Gå direkt till innehåll
Praktiknära forskning i samverkan beviljas medel ur Innovationsfonden

Pressmeddelande -

Praktiknära forskning i samverkan beviljas medel ur Innovationsfonden

Utbildningsförvaltningen satsar på forskning och utveckling i skolan. Projektet ”Praktiknära forskning i samverkan - Aktiviteter och strukturer för långsiktig och hållbar skolutveckling på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet” har under hösten beviljats medel ur Innovationsfonden av Piteå kommuns utvecklingskommitté och kommunchef. Summan är på 1 256 000 kr och är fördelad på aktiviteter under 2019 och 2020.

Enligt skollagen ska förskolans och skolans utbildningsverksamhet ”vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”. Det innebär stora och komplexa utmaningar för såväl lärare och skolledare som ska hantera den kommunala organisationen i praktiken. Syftet med projektsatsningen är att bygga upp en bred, lokal och hållbar forsknings- och utvecklings miljö i kommunens skolverksamheter i samverkan med akademin.

– Innovationsmedlen har stor betydelse för utbildningsförvaltningens arbete med att skapa hållbara strukturer för lärares och rektorers professionella utveckling genom samverkan med lärosäten kring praktiknära forskning i förskola och skola, säger Kristina Hansson, lektor och vetenskaplig ledare, utbildningsförvaltningen.

Ur beslutet om beviljade medel från Innovationsfonden:
”… Projektet Praktiknära forskning i samverkan - Aktiviteter och strukturer för långsiktig och hållbar skolutveckling på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet syftar till uppbyggnad av FoU-miljö i kommunens skolverksamheter. 

Viktiga aktiviteter i projektet är ett samverkanslektorat, skapande av mötesplatser för lärare och forskare, genomförande av forskningscirklar, samverkan kring studenthandledning och examensarbeten. Projektet syftar till att stärka kvalitet i undervisningen och i det systematiska kvalitetsarbetet inom förvaltningen. Det ska bidra till stimulans och utrymme för lärare och rektorer att utveckla och förnya yrkespraktiker/arbetssätt. Förhoppningen är att projektet kan främja kompetensförsörjning och Piteå kommuns attraktivitet som arbetsgivare på sikt.

Utvecklingskommittén bedömer att projektet kopplar väl till utpekade områden i riktlinjerna. Projektet kan bidra till att stärka kvalitén ur ett medborgarperspektiv genom att bl.a. arbetsmetoder stärks och möjligheter till kompetensförsörjning långsiktigt kan öka. Projektet har en innovativ potential. Inte minst utifrån de samverkansformer för lärande som testas mellan medarbetare, studenter med examensarbeten och forskare. Konstellationen för samverkan, där båda universiteten ingår, är också nyskapande och kan ge mervärden. Det finns en intressant spridningspotential kring hur man genom ny samverkan kan utveckla arbetsmetoder. … ”

Om Innovationsfonden
Innovationsfonden är en tidsbegränsad fond i Piteå kommun med sökbara medel för innovationsprojekt inom Socialtjänsten (2018-2020) och Utbildningsförvaltningen (2019-2020). Ansökningarna till innovationsfonden bereds av en utvecklingskommitté med representanter från olika förvaltningar. Kommunchef är beslutande. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Ulrika Bergmark

Ulrika Bergmark

Vetenskaplig ledare och professor i pedagogik, Utbildningsförvaltningen Piteå kommun 0911- 69 72 98 pitea.se Forskning och utveckling