Gå direkt till innehåll
Sommarvikarier ger fina omdömen till socialtjänstens verksamheter

Pressmeddelande -

Sommarvikarier ger fina omdömen till socialtjänstens verksamheter

Socialnämnden får under dagens sammanträde ta del av utvärderingen av sommaren. I en enkät som skickats ut till sommarvikarier fick socialtjänstens verksamheter stort beröm gällande trivsel, bemötande och introduktion. 89% svarade att de skulle rekommendera en vän att söka jobb hos Piteå kommuns socialtjänst.

Svarsfrekvensen på enkäten var förhållandevis hög; 205 svar av 580.

-Det är riktigt glädjande att få ta del av så fina omdömen från våra vikarier. Det är ett stort beröm till personalen i socialtjänstens verksamheter som tagit väl hand om våra nyanställda i sommar och riktigt roligt att så många vill fortsätta arbeta hos oss, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun och fortsätter:

-Jag vet att all personal har jobbat hårt för att få sommarens bemanning att hålla och vi har lyckats med det genom mycket slit, ett stort pusslande och tack vare att många nyttjat sommaravtalet och flyttat sin semester.

Kostsamt att klara sommarbemanningen
Under sommaren anlitade socialtjänsten sjuksköterskor genom bemanningsföretag för att personalen skulle kunna få ledigt samtidigt som ordinarie personal totalt sätt har arbetat mycket övertid. Den totala merkostnaden för att bemanna sommaren blev 22,4 miljoner kronor, det är 13,5 miljoner dyrare än 2021.

-Det är tyvärr en betydligt högre prislapp än vi räknat med, samtidigt vill jag betona hur stolt jag är över den fantastiska insats som personalen har gjort både inför och under sommaren för att få verksamheten att fungera, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun och tillägger:

-Vi delar det tuffa rekryteringsläget med andra kommuner och regioner och när vi nu summerar sommaren har vi klarat bemanningen mycket bra. Och vi har dessutom fått fina omdömen av våra sommarvikarier, det betyder mycket.

Socialtjänstens budgetavvikelse till och med september månad är nu -28 miljoner kronor. Prognosen för hela året är en avvikelse på -35,8 miljoner.

Handlingsplan för kompetensförsörjning
Socialtjänstens ledningsgrupp har under våren arbetat med att ta fram en handlingsplan för förvaltningens kompetensförsörjning tillsammans med fackliga företrädare och tjänstemän från personalavdelningen.

- Det är viktigt att vi arbetar ur ett brett perspektiv och handlingsplanen, som utgår från kommunens riktlinje för kompetensförsörjning, täcker tre strategiska områden; attraktiv arbetsgivare, hitta nya lösningar och ett hållbart arbetsliv, säger socialchef Eva Börjesson Öman.

Arbetet med handlingsplanen har genererat flera konkreta idéer om vad som kan och bör göras både på kort och lång sikt.

- Vi ser bland annat över olika ersättningar och planerar att införa en handledarorganisation för att säkerställa att alla nyanställda får en bra introduktion. Vi tittar också på hur vi kan nyttja digital teknik i vården och hur vi bättre och mer innovativt kan fördela och organisera arbetet.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden
Eva  Börjesson Öman

Eva Börjesson Öman

Socialchef Piteå kommun 0911-69 64 47 omsorg och stöd pitea.se