskliga rättigheter, språk och kultur, arbetsmarknad samt entreprenöriellt lärande. Det internationella samarbetet ska genomsyras av respekten för hållbar utveckling och respekten för alla människors lika värde.

- Vi i nämnden har följt det här arbetet i många år och det känns kul att man nu tar nästa steg, säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande Louise Mörk. Det här bidrar till att göra Strömbackaskolan till en attraktiv skola som förhoppningsvis eleverna vill fortsätta att välja. Och på lång sikt bidrar programmet till en positiv utveckling för Piteå som kunskapsstad.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se