Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Socialnämnden godkänner delårsbokslut, fattar beslut om pedagogiska måltider och inför årlig kvalitetsberättelse

Socialtjänsten har fortsatta utmaningar med kompetensförsörjning inom vård- och omsorgsverksamheterna vilket leder till höga kostnader för personal. Dessutom har verksamheterna ökade kostnader för placeringar både gällande barn och vuxenmissbruk samt en hög prisnivå på övriga kostnader. I delårsbokslutet till och med september månad har Socialnämnden en budgetavvikelse på -40,2 mkr.

Sommarkostnaderna uppgick till 21 mkr vilket är 1,4 mkr lägre än för sommaren 2022. Helårsprognos ligger kvar på -45,3 mkr.

- Det är ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge och vi måste göra inbromsningar där det går, men jag ser inte att kortsiktiga lösningar som att dra in på personalförmåner som exempelvis arbetskläder, arbetsskor eller kaffe är den väg vi ska gå. Vi behöver fortsätta fokusera på vårt förebyggande och främjande arbete och utveckla det för att på lång sikt se ett minskat behov av insatser från socialtjänsten och därmed en bättre kostnadsutveckling, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande Piteå kommun.

- Totalt har våra extra sommarkostnader minskat med 1,4 mkr. Vi hade en förhoppning om att sommarens kostnader skulle minska mer jämfört med förra året eftersom verksamheterna har arbetat intensivt med sommarplaneringen och introduktion av nya medarbetare. Tyvärr, trots att vi låg bättre till på vikariesidan i år, har vår ordinariepersonal fått arbeta mycket övertid i sommar och vi har behövt anställa bemanningspersonal inom hälso- och sjukvård. Det har i hög grad påverkat kostnaderna, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.

Arbetet med bemanningsekonomi och schemaläggning kommer fortsätta under 2023. Varje avdelning har också kompletterat den ekonomiska handlingsplanen med ytterligare aktiviteter för att minska underskottet.

Pedagogiska måltider

Socialnämnden fattade idag beslutet att, efter samverkan med Fastighets- och servicenämnden, lämna uppdrag till verksamheten att vidareutveckla grundmodellen för pedagogiska måltider och vid lämplig tidpunkt avveckla pedagogiska portioner.

Idag beställs pedagogiska portioner till sex särskilda boenden för äldre med demensavdelningar till en kostnad på cirka 800 000 kronor per år.

-De pedagogiska måltiderna är i sig inte beroende av att köpa in hela portioner till personalen. Det viktigaste är att den personal som sitter med vid bordet har något av samma mat på sin tallrik som de boende äter. Syftet är att skapa ett lugn i måltidssituationen för de boende som annars blir stressade av en tom tallrik, säger Eva Börjesson Öman, socialchef.

-Socialnämndens beslut innebär att vi vill att arbetet med ätstödjande åtgärder fortsätter genom individanpassning och pedagogiska måltider men det arbetet är inte beroende av att vi köper in fulla portioner till personalen, säger Sven-Gösta Pettersson, Socialnämndens ordförande.

Barnkonventionen

Socialnämnden har i sin handlingsplan beslutat att barnkonventionen, som sedan 1 januari 2020 är svensk lag, ska finnas med som ett återkommande tema under nämndens sammanträden.

-Idag valde vi att ännu en gång gå igenom barnkonventionens innehåll för det är av oerhörd vikt att alla ledamöter har grundläggande kännedom om konventionen och vad den betyder för nämndens uppdrag och ansvarsområden, säger Sven-Gösta Pettersson, Socialnämndens ordförande.

Beslut om årlig kvalitetsberättelse och slutredovisning av projekt Validering undersköterska

Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslutet att en årlig kvalitetsberättelse ska upprättas och dokumenteras från och med i år för att följa Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete - SOSFS 2011:9. Nämnden beslutade att kvalitetsberättelsen ska upprättas på Socialnämndens sammanträde i mars månad varje år.

Socialnämnden tog också del av slutredovisningen av EFS-projektet Validering undersköterska som genomförts tillsammans med Vuxenutbildningen, Samhällsbyggnad. Projektet har riktat sig till tillsvidareanställda vårdbiträden inom ordinärt boende samt vård- och omsorgsboende. Totalt har 38 vårdbiträden validerat sina kunskaper under två års tid, av dessa har 20 medarbetare gjort klart sin utbildning till undersköterska.

-Det här är ett jättefint projekt och vi är glada över att många av våra anställda valt att validera sina kunskaper och att Piteå kommun nu har tjugo till utbildade undersköterskor. Det är så värdefullt för den kompetensen behöver vi i våra vård- och omsorgsverksamheter, säger Eva Börjesson Öman, socialchef.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden
Eva  Börjesson Öman

Eva Börjesson Öman

Socialchef Piteå kommun 0911-69 64 47 omsorg och stöd pitea.se