Gå direkt till innehåll
Årets goda resultat stärker kommunens kassa och det möjliggör fortsatta satsningar inom förskolor, skolor och äldreomsorg.
Årets goda resultat stärker kommunens kassa och det möjliggör fortsatta satsningar inom förskolor, skolor och äldreomsorg.

Pressmeddelande -

Positiva effekter i pandemins spår

Piteå kommuns resultat för 2020 blev bättre än förväntat som en effekt av statligt stöd kopplat till coronapandemin. Det goda resultatet lägger en bra grund för att genomföra planerade investeringarna i kommunen.

Årsbokslutet för kommunen blev 144 miljoner kronor för 2020. Kommunkoncernens resultat är ännu inte sammanställt. 

- Årets goda resultat stärker kommunens kassa och det möjliggör fortsatta satsningar för barn inom förskolor, skolor och äldre inom äldreomsorgen, säger Helena Stenberg (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Det positiva resultatet har flera förklaringar, där pandemin är den enskilt största orsaken. Staten utökade föregående år de generella statsbidragen till kommunen med 79 miljoner kronor. Staten har även ersatt kommunen fullt ut för sjuklönekostnader under våren och sommaren samt merkostnader under hösten. Sammantaget har ersättningen uppgått till 28 miljoner kronor. Det innebär att staten, som en följd av pandemin, till relativt stor del har betalat de kostnader kommunen i vanliga fall har för sjukfrånvaro.

En annan förklaring är att ett antal fastigheter inom kommunkoncernen bytt ägare under året, vilket har bidragit till ett positivt resultat.

De kommunala verksamheterna har som helhet påverkats på olika sätt av pandemin. Delar av verksamheten har inte kunnat utföras på grund av restriktionerna för kommunens kultur- och fritidsanläggningar med förlorade intäkter som följd. Pandemin har också medfört merkostnader för vård inom äldreomsorgen som staten kompenserat för motsvarande 23 miljoner kronor.

För det lokala närings- och föreningslivet i Piteå har pandemin varit klart kännbar. Därför har kommunkoncernen under året genomfört en rad stödåtgärder för att hjälpa företag och föreningar att överleva under pandemin.

Under år 2021 har kommunens olika verksamheter fått i uppdrag att fortsätta arbeta för kostnadseffektivitet och återhållsamhet. Allt för att kommunen bättre ska klara av kommande års utmaningar med en åldrade befolkning och stora investeringsbehov i skollokaler och äldreboenden.

- Om kommunen har goda resultat behöver kommunen låna mindre pengar när man till exempel bygger om en skola, säger Anders Lundkvist (S), kommunstyrelsens vice ordförande.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se