Gå direkt till innehåll
Pireva har fått ett positivt planbesked till ansökan om att bygga ett nytt vattenverk intill befintligt verk i Öjebyn.  Foto: Piteå kommun
Pireva har fått ett positivt planbesked till ansökan om att bygga ett nytt vattenverk intill befintligt verk i Öjebyn. Foto: Piteå kommun

Pressmeddelande -

Positivt planbesked för två viktiga samhällsprojekt i Öjebyn

Samhällsbyggnadsnämnden ger positivt planbesked till en ny rättspsykiatrisk klink och ett nytt vattenverk – två viktiga samhällsprojekt i Öjebyn.

Region Norrbotten önskar etablera en ny rättspsykiatrisk klinik intill nuvarande Rättspsykiatrin i Öjebyn. Under 2023 genomförde regionen en lokaliseringsutredning av den framtida rättspsykiatriska verksamheten som visade på att en nybyggnation i Öjebyn var att föredra. Vid en eventuell nybyggnation blir det möjligt att nyttja befintliga lokaler för annan typ av vårdverksamhet. Ny verksamhet avses utgöras av en byggnad i ett plan, med plats för cirka 60 patienter.

Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att en ny rättspsykiatrisk vårdverksamhet i Piteå är av stor samhällsnytta och en möjlighet att utveckla Öjebyn vidare.

– Det bidrar också till att bibehålla och utveckla kompetenserna inom kommunen, utveckla vårdkvalitén samt skapa nya arbetstillfällen, säger Magnus Nyström (S), Samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Nytt vattenverk

Ett till ärende kring planbesked behandlades under nämndsmötet. Det handlar om Pireva som vill bygga nytt vattenverk intill befintligt verk i Öjebyn som ska ersätta det gamla. Befintligt vattenverk producerar merparten av Piteå kommuns dricksvatten. Verket som byggdes på 70-talet är i behov av förnyelse dels på grund av dess ålder, dels för att möta framtida befolkningsutveckling, nya lagkrav samt för att säkerställa en god dricksvattenkvalitet. Pireva utreder för närvarande hur ett nytt vattenverk bör utformas.

– Nämnden beslutade att ge ett positivt planbesked utifrån att ett nytt vattenverk är nödvändigt för att tillgodose och säkerställa den livsviktiga dricksvattenförsörjningen för Piteå kommun, säger Magnus Nyström.

Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och inte kan överklagas. Beslutet ska inte heller uppfattas som ett slutgiltigt ställningstagande från kommunens sida och kan komma att ändras. Ett positivt planbesked betyder att kommunen ställer sig positiv till en möjlig planläggning men utgör ingen garanti för att en detaljplan slutligen kommer att antas. För att påbörja planarbetet krävs det ett separat beslut om planstart av Samhällsbyggnadsnämnden.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Magnus Nyström

Magnus Nyström

Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden (S) Piteå kommun 070-609 67 90 pitea.se samhällsbyggnadsnämnden