Pressmeddelande -
Saga, Johanna och Klara har vunnit ett jobb!
Under hösten utlyste Piteå kommun en tävling till heltidsstuderande högskolestudenter där vinsten var ett jobb i 3 veckor. Tävlingen handlade om att de tillsammans med oss får förverkliga en idé som bidrar till att utveckla Piteå.
Tävlingen är ett sätt för Piteå kommun att få in kreativa idéer som bidrar till Piteås utveckling. Samtidigt får kommunen också möjlighet att marknadsföra sig som arbetsgivare.
– Kompetensförsörjningen är en av våra stora utmaningar, genom en sån här insats får vi möjlighet att väcka intresse för Piteå kommun, vi får också möjlighet att visa på den bredd och de möjligheter som finns inom kommunen. Samtidigt som det såklart är jättespännande idéer som ska förverkligas, säger Maria Renström, personalstrateg.
Piteå kommun erbjöd tre jobb utifrån studenternas utvecklingsidéer. I juryn satt kommunens ledningsgrupp och i den sitter alla förvaltningschefer. 10 bidrag skickades in under tävlingens gång. Juryn valde ut dessa som vinnare, då de ser att studenternas projekt kommer bidra till kommunens utveckling.
Hur Piteå kommun kan använda sig av nudging i sitt hälsofrämjande arbete – Saga Vallerström
Piteå kommun ska utforma en ny gång- och cykelplan 2022. Vi ska utforma ett underlag som redovisar vilka problem som barn och unga möter i trafiken, vid sina dagliga transporter till skola och fritidsaktiviteter – Johanna Hagberg och Klara Hultin
Saga Vallerström
Mitt tävlingsbidrag är att jag ska ta fram och testa hur Piteå kommun kan använda sig av nudging i sitt hälsofrämjande arbete. Nudging handlar om att skapa en positiv beteendeförändring och att det ska vara lätt att göra rätt. På svenska kan man kanske översätta det till 'en knuff i rätt riktning'. Så mitt projekt går ut på att hitta och testa dessa små ”knuffar” som kan få medarbetarna i Piteå kommun att göra mer hälsofrämjande val för sig själva.
Var studerar du?
Umeå Universitet
Vad läser du för utbildning?
Kandidatprogram i kognitionsvetenskap
Vad lockade dig att delta i tävlingen?
Jag tyckte att det var ett så spännande upplägg och rolig idé från Piteå kommun. Det känns spännande att redan innan examen få testa mina kunskaper från utbildningen i verkligheten.
När kommer du att genomföra din idé/ditt jobb?
Jag börjar nu i januari och kommer sedan sprida ut timmarna under våren. Mest koncentrerat fram till påsk och sedan i början av juni för att göra uppföljning och en utvärdering av hur projektet gått.
Var kommer du ifrån och kommer du att besöka Piteå?
Jag kommer från Luleå och bor just nu i Umeå. Stora delar av projektet kommer att göras på distans men hoppas såklart på något besök.
Vad är dina förhoppningar med din idé?
Min förhoppning är att bidra till att medarbetarna på Piteå kommun själva får lättare att ta beslut som får dem att må bättre. Jag är också peppad på att själv lära mig mer och om jag har tur kanske någon fler får upp ögonen för vad kognitionsvetenskap är också, det vore en bonus!
Vad är dina framtidsdrömmar?
Stor fråga! En klasskompis sa att hon brukar förklara kognitionsvetare som någon som jobbar för att en lösning ska bli så människovänlig som möjligt, på samma sätt som det ofta finns nån som jobbar för att den ska vara miljövänlig. Jag tycker det var så härligt sagt och beskriver ganska bra vad jag vill göra i framtiden. Och rent allmänt drömmer jag just nu om att få trängas på en konsert eller gå på teater igen!
Johanna Hagberg och Klara Hultin
Piteå kommun ska utforma en ny Gång- och cykelplan 2022 och inför detta ska vi utforma ett underlag som redovisar vilka problem barn och unga möter i trafiken vid sina dagliga transporter till skola och fritidsaktiviteter.
Inför framtagandet av underlaget ska vi besöka skolelever i Piteå kommun. Vid besöken informerar vi eleverna om hur trafikplanering fungerar samt genomför en interaktiv övning för att väcka deras tankar kring vad de tycker är viktigt i trafiken. Vidare kommer eleverna att delas in i grupper där de får prata med varandra om vilka problem de upplever gällande deras väg till skola och fritidsaktiviteter. Sedan får de enskilt skriva ner sina tankar om vilka förändringar de tycker är viktiga för att de ska känna sig trygga i trafiken.
Var studerar ni?
Vi båda studerar i Stockholm.
Vad läser ni för utbildning?
Klara studerar på masterprogrammet i Urban- och regional planering på Stockholms universitet och Johanna studerar på masterprogrammet i Hållbar samhällsplanering och stadsutformning på Kungliga Tekniska högskolan.
Vad lockade er att delta i tävlingen?
Vi är väldigt engagerade i hållbar samhällsutveckling och ett viktigt verktyg för detta är att skapa goda möjligheter för samtal mellan kommunen och invånarna. Eftersom barn och vuxnas perspektiv och rörelsemönster skiljer sig åt så är det väldigt angeläget att ge barnen ett eget utrymme där de får uttrycka sina åsikter. Att alla kan ta sig fram i trafiken på ett säkert sätt är betydelsefullt för en hållbar stad och vi hoppas på att få mycket lärdomar av barnens tankar.
Sedan är det såklart jättespännande och värdefullt för oss att få möjligheten att använda våra kunskaper och utvecklas i sin yrkesroll.
När kommer ni att genomföra er idé/ert jobb?
Målsättningen är att vi ska genomföra detta projekt i mars 2021, men eftersom en del av projektet innefattar att besöka skolelever så måste vi förstås ta hänsyn till omständigheterna kring Covid-19.
Kommer ni att jobba på distans?
I bästa fall kommer vi att besöka skoleleverna på plats och genomföra arbetet med underlaget på distans. Som vi sett senaste året är det svårt att veta hur framtiden kommer att se ut, så självklart kommer vi att föra dialog med alla inblandade för att se till så att arbetet kan genomföras på ett tryggt sätt.
Var kommer ni ifrån och kommer ni att besöka Piteå?
Vi är båda norrbottningar och växte upp i Boden. Piteå är därför välbekant för oss och vi ser fram emot att få besöka staden igen i vår!
Vad är era förhoppningar med er idé?
Det viktigaste med vår idé är att öka möjligheterna för barn och unga i kommunen att delta i stadens planering samtidigt som vi får chansen att lära oss mer om barnens perspektiv. Dessutom ser vi fram emot att få ökade erfarenheter om arbetet med samhällsplanering i kommunen.
Vad är era framtidsdrömmar?
Eftersom vi båda är studenter längtar vi såklart i första hand till att ta vår masterexamen och äntligen få börja jobba som samhällsplanerare. Vi brinner för hållbar utveckling och ser därför fram emot att bidra till utvecklingen av städer där alla invånare trivs och har en självklar plats. I det här projektet kommer vi ju att jobba med precis det och ser det som ett steg i rätt riktning.
Kontaktperson
Maria Renberg, personalstrateg Piteå kommun
0911-69 60 36
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!